Mikä museo?

470_sammallahti_yleiso_mg_3498 copyPentti Sammallahden taiteilijatapaaminen täytti museon suuren näyttelytilan 2010. Taiteilija edessä keskellä. Kuva: Virve Laustela

SUOMEN VALOKUVATAITEEN MUSEO

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria. Valokuva-alan järjestöjen aloitteesta perustettu museo aloitti toimintansa vuonna 1969. Museota ylläpitää Suomen valokuvataiteen museon säätiö.

Museon päätukijat ovat opetusministeriö ja Helsingin kaupunki, joka tarjoaa museolle tilat Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa. Museon johtaja on Elina Heikka. Vakituista henkilökuntaa museossa on kolmetoista.

Näyttelytoiminnassa museo esittää kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa. Näyttelytilojen koko on noin 800 m2. Museopedagogiikka tukee näyttelytoimintaa sekä tuottaa valokuva- ja mediakasvatushankkeita eri yleisöille.

Museon kokoelmiin kuuluu noin 3, 7 miljoonaa kuvaa, jotka kattavat valokuvan eri käyttökulttuurit. Kokoelmaostoissa painottuu kotimainen nykyvalokuvataide. Valokuvauksen säilyttämiseen ja konservointiin liittyvissä kysymyksissä Valokuvataiteen museossa on valtakunnallisesti katsoen merkittävää erityisosaamista.

Museo harjoittaa kokoelmia koskevaa perustutkimusta sekä tuottaa tutkimuksellisia julkaisuja. Kotimaista valokuvatutkimusta museo edistää yhteistyöhankkeilla tutkimusta tekevien laitosten kanssa, ylläpitämällä valtakunnallista valokuvatutkijoiden verkostoa ja jakamalla apurahoja Börje ja Dagmar Söderholmin rahastosta. Tutkimusta ja valtakunnallista kuva-arkistotyötä palvelevat myös museon ylläpitämä tietokanta suomalaisista valokuvaajista sekä museon tietokannat ja selvitykset suomalaisista kuva-arkistoista. Museolla on lisäksi tutkijoille tarkoitettu valokuva-alan kirjasto.

470_aula_yleiso2013Yleisöä museoaulassa 2013.  Kuva Virve Laustela

 

 

SUOMEN VALOKUVATAITEEN MUSEON HISTORIAA

 

kellari_porkkaAmanuenssi Pirjo Porkka noutaa negatiiveja kellarivarastosta 1978. Kuva: Seppo Saves.

Suomen valokuvataiteen museon säätiön perusti Valokuvajärjestöjen neuvottelukunta (Suomen Mainosvalokuvaajat, Suomen Kameraseurojen Liitto, Suomen Lehtikuvaajat, Suomen Valokuvaajain Liitto ja Kamerataiteen Yhdistys).

Museon toiminta alkoi Pasilan vesitornissa, jossa oli aluksi vain museon toimisto. Museon ensimmäiset näyttely- ja varastotilat sijaitsivat Korkeavuorenkatu 2:ssa Ullanlinnassa.

Museon toimitilat Korkeavuorenkadulla asettivat melkoisia haasteita museotyölle, koska tiloja oli sekä entisessä vihtavarastossa ullakolla että maapohjakellarissa.

Lue lisää ja katsele kuvia...


MUSEON APURAHA VALOKUVATUTKIMUKSEEN

Börje ja Dagmar Söderholm apurahat

Suomen valokuvataiteen museo jakaa vuosittain tutkimusapurahan Börje ja Dagmar Söderholmin rahastosta. Apuraha julistetaan haettavaksi kerran vuodessa helmikuussa museon www-sivuilla.

Suomen valokuvataiteen museon säätiön hallitus päättää apurahan saajasta tai mahdollisesta apurahan jakamisesta useammalle hakijalle.

Vapaamuotoisissa hakemuksissa on mainittava:

-haettava summa,
-mihin apurahaa haetaan,
-aikataulusuunnitelma,
-muut mahdolliset rahoittajat.

Hankkeen merkittävyys tulee perustella, ja hakemukseen liitetään tutkimussuunnitelma.

Apurahojen saajat julkistetaan vuosittain huhtikuussa.

Lue lisää...

 

VUODEN 2010 MUSEOTEKO

 Suomen valokuvataiteen museolle myönnettiin Vuoden museoteko -tunnustus vuoden 2010 toiminnasta. Tunnustuksen myönsi ICOM – Suomen komitea.

Valokuvataiteen museo on käyttänyt komitean mukaan asemaansa oivaltavasti ja innovatiivisesti haastaen museoiden vakiintuneita toimintatapoja. Monipuolinen ja näkemyksellinen näyttelyohjelmisto ja uudet yleisötyön muodot erottavat museon edukseen.

atelier_ryhmakuvaSuomen valokuvataiteen museon henkilökuntaa vuonna 2010.
Kuva: Atelieri O. Haapala, 2010

ICOM – Suomen komitea korosti Valokuvataiteen museon  osoittaneen toiminnallaan, että museon tehtävä on hyvinvointipalveluiden tuottamisen ohella hahmottaa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Valokuvataiteen museo osallistuu myös valokuvahistorian uudelleenkirjoitukseen sekä nykytaiteen ja laajemminkin nykykulttuurin määrittelyyn. Se on vahvasti suuntautunut tutkimukseen niin julkaisu- kuin näyttelytoiminnassaan.

Nykyvalokuvataiteen edistäjänä museo on tuonut esiin sekä suomalaisessa valokuvataiteessa asemansa vakiinnuttaneita että sen nousevia tekijöitä. Museon yleisötyön uusia muotoja ovat museokentän työkaluiksi kehitetyt kännyköitä ja verkkomaailmaa hyödyntävät palvelukonseptit.

Lisäksi museon järjestämissä Purku-klubeissa keskustellaan mieltä kiihottavista ajankohtaisista visuaalisen kulttuurin kysymyksistä.

Vuoden museoteko -tunnustus julkistettiin kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2011. Kansainväliseen museoneuvosto ICOMiin, International Council of Museumsiin, kuuluu yli 20.000 museoalan ammattilaista 140 maasta.


 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px