Lehdistö

SUURI NÄYTTELYTILA

 

Poliittisen valokuvan festivaali PVF haastaa pohtimaan ruokavalintoja

pvf_tim_franco
Kuva: Tim Franco, sarjasta Metamorpolis.

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka – Post-Food
Suomen valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila
3.2.–29.4.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaalin teema on ruoka. Festivaalin päänäyttely Suomen valokuvataiteen museossa herättää kysymyksiä ruoan ekologisista, eettisistä ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista.

Ruokakuvilla rakennetaan muutakin kuin identiteettiä: suupalasta tulee poliittinen teko, kun näkökulma laajentuu yksilötasolta ruoantuotannon rakenteisiin.

"Yksityisiä ruokakuvia nähdään ja jaetaan jatkuvasti, mutta halusimme suunnata huomion toisenlaisiin ruokakuviin. Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaali käsittelee ei-yksilöllistä ruokaa: ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan", festivaalin taiteelliset johtajat Anna-Kaisa Rastenberger ja Sanni Seppo luonnehtivat.

Festivaalin näyttelyissä on esillä yhteensä 19 teoskokonaisuutta ympäri maailmaa, myös Suomesta. Kuvien äärellä pohditaan myös yksilön valinnanvapautta ja yhteiskunnan valtasuhteita. Ruoantuotannon rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen voi olla miltei mahdoton tehtävä. Festivaali haastaakin kysymään, missä ja millä perusteilla ruokaa koskevat päätökset lopulta syntyvät.

"Viime vuosina ruokaa koskevat valinnat ovat laajentuneet liikkeiksi ja kansalaistoiminnaksi. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Myös valokuvat ruoasta liittyvät valtasuhteisiin, talouteen, maatalouspolitiikkaan sekä työnteon ja ruoan epätasa-arvoiseen jakautumiseen", Rastenberger ja Seppo jatkavat.

Ruokakuvilla voidaan käsitellä elintärkeitä eettisiä kysymyksiä. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin.

Ruoka on kuitenkin myös huolenpitoa, vieraanvaraisuutta ja rakkautta. Haluamme ruoalta puhtautta, onnellisuutta, turvallisuutta ja hoivaa. Teknologia mahdollistaa yhä tehokkaamman tavan ruokkia yhä suurempi määrä ihmisiä, mutta samaan aikaan luonnon monimuotoisuus ja esteettisyys ovat uhattuina.

Poliittisen valokuvan festivaalin näyttelyt sekä keskustelutilaisuudet, työpajat, opastukset, taiteilijatapaamiset ja elokuvaillat kutsuvat kaikenikäiset pohtimaan ruoantuotannon sosiaalisia, ekologisia ja eettisiä ulottuvuuksia sekä omaa suhdetta ruokaan.

 

Näyttelyt ja taiteilijat

Suomen valokuvataiteen museon Ruoka-näyttelyn valokuvaajia ovat espanjalainen Asunción Molinos Gordo, saksalainen Freya Najade, hollantilainen Henk Wildschut, argentiinalainen Pablo Ernesto Piovano, kanadalainen Jo-Anne McArthur, slovenialainen Jošt Franko, ranskalainen Tim Franco, sveitsiläinen Yann Mingard sekä suomalaiset Kukka Ranta ja Paula Humberg. Esillä on myös kokonaisuudet Animalian, Greenpeacen ja Oikeutta eläimille -järjestön kuva-arkistoista, ruoka-aiheisten YouTube-videoiden sarja ja hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia tallentava Taskualbumit-hanke.

Poliittisen valokuvan festivaali levittäytyy myös Itäkeskukseen Stoan kulttuurikeskukseen ja Helsingin kaupungintalon Virka-galleriaan. Stoassa on esillä espanjalaisten Asunción Molinos Gordon ja Laura Cuchin kuvasarjat, Virka-galleriassa italialainen Filippo Zambon ja puolalainen to kosie käsittelevät teoksissaan ruokahävikin salattua ja ristiriitaista maailmaa. Virka-galleriassa on esillä myös Helsingin kuvataidelukion oppilaiden julisteita ruokahävikistä.

Näyttelyjen lisäksi Poliittisen valokuvan festivaali järjestää kevään aikana muun muassa seminaarin, keskustelutilaisuuksia ja elokuvaesityksiä. Festivaalilehti ilmestyy Voima-lehden helmikuun numeron liitteenä. Lehti on luettavissa ilmestymisen jälkeen festivaalin kotisivulla www.pvf.fi.

 

Pressitilaisuus Suomen valokuvataiteen museossa to 2.2. klo 11.00 

Paikalla valokuvaajia ja festivaalin työryhmä.

