Valokuva-arkiston hallinnan kysymyksiä -kirja nyt myös verkkojukaisuna

470_isomursu_kansi_18

Vuonna 2012 ilmestynyt Valokuvataiteen museon julkaisu  Kuvansa kullakin – valokuva-arkistojen hallinnan kysymyksiä on suomenkielisenä teoksena ensimmäinen laatuaan. Tietopaketti on nyt saatavilla myös verkossa.

128-sivuinen kirja tarkastelee arkistoja museotyön näkökulmasta mutta hyödyttää myös muita valokuvien kanssa toimivia. Se johdattaa filmiajan erityispiirteisiin ja opastaa aineistojen käsittelyyn kokoelman esitutkimuksesta ja kokoelmaselvityksestä aina digitoinnin periaatteisiin.

Kirjan luvut etenevät valokuvakokoelmatyön työprosessin mukaisesti aineiston esitutkimuksesta hankintapäätökseen, kokoelmaselvitykseen, luettelointiin ja edelleen valokuvien säilytys- ja digitointikysymyksiin. Kirjastomaailman standardisoituja metatietotyökaluja esitellään, ja näistä kiinnostuneille annetaan lukuvihjeitä. Kirjassa annetaan suuntaviivoja myös kuvien käyttösopimuksia ja tekijänoikeuksia koskeviin kysymyksiin.

Kuvansa kullakin -kirjan eräänä keskeisenä tavoitteena on edistää kirjallista kulttuuria museotyössä koskipa se lahjoittajien kanssa tehtyjä sopimuksia, museotyön suunnittelua tai oman työn dokumentointia tuleville
kollegoille.

Kirjan kirjoittaja on museon erikoistutkija Anne Isomursu. Valokuvien säilytys- ja digitointikysymyksistä kirjoittavat museon konservaattori Riitta Koskivirta, valokuvaaja Virve Laustela ja informaatikko Juha Sulin.

Kuvansa kullakin kuuluu jokaisen filmiajan valokuva-arkistojen kanssa työskentelevän työpöydälle. Kirjan painettua versiota myydään alennetulla 25 euron hinnalla museokaupassa ja sitä voi myös tilata postituskuluineen sähköpostitse osoitteesta Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai puhelimitse Satu Sormunen 09-6866 3624.

Kuvansa kullakin – valokuva-arkistojen hallinnan kysymyksiä (pdf)

 

Julkaisusta sanottua:

"Valokuvatutkijana Isomursu tuntee kenttänsä ja paitsi selvästi tiedostaa, myös esittelee lukijalleen valokuvakokoelmiin ja niiden säilytykseen liittyvät, omassa historiallisessa hetkessämme keskeiset ongelmat. Ote on perusteellinen ja selkeä."

"Valokuvataiteen museo toteuttaa tämän julkaisun muodossa kiitettävästi tehtäväänsä valtakunnallisena erikoismuseona jakaen erityisalueensa tutkimustietoa, kokemusta ja osaamista muiden museoiden käyttöön."

 Suvi Kiukas, kuriositeettikabi.net

Lue kokonaisuudessaan  Suvi Kiukaan paneutuva arvio kirjasta kuriositeettikabi.net-verkkolehden 17.4.2012 julkaistussa esinetutkimuksen teemanumerossa.

 

 

 
   

  SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Flickr
  Youtube
  Terävyysalue-blogi

  Tilaa uutiskirje!

  YHTEYSTIEDOT
  Kaapelitehdas
  Tallberginkatu 1 G
  00180 Helsinki

  Postios. Tallberginkatu 1 C 85
  00180 Helsinki

  Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
  Näyttelyinfo 09-6866 3621

  Tietopalvelu: Kysy museolta

  digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

  Kysy_museolta_200x100_animaatio

   

  AUKIOLOAJAT
  Näyttelyt ovat avoinna
  ti–su 11–18, ke 11–20.


  Poikkeavat aukioloajat

   

  PÄÄSYLIPUT
  Liput: 8 / 5 €
  Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

  Ilmainen sisäänpääsy
  joka kuun viimeinen
  ke klo 17–20.

  Meille pääsee Museokortilla
  museokortti-logo 

   

  OPASTUKSET 

  Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

  Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

  MUSEON VUOSIKORTTI


  20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
  taideopiskelijat, OAJ, Grafia

   

  Museo on liikkumisesteetön.

   

  Toimisto ti–pe 9–15

  09-6866 360

  Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
  09-6866 3623

   

  HENKILÖKUNTA

  LEHDISTÖLLE


  Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

  Yhteistyössä:

  ikahulogo_75px