Lehdistö

SUURI NÄYTTELYTILA

 

Poliittisen valokuvan festivaali PVF haastaa pohtimaan ruokavalintoja

pvf_tim_franco
Kuva: Tim Franco, sarjasta Metamorpolis.

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka – Post-Food
Suomen valokuvataiteen museo, Suuri näyttelytila
3.2.–29.4.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaalin teema on ruoka. Festivaalin päänäyttely Suomen valokuvataiteen museossa herättää kysymyksiä ruoan ekologisista, eettisistä ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista.

Ruokakuvilla rakennetaan muutakin kuin identiteettiä: suupalasta tulee poliittinen teko, kun näkökulma laajentuu yksilötasolta ruoantuotannon rakenteisiin.

"Yksityisiä ruokakuvia nähdään ja jaetaan jatkuvasti, mutta halusimme suunnata huomion toisenlaisiin ruokakuviin. Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaali käsittelee ei-yksilöllistä ruokaa: ruoantuotantoa ja sen vaikutuksia elinympäristöihin, maisemaan ja ympäristön tilaan", festivaalin taiteelliset johtajat Anna-Kaisa Rastenberger ja Sanni Seppo luonnehtivat.

Festivaalin näyttelyissä on esillä yhteensä 19 teoskokonaisuutta ympäri maailmaa, myös Suomesta. Kuvien äärellä pohditaan myös yksilön valinnanvapautta ja yhteiskunnan valtasuhteita. Ruoantuotannon rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen voi olla miltei mahdoton tehtävä. Festivaali haastaakin kysymään, missä ja millä perusteilla ruokaa koskevat päätökset lopulta syntyvät.

"Viime vuosina ruokaa koskevat valinnat ovat laajentuneet liikkeiksi ja kansalaistoiminnaksi. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Myös valokuvat ruoasta liittyvät valtasuhteisiin, talouteen, maatalouspolitiikkaan sekä työnteon ja ruoan epätasa-arvoiseen jakautumiseen", Rastenberger ja Seppo jatkavat.

Ruokakuvilla voidaan käsitellä elintärkeitä eettisiä kysymyksiä. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin.

Ruoka on kuitenkin myös huolenpitoa, vieraanvaraisuutta ja rakkautta. Haluamme ruoalta puhtautta, onnellisuutta, turvallisuutta ja hoivaa. Teknologia mahdollistaa yhä tehokkaamman tavan ruokkia yhä suurempi määrä ihmisiä, mutta samaan aikaan luonnon monimuotoisuus ja esteettisyys ovat uhattuina.

Poliittisen valokuvan festivaalin näyttelyt sekä keskustelutilaisuudet, työpajat, opastukset, taiteilijatapaamiset ja elokuvaillat kutsuvat kaikenikäiset pohtimaan ruoantuotannon sosiaalisia, ekologisia ja eettisiä ulottuvuuksia sekä omaa suhdetta ruokaan.

 

Näyttelyt ja taiteilijat

Suomen valokuvataiteen museon Ruoka-näyttelyn valokuvaajia ovat espanjalainen Asunción Molinos Gordo, saksalainen Freya Najade, hollantilainen Henk Wildschut, argentiinalainen Pablo Ernesto Piovano, kanadalainen Jo-Anne McArthur, slovenialainen Jošt Franko, ranskalainen Tim Franco, sveitsiläinen Yann Mingard sekä suomalaiset Kukka Ranta ja Paula Humberg. Esillä on myös kokonaisuudet Animalian, Greenpeacen ja Oikeutta eläimille -järjestön kuva-arkistoista, ruoka-aiheisten YouTube-videoiden sarja ja hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia tallentava Taskualbumit-hanke.

Poliittisen valokuvan festivaali levittäytyy myös Itäkeskukseen Stoan kulttuurikeskukseen ja Helsingin kaupungintalon Virka-galleriaan. Stoassa on esillä espanjalaisten Asunción Molinos Gordon ja Laura Cuchin kuvasarjat, Virka-galleriassa italialainen Filippo Zambon ja puolalainen to kosie käsittelevät teoksissaan ruokahävikin salattua ja ristiriitaista maailmaa. Virka-galleriassa on esillä myös Helsingin kuvataidelukion oppilaiden julisteita ruokahävikistä.

Näyttelyjen lisäksi Poliittisen valokuvan festivaali järjestää kevään aikana muun muassa seminaarin, keskustelutilaisuuksia ja elokuvaesityksiä. Festivaalilehti ilmestyy Voima-lehden helmikuun numeron liitteenä. Lehti on luettavissa ilmestymisen jälkeen festivaalin kotisivulla www.pvf.fi.

 

Pressitilaisuus Suomen valokuvataiteen museossa to 2.2. klo 11.00 

Paikalla valokuvaajia ja festivaalin työryhmä.

Avajaiset to 2.2 klo 18–20.

