Taidetestaajat tulevat: kasiluokkalaisille luvassa valokuvataidetta Kaapelitehtaalla

SKR_banneri_paraati_980x400_01

Yhteensä 55 taidelaitosta tai työryhmää on valittu mukaan Suomen Kulttuurirahaston käynnistämään Taidetestaajat-suurhankkeeseen. Kahdeksasluokkalaiset ja heidän opettajansa pääsevät hankkeen myötä tekemään jopa 65 000 ilmaista vierailua eri kulttuurikohteisiin lukuvuonna 2017–18.

Valokuvataiteen museo on mukana tarjoamassa kahdeksasluokkalaisille Taiteen päivää Helsingin Kaapelitehtaalla.  Vierailu perehdyttää yläkoululaiset laaja-alaisesti valokuvaan, tanssiin, teatteriin ja kuvataiteeseen liittyviin ammattikuviin ja luomisprosesseihin. Mukana ovat Suomen valokuvataiteen museo, Teatterimuseo, Zodiak - Uuden tanssin keskus ja Helsingin taiteilijaseura.

Taidetestaajat-hankkeen tarkoituksena on tarjota koululaisille ikimuistoinen taide-elämys, joka voi olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailu. Toinen vierailu on omassa maakunnassa tai lähialueella, toinen suuntautuu pääkaupunkiseudulle. Hanke tavoittaa kolmen vuoden aikana jopa 200 000 nuorta ja heidän opettajaansa. Hankkeen budjetti on yhteensä 15–20 miljoonaa euroa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Taidealan organisaatiot saivat kesällä 2016 jättää ehdotuksia tavasta, jolla ne haluaisivat olla taide-testaamisen kohteina lukuvuonna 2017–2018. Ehdotuksen jätti 135 taidelaitosta ja -organisaatiota ja näistä 55 on nyt valittu mukaan.

Ahvenanmaa, Ålands Konstmuseum

Etelä-Karjala, Lappeenrannan taidemuseo ja Lappeenrannan kaupunginteatteri

Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoen kaupunginteatteri

Keski-Pohjanmaa, Kaustisen kamarimusiikkiyhdistys

Pohjanmaa, Wasa Teater ja Vaasan kaupunginorkesteri

Etelä-Savo, Savonlinnan maakuntamuseo

Kainuu, Kulttuuriosuuskunta G-voima/ Vaara-kollektiivi ja Routa - Kajaanin Tanssin Edistämiskeskus

Kanta-Häme, Hämeenlinnan Kaupunginteatteri ja Hämeenlinnan Taidemuseo

Keski-Suomi, Jyväskylä Sinfonia ja Jyväskylän kaupunginteatteri

Kymenlaakso, Kotkan kaupunginteatteri ja Kouvolan taidemuseo Poikilo

Lappi, Kauko Sorjosen säätiö/Särestöniemi-museo, Korundi/Rovaniemen kaupunki ja Lapin alueteatteriyhdistys

Pirkanmaa, Tampereen Filharmonia, Tampereen Työväen teatteri, Tanssi-teatteri Mobita, Serlachius-museot ja Tampereen kaupunki/ Tampereen taidemuseo ja Sara Hildénin taide-museo

Pohjois-Karjala, Joensuun kaupunginorkesteri ja Joensuun taidemuseo Onni

Pohjois-Pohjanmaa, Oulun kaupunki/ Oulun taidemuseo, Oulun musiikkijuhlasäätiö ja Oulun kaupunginteat-teri

Pohjois-Savo, Hakijana Kuopion kaupunki, toteutuksesta vastaavat Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion tai-demuseo, Kuopion kaupunginorkesteri, Itäinen tanssin aluekeskus, Tanssiteatteri Minimi, sekä Lapinlahdelta Taidemuseo Eemil. Lisäksi Pohjois-Savon maakunnasta on valittu mukaan Varkauden Teatteri, joka kuitenkin kuuluu hankkeessa Etelä-Savon koordinaatioalueeseen.

Päijät-Häme, Hakijana Lahden kaupunki, toteutuksesta vastaavat Lahden kaupunginteatteri, Lahden kaupun-ginorkesteri ja Lahden kaupunginmuseo

Satakunta, Hakijana Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry, toteuttajina Pori Sinfonietta, Porin Ooppera ja Turku International Puppetry Connection; Porin taidemuseo, Rakastajat-teatteriryhmä

Uusimaa, Svenska Teatern, Helsingin kaupunginteatteri, Kansallisgalleria, Red Nose Company, Suomen Kan-sallisooppera, Suomen kansallisteatteri, Suomen valokuvataiteen museo, Tanssikaari/ Compañia Kaari & Roni Martin, Tapiola Sinfonietta, Teatteri Taimine, Yleisradio/ Radion sinfoniaorkesteri, Espoon taidemuseo EMMA, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Tanssiteatteri Raatikko

Varsinais-Suomi, Kamarikuoro Key Ensemble, Matti Koivurinnan säätiö/ Aboa Vetus & Ars Nova-museo, Tanssiteatteri Eri, Turun kaupunginorkesteri, Turun museokeskus/ Turun kaupunki ja Åbo Svenska Teatern