Kokoelmanostot

Museon työntekijät tuovat Kokoelmanostot-sivulla esiin kokoelman helmiä, sattumia ja yllätyksiä sekä valokuvahistorian ja nykypäivän ilmiöitä.

Kokoelmien avaimet Kokoelmanostoissa

Vuonna 2015 Kokoelmanostojen pääosassa ovat Kokoelmien avaimet -hankkeessa määritellyt museon kokoelman ”avainobjektit”. Avainobjektit avaavat reittejä Suomen valokuvataiteen museon kokoelman moninaisuuteen. Kokoelmien avaimet -hankkeesta voit lukea lisää täältä.

 

Värikuvan varhainen mestari: Wladimir Schohinin autochrome-kuvat

Miten herkkä valo! Miten hienovaraiset värit! Mikä maaginen tunnelma - ja miten noin kauan sitten otetut valokuvat voivat olla värillisiä?

m0000794_470Wladimir Schohin: Väriliituja laatikossa, 1907. Suomen valokuvataiteen museo / AFK:n kokoelma. Digitoitu kopiodiasta tehdystä värinkääntövedoksesta.

Näitä kuvia ei ole väritetty, vaikka sekin oli suosittua valokuvan alkuaikoina. Värien hillityn hohteen saa aikaan ranskalaisten Lumièren veljesten kehittämä varhainen autochrome-värimenetelmä, jossa kuvat saavat värinsä pienistä väripisteistä koostuvan rasterin avulla. Kuvat ovat eräänlaisia diapositiiveja, joita katseltiin valoa vasten tai projektorilla. Suomeen menetelmä saapui Daniel Nyblinin valokuvausliikkeen kautta. Aktiiviset harrastajakuvaajat Nikolai Leibowitsch ja Walter Jakobsson sekä lehtikuvaaja Harald Rosenberg tarttuivat ensimmäisinä uusiin lasilevyihin. Wladimir Schohinista tuli kuitenkin innokkain ja tunnetuin autochrome-kuvaaja.

 m0000792_470Wladimir Schohin: Asetelma ikkunalaudalla, 1907. Suomen valokuvataiteen museo / AFK:n kokoelma. Digitoitu kopiodiasta tehdystä värinkääntövedoksesta.

Wladimir Schohin oli innokas harrastajakuvaaja ja ruotsinkielisen valokuvausyhdistyksen, Amatörfotografklubbenin (AFK) jäsen. Hän tavoitteli kuvissaan harmonista kauneutta esimerkiksi käyttämällä vedostuksessa tuolloin suosiossa olleita jalopainomenetelmiä. Hänen vedoksensa saivat ihailua ja arvostusta myös muilta valokuvan harrastajilta, ja hänen teoksiaan palkittiin valokuvakilpailuissa ja näyttelyissä. Värikuvauksen mahdollisuus sai hänet innostumaan, ja kuvissa näkyykin taitava värien sommittelu ja väreistä nauttiminen. Schohinilla oli varaa hankkia hintavia autochrome-levyjä, sillä hän oli menestyvä kauppias. Kuvissa esiintyy usein puoliso Nadezhda Schohin, joka oli myös harrastajavalokuvaaja ja AFK:n jäsen. Hänen tuotannostaan ei valitettavasti ole nykyisin tietoa.

 d1985_9_398_470Wladimir Schohin: Nadezhda Schohin pöydän ääressä, 1907. Suomen valokuvataiteen museo / AFK:n kokoelma. Digitoitu kopiodiasta tehdystä värinkääntövedoksesta.

Kaikki kokoelmiemme avaimet eivät ole museon ikiomia. Poikkeustapauksia kokoelmissa ovat deponoinnit eli talletukset. Tällaiseen järjestelyyn ryhdytään nykyisin hyvin harvoin. Schohinin värilliset mestariteokset sisältyvät museolle deponoituun kokoelmaan, jonka omistaja on yllä mainittu Amatörfotografklubben. AFK:n tapauksessa deponointiin päädyttiin vuonna 1985, jotta kansallisesti ja valokuvahistoriallisesti arvokas kokoelma saisi asianmukaiset säilytysolosuhteet, joita yhdistyksellä ei ollut mahdollisuutta niille järjestää. AFK:lle on kuitenkin samalla ollut tärkeää, että kuvien omistusoikeus säilyy yhdistyksellä. Museo hoitaa deponoidun kokoelman kuvia kuin omiaan ja voi (niiden kunnosta riippuen) käyttää aineistoa näyttelyissä ja kokoelmien esittelyn yhteydessä, mutta muihin käyttöihin AFK:lta on kysyttävä erikseen lupa.