Avajaiset to 2.2 klo 18–20.

 

Kuvia mediakäyttöön

Valokuvat löytyvät Google Drive -kansiosta selattavaksi ja ladattavaksi. Kuvan yhteydessä tarvittava kuvakrediitti löytyy tiedostonimestä: kuvaajan nimi, teossarjan nimi, vuosiluku (kaikissa kuvissa vuosiluku ei saatavilla). Voit ladata kuvia sivun yläreunan Lataa-painikkeesta joko yksittäin tai valitsemalla useita kuvia kerralla.

Pyydä kuvalinkki:
Lauri Alaviitala, p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

 

Lisätiedot, ilmoittautumiset pressitilaisuuteen, haastattelupyynnöt: 
Lauri Alaviitala, p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

Lisätietoa teoksista, kuvaajista ja festivaalin ohjelmasta:
pvf.fi

 

Poliittisen valokuvan festivaali on valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. Poliittisen valokuvan festivaali tuo kuuluville niiden valokuvaajien äänen ja kokemukset, joiden tekemisessä aktiivinen osallistuminen on keskeistä. Festivaalin aikana pohditaan kuvaajien motiiveja ja kuullaan millaista työ käytännössä on. Festivaali kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan kuvilla. Yleisölle avoin ohjelma sisältää mm. valokuvanäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja taiteilijatapaamisia.

 

Projekti-tila

 

 

Elis Hoffman: Fading

13.1.2017–12.3.2017

hoffman_elis_fading_netti1

hoffman_elis_fading_netti4

Ruotsalainen valokuvaaja Elis Hoffman ikuisti Ruotsin syrjäseuduilla runollisen kuvasarjan, joka kertoo elämän katoavaisuudesta ja kiertokulusta. Ihmiset, eläimet ja kasvit yhdistyvät kuvissa saman ohikiitävän elämänvoiman ilmentymiksi.

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa 13. tammikuuta avautuva näyttely Fading syntyi viiden kesän aikana vuosina 2010–2014 pienissä taajamissa eri puolilla Ruotsia. Elis Hoffman etsiytyi paikkoihin, joissa ei ollut aikaisemmin käynyt ja tapasi ihmisiä, jotka olivat hänelle ennestään vieraita.

Kohtaamiset Hoffman tallensi valokuviin, joista välittyy kuvattujen herkkyys ja haavoittuvuus sekä valokuvaajan vilpitön uteliaisuus elämää kohtaan.

"Mikä ohjaa meitä elämässä? Eikö tapamme reagoida elämän tapahtumiin muokkaa muistoja ja olemassaolomme enemmän kuin nuo tapahtumat itsessään? Tuo kysymys oli mielessäni kun aloitin projektin. Kuvasin tapahtumista jääneitä jälkiä ja niiden vaikutusta eri ihmisten elämässä. Ajan myötä ymmärsin, että olin kuvaamassa elämän haurautta ja sitä minkä me jätämme jälkeemme", Hoffman sanoo.

Sarjan valokuvat kertovat menetyksestä, luopumisen tuskasta ja jäännöksistä, jotka elämän sammuttua jäävät jäljelle: muistikuvista ja hetkistä, jotka livahtavat ohi kuin aamusumu kesäisellä niityllä. Ihmiset, eläimet ja kasvikunta ovat niissä yhtä, saman katoavan elämänvoiman ilmentymiä. Kaikki on muutoksen tilassa.

Elis Hoffman (s. 1979) asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hän on toiminut freelance-valokuvaajana valmistuttuaan Nordic School of Photographystä vuonna 2007. Freelance-töiden ohella hän työstää näyttelyitä ja kirjaprojekteja. Hän on voittanut lukuisia palkintoja, mm. uutistoimisto TT:n Grand Awardin vuonna 2014 projektillaan Fading. Vuonna 2015 Fading ilmestyi kirjana saksalaisen Kehrer Verlag -kustantamon julkaisemana.

www.elishoffman.com

 

Kuvia mediakäyttöön (Google Drive)

Kuvien yhteydessä käytettävä tietoa Elis Hoffman, sarjasta Fading (2010–2014)

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila 13.1.2017–12.3.2017
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Avajaiset to 12.1. klo 17–19. Tervetuloa!

Liput näyttelyihin 8/5/0 euroa, Museokortilla ilmainen.

Projekti-tilan näyttelyt valitaan vuosittain avoimessa haussa. Vuonna 2016 näyttelytilaa haki yli 400 projektia, joista valittiin viisi näyttelyä vuodelle 2017.

 

Lisätiedot:

p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

 

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px