Kuka keräisi some-kuvat?

Pohjoismaisten museoiden suurhanke arjen valokuvien keräämiseksi ja tallentamiseksi alkaa vuonna 2017.

Ihmiset eivät koskaan ole kuvanneet arkielämäänsä yhtä innokkaasti kuin nykyään. Mutta mitä omista kuva-arkistoistamme jää jäljelle, kun kirjaudumme ulos Snapchatista, poistamme Instagram-tilimme tai vaihdamme uuteen puhelimeen? Uusi monivuotinen projekti on neljän kulttuuriperintöinstituution suursatsaus katoavaisten some-kuvien säilyttämiseksi.

”Sosiaalisten digitaalisten kuvien keräys” -tutkimusprojektin käynnistävät Nordiska museet, Tukholman lääninmuseo, Aalborgin kaupunginarkisto ja Suomen valokuvataiteen museo. Projekti sai kesäkuussa yli 5 miljoonaa kruunua apurahaa Kungl. Vitterhetsakademienilta ja Riksbankenin juhlarahastolta. Tavoitteena on selvittää miten museot tulevat keräämään ja tallentamaan ihmisten jokapäiväisiä sosiaalisia digitaalisia kuvia – eli some-kuvia.

– Valokuvaaminen on muuttunut merkittävästi, eivätkä museot ole pysyneet muutoksen perässä. Meidän tietokantamme eivät sovellu some-kuvien arkistointiin. Jos emme saa aikaiseksi uusia edellytyksiä kuvien keräämiseksi, on olemassa vaara siitä, että menetämme arvokkaita muistojälkiä, Tukholman lääninmuseon museonjohtaja Christer Falk sanoo.

Uniikin projektista tekee keskittyminen itse keräämiseen ja tallentamiseen, eikä digitaalisen valokuvan rooliin identiteetin muovaajana tai sen käyttötapoihin sosiaalisessa mediassa. Projektiin osallistuvat neljä kulttuuriperintöinstituutiota tulevat kokeilemaan eri tapoja kerätä kuvia. Tarkoituksena on sekä löytää metodeja, joilla museot ja arkistot voivat tulevaisuudessa kerätä some-kuvia että luoda kattava ohjeisto kuvien keräämiselle ja välittämiselle. Toimivia metodeja etsitään yhteistyössä Tukholman yliopiston sosiaaliantropologian laitoksen kanssa.

– Pyrimme tekemään kulttuuriperinnöstä kaikille tärkeää. Tässä projektissa tulemme tutkimaan eri tapoja osallistaa yhä useampia ihmisiä yhteisen kulttuuriperintömme luomiseen. Loppujen lopuksi on kyse siitä miten tulevaisuudessa pelastaa tämän tyyppinen katoavainen kulttuuriperintö, Nordiska museetin säätiön johtaja Sanne Houby-Nielsen kertoo.

”Sosiaalisten digitaalisten kuvien keräys” -projekti alkaa vuonna 2017 ja jatkuu lähes kolme ja puoli vuotta. Projektin lopputuloksena, sen lisäksi että kulttuuriperintöinstituutiot saavat tietoa ja ohjeistusta some-kuvien keräämisestä, uudet työkalut auttavat kehittämään yleisön ja instituutioiden välisiä suhteita ja yhteistyötä. Projektin päätteeksi on luvassa seminaareja, konferenssi, antologia ja selonteko.

 

Lisätiedot:
Anni Wallenius, kokoelmaintendentti, Suomen valokuvataiteen museo
Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen  

 

 
   

  SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

  Facebook
  Twitter
  Instagram
  Flickr
  Youtube
  Terävyysalue-blogi

  Tilaa uutiskirje!

  YHTEYSTIEDOT
  Kaapelitehdas
  Tallberginkatu 1 G
  00180 Helsinki

  Postios. Tallberginkatu 1 C 85
  00180 Helsinki

  Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
  Näyttelyinfo 09-6866 3621

  Tietopalvelu: Kysy museolta

  digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

  Kysy_museolta_200x100_animaatio

   

  AUKIOLOAJAT
  Näyttelyt ovat avoinna
  ti–su 11–18, ke 11–20.


  Poikkeavat aukioloajat

   

  PÄÄSYLIPUT
  Liput: 8 / 5 €
  Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.
  Katso alennukset


  Ilmainen sisäänpääsy
  joka kuun viimeinen
  ke klo 17–20.

  Meille pääsee Museokortilla
  museokortti-logo 

   

  OPASTUKSET 

  Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

  Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

  MUSEON VUOSIKORTTI


  20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
  taideopiskelijat, OAJ, Grafia

   

  Museo on liikkumisesteetön.

   

  Toimisto ti–pe 9–15

  09-6866 360

  Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
  09-6866 3623

   

  HENKILÖKUNTA

  LEHDISTÖLLE


  Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

  Yhteistyössä:

  ikahulogo_75px