AFK perustettiin Helsingissä vuonna 1889, ja sen kokoelmaan on karttunut kunnianhimoisten ja kokeilunhaluisten harrastajakuvaajien tuotantoa eri tyylien ja tekniikkojen aikakausilta. Kokoelmaan kuuluu harvinaisten autochrome-levyjen lisäksi tuhansia negatiiveja ja vedoksia sekä paperiarkistoaineistoa. Osan kuvista AFK on saanut jäseniltään lahjoituksina, mutta Schohinin 106 väripositiivia yhdistys osti kuvaajan perikunnalta tämän kuoleman jälkeen vuonna 1934.

Teksti: Sofia Lahti, kokoelma-amanuenssi

Lue lisää autochromesta Suomessa:
Johanna Frigård: Autochrome-kuumeen epikriisi. TAHITI 02/2014.

Lue lisää AFK:n historiasta:
Bert Carpelan: Ensimmäiset sata vuotta

Autochrome-kuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista vapaasti käytettäväksi Flickrissä:
Autochrome
Max Neuscheller, Suur-Merijoki

 

18. syyskuuta 2015

I.K. Inhan alkuperäisvedokset

Suomalaisen valokuvataiteen pioneerin Into Konrad Inhan (1865-1930) monisyinen tuotanto on ollut museon systemaattisen kartoituksen kohteena jo vuosia. Kokoelmiin kuuluu Inhan alkuperäisnegatiiveja sekä eri tekniikoin valmistettuja vedoksia. Vastikään museo vastaanotti Inhan veljenpojan tyttären Aamu Nyströmin testamenttilahjoituksena satoja Inhan alkuperäisvedoksia, joihin kuuluu myös esimerkkikuva ”Njokkoo antamassa” vuodelta 1894.

 inha_njokko_470

Kuva: Aamu Nyströmin testamenttilahjoituksen mukana oli pohjustettu, 17x23-kokoinen vedos ”Njokkoo antamassa”. SVM D2015:18/1/18

Luonnonkuvaajana parhaiten tunnettu Inha oli suuri romantikko, joka onnistui välittämään aiheesta haltioitumisensa taiten sommitelluissa kuvissaan. Hän kuvasi myös muita kokonaisuuksia, kuten kansatieteellisistä lähtökohdista kuvatun Vienan Karjala-sarjan vuonna 1894. Noihin aikoihin karelianismi oli yksi vallitsevia aatteellisia liikkeitä, ja aiheesta innostunut Inha anoi Suomalaisen kirjallisuuden seuralta apurahan Vienan Karjalan katoavaa perinnettä taltioivaan kuvausmatkaan. Mukaansa hän sai kielentutkija Kusti Karjalaisen, ja retki toteutettiin keväällä ja kesällä 1894. Matkakirja ”Kalevalan laulumailta” julkaistiin Kansanvalistusseuran kustantamana vuonna 1911.

Karjalaisia ihmisiä ja miljöitä esittävä kuvasarja on yksi valokuvataiteemme klassikoita. Se vaikutti voimakkaasti siihen, miten miellämme runojen Karjalan. Vaikka Inhan perusteet SKS:lle olivat kansatieteelliset – tarkoitus oli kuvata puolueettomasti ”kansantyyppejä” – kuvista välittyy inhimillinen kiinnostus ja kunnioitus kuvattavia kohtaan.

Kuva, jossa uhtualainen pikkutyttö hieroo nenää tätinsä kanssa, esiintyy Kalevalan laulumailta-kirjassa käytännöllistä perimätietoa kertaavassa osiossa. Kuvatekstin mukaan ”pikku tyttöjä ei suudella, vaan ne antavat njokkoo”.  Inhan oli tunnetusti helppo kommunikoida lasten kanssa, ja useissa Vienan Karjalan kuvissa lapset esiintyvät rennosti ja kuvaajaan luottaen. Njokonantokuvasta välittyy Inhan ihastus hellittelyhetkeä kohtaan, ja pääosassa on nimenomaan pieni tyttö. Kamera on tarkennettu hänen pyöreisiin kasvonpiirteisiinsä.

