Jukka Kukkosen elämäntyö palkittiin Vuoden arkistotekona

Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkosen elämäntyölle valokuvahistorian ja kuva-arkistojen parissa on myönnetty Vuoden 2012 arkistoteko -palkinto.

Arkistojen päivän toimikunnan mukaan Kukkonen on tehnyt uraauurtavaa valokuvahistoriallista työtä 1970-luvun alusta lähtien. Hän on toiminut myös kuva-arkistojen pelastajana. Ilman häntä korvaamattomia aineistoja olisi päätynyt arkistojen sijaan kaatopaikalle, palkitsijat huomauttavat.

470_kukkonen Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkonen. (Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo)

Lisäksi dosentti Tuula Juvonen ja filosofian lisensiaatti Harry Halén saivat toimikunnalta kunniamaininnat työstään. Juvonen on tallentanut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa ja Halén on pitkäjänteisesti jakanut arkistoaineistojen sisältöjä Unholan Aitta -sarjajulkaisussa.

Vuoden arkistoteon nimeäminen liittyi Pohjoismaiseen Arkistojen päivään, jonka tarkoituksena on korostaa arkistojen merkitystä kulttuuripääomana ja yhteiskunnan muistina. Vuonna 2012 Arkistojen päivän teemana on muoto arkistoissa. Teemalla korostetaan arkistoissa havaittavan muodon moninaisuutta sekä huomioidaan Helsingin designpääkaupunkivuosi.

Palkintoraatiin kuului Arkistojen päivän työryhmä, jonka jäsenet ovat Christina Forssell, Kansallisarkisto; Pekka Anttonen, Helsingin Sanomain Säätiö/Päivälehden arkisto; Päivi Hirvonen, Jyväskylän maakunta-arkisto; Merja Keinänen, Poliisihallitus, Arkistoyhdistyksen edustaja; Ulla-Maija Peltonen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura; Ida Suolahti, Helsingin kaupunginarkisto; Petri Tanskanen, Työväen Arkisto.

Katso alennukset