Ismo Höltön kirjaharvinaisuus

Henkilökuvistaan tunnetun valokuvaaja Ismo Höltön (s. 1940) teoksia on myyty menestyksekkäästi muun muassa Christie'sin kansainvälisessä taidehuutokaupassa. Nyt Höltön taiteellisen tuotannon helmet vuosilta 1962-1971 ovat myös suuren yleisön ulottuvilla.

Teos Ismo Hölttö - Valokuvia Photographs kattaa yli kahdella sadalla kuvalla hänen keskeisen tuotantonsa. Henkilökuvien mallit on poimittu Helsingin kaduilta, Itä-Suomen kuihtuvista maalaiskylistä ja romaaniväestön keskuudesta.

470_holtto_kannet

Kirjaharvinaisuuteen on kierrätetty 20 vuotta vanhat painoarkit. Kirjan syntyhistoria on epätavallinen ja ulottuu vuoteen 1989, jolloin julkaistiin Ismo Höltön kirja Ihminen pääosassa - valokuvia suomalaisista. Loppuunmyyty kuvateos oli kirjapainotyönä ainutlaatuinen.Valokuvaaja Pertti Hietanen vedosti kirjaa varten sävykkäät valokuvaoriginaalit, arkistokelpoinen painopaperi tilattiin erikseen Yhdysvalloista ja teoksen painamiseen käytettiin aikakauden uutuutta, triotonetekniikkaa, valokuvaajaystävä Pentti Sammallahden valvonnassa. Suurikokoinen teos sai valokuvataiteen valtionpalkinnon.

1989 osa painoarkeista jäi käyttämättä ja ne säilyivät sitomon hallussa. Samat arkit ovat nähneet päivänvalon uudella kannella ja esipuheella varustettuna. Painotekniikasta johtuen arkkeja valmistui aikoinaan epätasainen määrä. Uuden kirjan ensimmäisessä sidontaerässä ovat mukana vielä lähes kaikki samat kuvat kuin Ihminen pääosassa -teoksessa, mutta arkkien loppuessa sivumäärä vastaavasti vähenee. Kaikkiaan vanhoista arkeista pystyttiin sitomaan noin kolmesataa uutta kirjaa hieman eri sisällöillä.

Valokuvia - Photographs on kooste uutta ja vanhaa, erikoinen ja harvinainen teos, jonka kuvat on painettu jo lähes unohdetulla tekniikalla ennen digiaikaa. Kirja on myynnissä Suomen valokuvataiteen museossa.

Ismo Hölttö: Valokuvia Photographs, 2008
Essee Elina Heikka
Graafinen suunnittelu Jorma Hinkka, Graafiset Neliöt Oy
Kuvasivujen paino Art-Print Oy, Helsinki 1989
Kannen ja esseesivujen paino Erweko Painotuote Oy, Helsinki 2008
Sidonta Esko Salonen, Mestarinkirja
Julkaisija Suomen valokuvataiteen museo Tallberginkatu 1G, 00180 Helsinki
ISBN 978-951-9086-74-3
Hinta 50€

facebook-a

61_twitter3

blogi2 copy

kuka_kuvasi_anim_150x72

ti-su 11-18, ke 11-20.

Prosessin näyttelyihin
    vapaa pääsy.

ke klo 17-20.

taideopiskelijat, OAJ

Toimisto ti-pe 9-15

ti-to 10-15, ajanvaraus.

Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankatu-pysäkillä, noin 300 metriä Ruoholahden metroasemalta.