Vienan Karjalan kuvia nähtiin jo marras-joulukuussa 1894 Helsingissä järjestetyssä näyttelyssä. Kuvausmatkan lasinegatiivilevyt kustantanut valokuvaaja K.E. Ståhlberg teetti kuvista 17x23-kokoisia, kartongille pohjustettuja myyntivedoksia. Kuvat numeroitiin, nimettiin ja niihin lisättiin sekä Inhan että K.E. Ståhlbergin nimet. Ajan hermolla ollut kaupunkilaisväestö osti kuvia seinilleen koristeeksi. Lisäksi, kun johonkin yhteyteen tarvittiin Karjala-aiheista kuvitusta, jäljennettiin Inhan kuvastoa joko sellaisenaan tai piirrettyinä versioina. Näin kuvat pureutuivat suomalaisten mieliin välähdyksinä kadonneesta runonlaulajien kulttuurista.

Valokuvataiteen museon tutkimushanke I. K. Inhan tuotannosta

Teksti: Leena Sipponen, amanuenssi

 

16. maaliskuuta 2015

Kävelykeppi ja muita valokuvan välineitä

Valokuvataiteen museo haluaa korostaa valokuvien arvoa myös esineinä – ainutkertaisina materiaalisina objekteina. Valokuvien lisäksi museo tallentaa esineitä perinteisemmässäkin mielessä: valokuvaajien työvälineitä ja muuta valokuvaukseen liittyvää esineistöä.

Esinekokoelman avulla voidaan paremmin ymmärtää valokuvaajan työtä. Kuvien valmistusprosesseista kertominen edellyttää tietoa ja esimerkkejä työvälineistä, joiden avulla valokuvat on tehty. Esinekokoelma kertoo myös harrastajien työskentelystä, valokuvatarvikkeiden kaupasta ja valokuvien käytön, katsomisen ja säilyttämisen tavoista.

Museo on saanut esineitä lahjoituksina perustamisestaan asti. Niitä on saatu kuvaamoilta, kuvaajilta ja keräilijöiltä. Valokuvaus- ja vedostusvälineiden lisäksi kokoelmissa on esimerkiksi valokuvien katseluun tarkoitettuja laitteita: diaprojektorin esiasteita eli taikalyhtyjä, stereokuvien katseluun tarkoitettuja stereoskooppeja ja uudempia Viewmastereita. Myös valokuvakehyksistä on esimerkkejä. Valokuvia on sijoitettu medaljonkikoruihin ja tietenkin albumeihin. Nykyään niitä painetaan t-paitoihin, mukeihin, kangaskasseihin, tapetteihin ja kännykänkuoriin. Valokuva-albumeina ja kehyksinä toimivat nyt tietokoneen ja puhelimen näytöt. Viime syksyn #snapshot -näyttelyssämme älypuhelin oli vitriinissä näppäilykameroiden rivissä uusimpana edustajana.

470_img_7331Kävelykepin nuppi, johon on upotettu ns. stanhope-linssi. Dagron, Ranska, 1800-luvun jälkipuolisko. Kuva: Virve Laustela. Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvaa on käytetty kekseliäästi esineiden osana jo varhain. Museo on saanut lahjoituksena esimerkiksi kuparisen kävelykepin nupin, johon on upotettu pienenpieni mustavalkokuva. Valokuvaa ei ensi silmäyksellä edes huomaa, ellei kurkista pieneen linssiin nupin keskellä. Kuva on niin pieni, että museon valokuvaajan täytyi käyttää mikroskooppia sen digitoinnissa.

470_p1010010 copyMikrovalokuva kävelykepin nuppiin upotetun stanhope-linssin alla: Potsdamin palatsi, Berliini. Valokuvaaja tuntematon. Dagron, Ranska, 1800-luvun jälkipuolisko. Kuva: Virve Laustela. Suomen valokuvataiteen museo.

Miten näin pieniä valokuvia on saatu aikaan? Entä miksi nupissa linssin vieressä lukee ”patent”, vaikka nuppi vaikuttaa käsin tehdyltä?

Sekä mikroskooppiset valokuvat että niiden katsomiseen tarkoitetut linssit ovat valokuvan varhaisvaiheisiin liittyviä 1850-luvun keksintöjä. Mikrovalokuvausta kehiteltiin jo 1830-luvulla daguerreotyypeillä, mutta märkälevyissä käytetty kollodiumemulsio soveltui tarkoitukseen sitäkin paremmin. Kuvien kutistaminen tapahtui kameraksi muunnetulla mikroskoopilla. Samaan keksintöön perustuvat nykyisinkin käytössä olevat mikrofilmit, jotka olivat pitkään kätevin tapa säilyttää suuria määriä informaatiota pienessä tilassa. Tekniikasta oli myös taktista hyötyä sodan aikana, kun Pariisi oli piiritettynä 1870–71. Kirjekyyhkyt kuljettivat mikrovalokuvattuja, kahdeksansataakertaisesti pienennettyjä useiden sivujen mittaisia viestejä, jotka olivat kevyellä kollodiumpinnalla, rullattuina tulitikun kokoisiin koteloihin.

