Eurooppalaiset daguerreotyypit yhteiseen tietokantaan

470-tammi-2010-d2003_67_1
Kristiinankaupungin raatimies Johan Felen (1812-1879) ja puolisonsa Anna Helena os. Lacke (1805-1866) tyttärineen. Kuva on otettu Kristiinankaupungissa tai Raahessa. Daguerreotyyppi 1850-luvulta.  Suomen valokuvataiteen museo / Alma ja Unio Hiitosen kokoelma. D2003:67/1.

Suomen valokuvataiteen museo on ollut mukana perustamassa 13 Euroopan maan yhteistä daguerreotyyppien tietokantaa. Daguerreobase-tietokanta kokoaa yhteen valokuvahistorian varhaisimman kulttuuriperinnön, joka käsittää eri puolilta Eurooppaa yli 25 000 kuvaa ja esinettä tietoineen sekä kirjallisuusviitteineen. Hanke tuottaa tietokannan rinnalla myös eurooppalaisen virtuaalinäyttelyn daguerreotyypeistä.

Daguerreobase-projekti on Euroopan unionin rahoittama yhteishanke, jonka muodostavat 18 eri toimijaa. Mukana on sekä valokuvakokoelmia ylläpitäviä instituutioita että yksityisiä valokuvakonservaattoreita.

Suomen valokuvataiteen museo edustaa projektissa Suomea. Valittu osa Daguerreobase-tietokannasta tullaan liittämään Europeana-portaaliin.

Lataa itsellesi ilmainen tietopaketti daguerreotyypeistä!

Daguerreobase_booklet_WEBKUVAOsana hanketta olemme koonneet suomenkielisen tietopaketin, joka kertoo kattavasti sekä Daguerreobase-hankkeesta että daguerreotyypeistä.

Tietopaketti tutustuttaa valokuvien valmistusmenetelmän historiaan aina kuvien aiheita ja daguerreotyyppien materiaaleja myöten. Se kertoo myös vaiheittain daguerreotyyppien valmistuksesta ja antaa ohjeita niiden oikeaoppiseen säilyttämiseen. Lataa tietopaketti pdf-muodossa joko klikkaamalla tuosta vasemmalta sen kuvaa tai allaolevaa linkkiä. Voit myös tallentaa tietopaketin omalle koneellesi tai tulostaa sen.

Tietopaketti:
Daguerreotyypit - Euroopan varhaisimmat valokuvat (pdf)

Englanninkielinen Daguerreobase-esite pdf-muodossa:
Daguerreobase - Sharing Europe’s Earliest Photographs

Suomenkielinen esite pdf-muodossa:
Daguerreobase - Eurooppalaisten daguerreotyyppien yhteinen tietokanta

Mikä on daguerreotyyppi?

Daguerreotypia oli ensimmäinen toimiva valokuvan valmistusmenetelmä. Menetelmän kehittivät yhteistyössä ranskalaiset Joseph Nicéphore Niépce ja Luis Jacques Mandé Daguerre.

Tekniikka levisi nopeasti yleiseen käyttöön, kun Ranskan valtio osti 1839 keksinnön ja luovutti sen yksityiskohtaiset valmistusohjeet sekä vapaan käyttöoikeuden koko maailmalle.

Suomessa ensimmäinen daguerreotyyppi esiteltiin tammikuussa 1840 Turussa.

Daguerreotyyppi vai dagerrotyyppi?

Suomen kielessä on yleistynyt käytössä daguerreotyypin yksinkertaisempi muoto dagerrotyyppi. Valokuvataiteen museon konservaattorit suosittelevat käytettäväksi alkuperäistä daguerreotyyppi-nimitystä, koska tämä termi on yhtenevä kansainvälisen käytännön kanssa (esim. engl. daguerreotype).

Yhteistyökumppanit Suomessa

Valokuvataiteen museo on saanut valtavasti apua muilta tahoilta Daguerreobase-hankkeen toteuttamisessa. Yhteistyössä ovat olleet mukana Espoon kaupunginmuseoHelsingin kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museoKansalliskirjastoKuopion kulttuurihistoriallinen museoKeski-Suomen museoMuseovirastoLappeenrannan kaupungin museot, Pietarsaaren kaupunginmuseoPohjanmaan museoPohjois-Pohjanmaan museoPorvoon museo, Raahen museo, Satakunnan museoSibeliusmuseoSvenska Litteratursällskapet i Finland, Turun museokeskus ja Åbo Academi. Lisäksi mukana on ollut kahdeksan yksityistä valokuvakeräilijää.

Kiitokset mukanaolosta kaikille museoille ja valokuvakeräilijöille!

TULE MUKAAN!

Daguerreobase etsii edelleen uusia daguerreotyyppejä tietokantaan. Kutsumme sinut jakamaan aarteesi turvalliseen digitaaliseen ympäristöön. Kaikki hyötyvät tästä yhteistyöstä:

·  Museot ja yksityiset keräilijät voivat esittää daguerreotyyppinsä laajemmalle yleisölle.

· Voit tehdä hakuja Euroopan hienoimmista daguerreotyypeistä monikielisen työkalun avulla.

·  Suurin osa olemassa olevista eurooppalaisista daguerreotyypeistä tulee kerätyksi yhteen käyttäjäystävälliseen tietokantaan.

·  Voit vaihtaa tietoja ja kasvattaa omaa tietämystäsi.

Daguerreobase on tietokanta kaikille, joita kiinnostaa Euroopan monimuotoinen kulttuuriperintö.

Katsele konservaattori Laura Sallaksen Daguerreobase-hankkeen esittely (pdf)!

Jos yhteistyö Daguerreobasen kanssa kiinnostaa tai haluat lisätietoa,
ota yhteyttä:

Suomen valokuvataiteen museo
Riitta Koskivirta

eulogo      europeana_logo      ict_logo

Tämä projekti on osittain rahoitettu Euroopan yhteisön ICT Policy Support Programmen (ICT PSP)  tuella osana Competitiveness and Innovation Framework -ohjelmaa.

Lue Suomen valokuvataiteen museon
kokoelmien daguerreotyyppiä käsittelevä KOKOELMANOSTO.