 

Kuvia mediakäyttöön

Valokuvat löytyvät Google Drive -kansiosta selattavaksi ja ladattavaksi. Kuvan yhteydessä tarvittava kuvakrediitti löytyy tiedostonimestä: kuvaajan nimi, teossarjan nimi, vuosiluku (kaikissa kuvissa vuosiluku ei saatavilla). Voit ladata kuvia sivun yläreunan Lataa-painikkeesta joko yksittäin tai valitsemalla useita kuvia kerralla.

Pyydä kuvalinkki:
Lauri Alaviitala, p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

 

Lisätiedot, ilmoittautumiset pressitilaisuuteen, haastattelupyynnöt: 
Lauri Alaviitala, p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

Lisätietoa teoksista, kuvaajista ja festivaalin ohjelmasta:
pvf.fi

 

Poliittisen valokuvan festivaali on valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. Poliittisen valokuvan festivaali tuo kuuluville niiden valokuvaajien äänen ja kokemukset, joiden tekemisessä aktiivinen osallistuminen on keskeistä. Festivaalin aikana pohditaan kuvaajien motiiveja ja kuullaan millaista työ käytännössä on. Festivaali kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan kuvilla. Yleisölle avoin ohjelma sisältää mm. valokuvanäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja taiteilijatapaamisia.

 

Projekti-tila

 

 

Marta Zgierska:Post

17.3.–28.5.2017

marta_zgierska_post_07_netti

Valokuvataiteilija Marta Zgierska joutui vuonna 2013 vakavaan auto-onnettomuuteen. Vaikea paranemisprosessi laukaisi posttraumaattisen stressihäiriön: valokuvauksesta tuli Zgierskalle keino, jolla purkaa pelkoja ja käydä ahdistusta läpi. Post-näyttelyn kuvat kertovat hänen selviytymistarinansa.

”Onnettomuus keskeytti normaalin elämän. Vastoinkäymistä seurasivat toiset vastoinkäymiset: leikkaukset, kuukausia kestäneet fyysiset rajoitukset, ero ja ahdistuneisuushäiriön paluu sekä paheneminen”, Marta Zgierska kertoo.

Toipilasaika vei Zgierskan myös takaisin lapsuuteen: hänen mieleensä tulvi sirpalemaisia muistoja ja kirkkaita yksityiskohtia vuosien takaa. Hieman ennen onnettomuuttaan hän oli löytänyt vanhempiensa kotoa opettajan kirjoittaman palautteen, jossa seitsenvuotias Marta kuvataan mallioppilaaksi, josta kaikki pitävät.

”Ulkoisesti olin pysynyt mallioppilaana läpi aikuiselämäni. Kuitenkin sisäisesti rajoitteeni, häpeäni ja ahdistuneisuuteni jatkoivat vellomistaan. Onnettomuuden myötä omasta fyysisyydestäni ja kivustani tuli valokuvien lähde. Aloin ottaa valokuvia keinona purkaa pelkoni",  Zgierska sanoo.

Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa avautuva valokuvanäyttely Post käsittelee hiljaisuuteen ja jännitteeseen jäänyttä traumaa. Näyttelyn minimaalisista kuvista on riisuttu kaikki ylimääräinen. Rusentunut auto, veren tahrima takki tai kämmenessä näkyvä haava ovat Zgierskan oman tarinan metaforia. Selviytymisen vähäeleinen kieli saa kuvissa visuaalisen muodon. Jokainen voi löytää niistä omat kipukohtansa: kuluttavat haaveet, pelot, pakkomielteet ja tavan kohdata traumaattinen muisto.

”Post on yritykseni luoda intiimi yhteys, joka tuo menneet kokemukset osaksi nykyisyyttä”, Zgierska luonnehtii.

Marta Zgierska (s. 1987) on Varsovassa asuva puolalainen valokuvaaja. Hänellä on maisterin tutkinnot valokuvauksesta, teatteritieteestä ja journalismista. Hänen sarjansa Post valittiin osaksi Circulations-festivaalia Pariisissa, joka esittelee Euroopan kiinnostavimpia nuoria valokuvaajia. Vuonna 2016 hän voitti yhden Euroopan arvostetuimmista valokuvapalkinnoista: Prix HSBC pour la Photographien.


Marta Zgierska: Post
Suomen valokuvataiteen museo, Projekti-tila
17.3.–28.5.2017
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Liput näyttelyihin 8/5/0 euroa, Museokortilla ilmainen.

Projekti-tilan näyttelyt valitaan vuosittain avoimessa haussa. Vuonna 2016 näyttelytilaa haki yli 400 projektia, joista valittiin viisi näyttelyä vuodelle 2017.

 

Lisätiedot:

p. 050 526 8336,  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

» Kuvia mediakäyttöön (Google Drive)

Kuvien yhteydessä käytettävä tietoa Marta Zgierska, sarjasta Post.

 

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.
Katso alennukset


Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px