Mikrovalokuvien katseluun tarvittiin oma välineensä. Mikroskooppi soveltui siihenkin, mutta se ei ollut katseluvälineenä kaikkein kätevin. Vuonna 1857 René Dagron kehitti pienen, lieriömäisen linssin, jonka toiseen päähän mikrovalokuva kiinnitettiin. Keksintö sai mainetta ja kunniaa Pariisin maailmannäyttelyssä 1859. Dagron suunnitteli myös mikrokuvauskameran, jolla voi valottaa normaalikokoiselle märkälevylle useita kuvia kerralla. Kuvat linsseineen sopivat hyvin koruihin tai esimerkiksi museolle päätyneen nupin kaltaisiin matkamuistoihin. Esineistä käytettiin yleisnimitystä optiset korut tai mikrovalokuvakorut. Herra Dagron perusti menestyvän tehtaan, jossa linssien ja niiden sovellusten tuotanto jatkui yli sadan vuoden ajan. Sieltä lienee peräisin myös kävelykepin nuppi, johon on merkitty linssin patentti.

Tämän kävelykepin omistajaa on ilahduttanut valokuva Berliinin Potsdamin palatsista, 1600-luvulla rakennetusta keisarien ja kuninkaiden residenssistä. Oliko Potsdamin palatsi kepin omistajalle tärkeä paikka, vai tekikö erikoinen mikrovalokuva itsessään esineestä mieluisan? Kehottiko omistaja kaikkia tuttaviaan kurkistamaan kävelykepin salaisuutta vai pitikö hän sen omana tietonaan?

Valokuva on enimmäkseen kaksiulotteinen media. Sen vastapainona haaveilen näyttelystä, jossa esineet täyttäisivät koko suuren näyttelytilamme. Valokuvausliikkeiden kyltit valaisisivat pitkiä filmirullien ja vedostuspaperilaatikoiden rivistöjä. Viewmasterit istuisivat hyllyillä vanhojen stereoskooppien ja optisten korujen kanssa, ja niihin saisi kurkistaa. Suuret, kumarat suurennuskojeet pitäisivät hohtavaa noitapiiriään tilan keskellä. Kameroiden monet koot ja muodot virtaisivat jonossa seinästä seinään. Esimakua tällaisesta saadaankin syksyn 2015 Pimiö-näyttelyssä, jossa vedosten ja negatiivien ohella esitellään niiden syntypaikka, pimeä huone. 

Teksti: Sofia Lahti, amanuenssi

Lähteet:
Tissandier, Gaston, 1877: A History and Handbook of Photography.
Wikipedia: Stanhope (optical bijou) http://en.wikipedia.org/wiki/Stanhope_%28optical_bijou%29

Mikrovalokuvat käyttöesineissä ovat aiheena myös oheisessa Kysy museolta -palvelun kysymyksessä ja vastauksessa.

 

23. tammikuuta 2015

Valokuvaaja-tietokanta

Museon suosittu Kuka kuvasi? – suomalaiset valokuvaajat 1842–1950 -verkkopalvelu on helppokäyttöinen hakukone, josta kävijä löytää käden käänteessä keskeiset tiedot etsimästään valokuvaajasta. Sitä voi pitää huipentumana, joka nivoo yhteen vuosikymmenten aikana tehdyn tietojen keruutyön. Verkkopalvelu kuitenkin käsittää vain osan museon koko valokuvaajakannasta, jota kartutetaan jatkuvasti myös 1950-luvun jälkeen uransa aloittaneiden kuvaajien osalta. Verkkoon on koottu noin 3000 henkilön tiedot, mutta tätä kirjoitettaessa museon tietokannassa on pitkälle yli 11 000 valokuvaajaa ja valokuvausalan ammattilaista.

d2004_17_r1_r57-9758_2_j3

Museon kuvaajakanta sisältää tietoja kuvaajista myös Kuka kuvasi? –palvelun ulkopuolelta. Kuvassa Uuden Suomen valokuvaaja, sittemmin musiikkikriitikko Seppo Heikinheimo kuvauskeikalla Hesperian kentällä Jyväskylän Kirin ja Pallo-Toverien välisessä pesäpallo-ottelussa vuonna 1957.

