Keskustelu: Diagnoosi ja Yhteiskunta

Myriam Boulos: What's Ours, 2023.

Keskustelu: Diagnoosi ja yhteiskunta

Kymmenen vuoden iän saavuttaneen Poliittisen valokuvan festivaalin teemana on tällä kertaa diagnoosi. Näyttelyn kaikki teokset käsittelevät tavalla tai toisella yhteiskunnan yksilöille asettamia — tai jopa langettamia — diagnooseja, sekä näiden diagnoosien kollektiivista vastustamista. Näyttely kutsuu katsojansa pohtimaan, onko diagnoosin ja tervehdyttämisen tarpeessa yksilön sijasta ”sairas” yhteiskunta.

Tässä keskustelutilaisuudessa pohditaan, miksi diagnoosista on tullut niin keskeinen asia yhteiskunnallisen järjestyksen kannalta? Kenen diagnoosilla on merkitystä ja voivatko diagnoosit toimia vapautumisen ajureina?

Keskustelemassa aiheesta ovat taiteilija Alex Andra Rekola, kirjoittaja Sonja Blom ja filosofi Joonas S. Martikainen. Keskustelun moderaattorina toimii Valokuvataiteen museon kuraattori Päiviö Maurice Omwami.

Vapaa pääsy.

Keskustelu on osa Poliittisen valokuvan festivaalin ohjelmistoa. Tapahtuma on ilmainen ja sen kielenä on suomi. Saapumis- ja saavutettavuustiedot löydät täältä: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/saavutettavuus 

Alex Andra Rekola on helsinkiläinen taiteilija, kirjoittaja ja aktivisti, joka on keskittynyt toiminnassaan musiikkiin, kulttuuriin, sukupuoleen ja politiikkaan. Hän on julkaissut runsaasti musiikkia, tehnyt spoken word -performansseja ja ollut mukana useissa monitaiteellisissa projekteissa taiteilijanimellä Pink-187. Parhaillaan hänen teoksensa "HRT Gave Me Wings" on esillä "The New Subject. Mutating Rights and Conditions of Living Bodies" -näyttelyssä helsinkiläisessä Oksasenkatu 11 galleriassa.

Sonja Blom on Helsingissä asuva kirjoittaja, neurotieteilijä ja filosofi. Teksteissään hän on tutkinut esimerkiksi kehollisuutta, kipua, tiedettä sekä muunlajisia.

Joonas S. Martikainen tutkii filosofian keinoin merkityksellistä yhteiskunnallisen toimijuuden kokemusta ja sen menettämistä. Hän työskentelee Helsingin yliopistossa osana HARMAA: Epäsuora filosofia vastarinnan muotona -työryhmää, joka yhdistää taiteellista ja filosofista ilmaisua tehdäkseen tilaa vapaammille vuorovaikutuksen ja ajattelun muodoille ”totuudenjälkeisessä” ajassa.
 

Suomen valokuvataiteen museo
Suuri näyttelytila

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki

24.4.2024 klo 17:30–19
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy