Suomen valokuvataiteen museo julkaisi juhlavuoden kunniaksi I.K. Inhan Helsinki-kuvia vapaaseen käyttöön

Inha_Helsinki_470px

Hotelli Seurahuone (nykyinen Helsingin kaupungintalo) nähtynä Kolera-altaan yli, Kauppatorin laidalla. Kuva: I.K. Inha (1908) / Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvaaja I.K. Inhan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Suomen valokuvataiteen museo aloittaa vuoden juhlistamisen avaamalla lisää I.K. Inhan kuvia vapaasti käytettäväksi. Tänään tiistaina Flickr-kuvapalvelussa julkaistut valokuvat näyttävät Helsingin historiallista keskustaa kesältä 1908.

Helsinki kasvoi ja komistui 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja. Kaupunkilaiset ovat kuvissa sivuosassa. Kuvat tilannut WSOY lahjoitti Inhan valokuvien alkuperäiset lasinegatiivit Suomen valokuvataiteen museolle, joka nyt jakaa osan kuvista kaikkien vapaasti selattavaksi ja käytettäväksi.

Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Anni Wallenius pitää kuvien julkaisua verkossa loogisena jatkona museon kokoelmatyölle.

”Haluamme avata keskeisiä osia kokoelmastamme yleisölle, ja siten tehdä merkittävästä suomalaisesta kulttuuriperinnöstä mahdollisimman avointa. Erityisen hienoa verkkojulkaisussa on se, että suuret digitaaliset kuvatiedostot paljastavat kuvista yksityiskohtia, jotka ovat aiemmin jääneet näkymättömiin”, Wallenius kertoo.

Museon Flickr-sivulla julkaisemat kuvat ovat kenen tahansa selattavissa ja käytettävissä. Aiemmin julkaistuja kuvia on käytetty paitsi näyttelyissä ja taiteessa myös kaupallisesti ainakin kalentereissa, kirjoissa ja jopa tyynyliinoissa. Valokuvataiteen museolla toivotaan, että kuvia käytettäessä mainittaisiin niiden lähde, mutta sitäkään ei käyttäjiltä vaadita.

”Toivomme ja uskomme, että vapaaseen käyttöön julkaisemistamme kokoelmakuvistamme on iloa ja hyötyä mahdollisimman monelle”, Wallenius sanoo.

Inhan Helsinki-kuvat pääsevät käyttöön jo tänä viikonloppuna järjestettävässä Hack Your Heritage –tapahtumassa. Tapahtuma kokoaa yhteen muun muassa koodareita, designereita, muisti- ja kulttuuriorganisaatioita sekä taiteilijoita, jotka yhdessä kehittävät uusia tapoja hyötykäyttää avoimia suomalaisia kulttuuriaineistoja.

 

Kuva-albumi

Flickr-albumista löydät lisätietoa I.K. Inhan Helsinki-kuvista ja pääset selaamaan ja lataamaan niitä käyttöösi. Kuvat löydät täältä.

Flickr-tilimme kuviin on liitetty merkintä “no known copyright restrictions” (ei tiedossa olevia tekijänoikeusrajoituksia). Kuvien käyttö on vapaata. Pyydämme kuitenkin, että kuvia käytettäessä mainitaan valokuvaajan nimi ja lähteenä Suomen valokuvataiteen museo. Lue lisää Flickr-tilimme kuvien käytöstä.

Lisätietoa Inhasta löydät Kuka kuvasi? -palvelustamme, johon päivitämme jatkuvasti tietoa vuosien 1842-1950 välillä toimineista suomalaiskuvaajista.

Lisätietoa:

Anni Wallenius, amanuenssi: 041 440 6387, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Heikki Pölönen, viestintäasiantuntija: 0400 673 837, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Lue lisää #Hack4FI – Hack your heritage -tapahtumasta täältä. 

 
   

  SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Flickr
  Youtube
  Terävyysalue-blogi

  Tilaa uutiskirje!

  YHTEYSTIEDOT
  Kaapelitehdas
  Tallberginkatu 1 G
  00180 Helsinki

  Postios. Tallberginkatu 1 C 85
  00180 Helsinki

  Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
  Näyttelyinfo 09-6866 3621

  Tietopalvelu: Kysy museolta

  digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

  Kysy_museolta_200x100_animaatio

   

  AUKIOLOAJAT
  Näyttelyt ovat avoinna
  ti–su 11–18, ke 11–20.


  Poikkeavat aukioloajat

   

  PÄÄSYLIPUT
  Liput: 8 / 5 €
  Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.
  Katso alennukset


  Ilmainen sisäänpääsy
  joka kuun viimeinen
  ke klo 17–20.

  Meille pääsee Museokortilla
  museokortti-logo 

   

  OPASTUKSET 

  Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

  Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

  MUSEON VUOSIKORTTI


  20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
  taideopiskelijat, OAJ, Grafia

   

  Museo on liikkumisesteetön.

   

  Toimisto ti–pe 9–15

  09-6866 360

  Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
  09-6866 3623

   

  HENKILÖKUNTA

  LEHDISTÖLLE


  Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

  Yhteistyössä:

  ikahulogo_75px