TP/Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

Yksi Suomen valokuvataiteen museon tehtävistä on valokuvaajarekisterin ylläpito. Sitä hyödynnetään esimerkiksi tekijänoikeuskysymyksiä selvitettäessä, mutta se on myös alan historiallinen kartoituksen näkökulmasta sangen tärkeä. Tietokannan pohjana ovat ennen muuta entisen Helsingin kaupunginkirjaston johtajan Sven Hirnin 1970-luvulla julkaisemat valokuvaushistorialliset tutkimukset. Hirn laati Suomen valokuvataiteen museon säätiön tuella julkaisut "Kameran edestä ja takaa. Valokuvaus ja valokuvaajat Suomessa 1839–1870" ja "Ateljeesta luontoon. Valokuvaus ja valokuvaajat Suomessa 1871–1900" käyden läpi kyseisten vuosien sanomalehdistöä, alkuperäislähteitä ja valokuvia.

Myös museo itse piti valokuvaajatietojen systemaattista keräämistä ja tallentamista tärkeänä vastuualueenaan jo alusta alkaen. Ruotsalaisesta arkistomaailmasta lainattiin nimi Fototeekki, johon kirjallinen aineisto sekä valokuvat arkistoitiin kuvaajittain.

1990-luvun alussa, tietotekniikan hivuttautuessa museomaailmaan, kypsyi ajatus digitaalisen kuvaajakannan tuottamisesta. Tietokantaa valmisteltiin työryhmässä, johon kuului jäseniä museon lisäksi mm. Museovirastosta ja VB-valokuvakeskuksesta. Museo päätyi kuitenkin tietokannan sijaan toimittamaan painetun matrikkelin "Suomen valokuvaajat 1842–1920", joka julkaistiin 1996. Matrikkeli pohjautuu Hirnin teoksiin, mutta myös arvokasta lisätutkimusta sitä varten tehtiin.  Hankkeen yhteydessä esimerkiksi kartoitettiin Museoviraston vuonna 1971 tekemä kysely valokuvasta ja valokuvaamisesta. Valokuvataiteen museo lähetti lisäksi museoille ja kuva-arkistoille kuvaajakyselyn.  Jo tällöin oli kuitenkin selvää, että tämäntyyppinen materiaali toimii ainoastaan helposti muokattavassa muodossa, sillä lisätietoja saadaan selville jatkuvasti. 

Kun museolla otettiin käyttöön atk-pohjainen tietokantaohjelmisto 1990-luvun puolivälissä, myös kuvaajatiedot siirrettiin sinne. Tässä yhteydessä käytiin läpi SVL:n ynnä muiden valokuvaajien järjestöjen jäsenkortistot.  2000-luvun kuvaajakantaan liittyvistä erillishankkeista mainittakoon Valokuvan muisti -kysely, joka suunnattiin museoille, valokuvajärjestöille, tieteellisille seuroille ja arkistoille. Lisäksi Annastiina Henttinen on kartoittanut tutkimuksissaan karjalaisia, ennen sotia toimineita valokuvaajia ja kuvaamoita.

iki0391

Valokuviin merkitty kuvaajan tai kuvaamon nimi on usein apuna kuvan historian selvittämisessä. Myös valokuvaamot tullaan saattamaan museon verkkopalvelun piiriin. Daniel Nyblinillä oli Helsingissä omaa nimeään kantava kuvaamo, johon maantieteen opiskelija I.K. Inha asteli kuvattavaksi 8.3.1887.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen internetin mahdollisuudet olivat viimeistään kaikkien nähtävillä, ja valokuvaaja-aiheisen verkkopalvelun suunnitteluun ryhdyttiin innolla. Museo julkaisikin verkkosivuillaan hakemiston suomalaisista valokuvaajista, joka pohjautui edellä mainittuun matrikkeliin. Pian hakemisto haluttiin päivittää sekä käyttäjälle että sen parissa työskentelevälle helppokäyttöisemmäksi, viihdyttävämmäksikin. Uuteen verkkopalveluun tarkistettiin tietoja, lisättiin ennen 1950-lukua aloittaneet kuvaajat, ja luotiin mahdollisuus välittömälle palautteelle. Kuka kuvasi? -palvelu avattiin alkuvuodesta 2012, ja sen kehittäminen ja laajentaminen ovat lähitulevaisuuden kokoelmatyön kulmakiviä.

Teksti: Leena Sipponen, amanuenssi

 

18. joulukuuta 2014

Seppo Saves – kuvajournalismin puolustaja

Seppo Saves (1940-2013) oli helsinkiläinen valokuvaaja ja taiteilijaprofessori, joka teki pitkän uran lehtikuvaajana. Saves tunnettiin myös kärkkäänä kuvajournalismin ihanteiden puolestapuhujana sekä lehtikuvan puolustajana. Saves kuului lehtikuvan uudistajiin.

Saves työskenteli pitkän uransa aikana mm. Lehtikuvassa, Uudessa Suomessa ja Apu-lehdessä sekä Suomen Kuvalehdessä ja Viikkosanomissa. Kuvaustyön rinnalla Saves oli keskeinen vaikuttaja alansa ja ammattikuntansa yhteisöissä. Saves opetti paljon lehtikuvausta ja julkaisi useita kuvateoksia.

Seppo Saves kirjoitti kuvajournalismin käsikirjan ”Kuvajournalismi – Sellaisena kun olen sen kokenut” vuonna 1986. Saves painotti teoksessaan, että kuvaajien tulisi oikeasti ymmärtää mitä ovat kuvaamassa. Kuvaajan tuli varustautua tiedollisesti sekä tutustua kaikin puolin kohteeseensa. Saves myös puhui kuvan luonnollisuuden puolesta. Kuvajournalistisessa ohjelmassaan hän sitoutui vahvasti dokumentaarisuuteen.

Saves korosti, että lehtien tulisi oikeasti hyödyntää kuvaajan ammattitaitoa lehdentekoprosessissa. Kirjoittavien toimittajien tulisi pyrkiä ymmärtämään, miten kuvaaja ajattelee kuvin. Laadukkaita kuvia tulisi arvostaa, eikä kuvia tulisi muokata ilman kuvaajan lupaa.

Saveksen mukaan lehtikuvan tehtävä on välittää tietoa kuvallisin keinoin. Ja tähän ei todellakaan Saveksen mukaan käynyt millainen kuva tahansa. Kuvan tuli olla laadukas ja lehtikuvaajan tuli tuntea kuvattavan asian taustat sekä osata visualisoida näkemänsä. Kuvaajien tuli Saveksen mukaan seurata taustalla ja pyrkiä totuudellisuuteen. Tuli ehdottomasti välttää ”asetelmia”, kuvia joissa kuvaaja on puuttunut kuvattaviin.

 470_SavesMounthagen

Seppo Saves. Mount Hagen, Uusi-Guinea, 1962. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo.
”YK:n komission jäsentä raukaisee. Matka on ollut pitkä ja rasittava. Ja kaikki puhuvat samasta asiasta..”, Heikki Brotherus. Apu 44/1962.

Vuonna 1961 Saves siirtyi työskentelemään Apu-lehteen ja teki kolmen kuukauden kuvausretken Uudelle Guinealle professori Erik Allardtin ja reportteri Heikki Brotheruksen kanssa. Kuvat kertovat voimakkaita tarinoita paikallisen väestön elämästä. Kuvasarja julkaistiin neljässä peräkkäisessä Apu-lehdessä vuonna 1962 (nro. 41-44). Laaja teksti- ja kuvasarja tarkastelee värikkäin sanankääntein länsimaisen ihmisen silmin elämää Uudella Guinealla.

Uuden Guinean kuvissa Saves tarkkailee ihmisiä, heidän olemustaan ja eleitään. Hän on tallentanut mietteliäät kasvot, suoraan silmiin katsovan hymyn ja kuvasarjan lastaan pesevästä äidistä. Saves on antanut ihmisten olla luonnollisesti kuvissa ja hän olikin erityisen kiinnostunut ihmisen luonnollisesta tavasta tarkkailla ympäristöään ja ympäröivää maailmaa.

Kuvausryhmä vieraili Mount Hagenissa, jossa pidettiin YK:n komission kokous. Paikalle on kerääntynyt runsain joukoin ihmisiä, heimopäälliköitä, miehiä sotamaalauksissaan ja naisia lapsineen. Paikalle on saapunut New Yorkista komissio, jonka tehtävä on ottaa selvää miten Australia hoitaa sille uskottua aluetta. Komissio halusi tietää, mitä ylämaan asukkaat ajattelevat Australian hallinnosta. ”Tuhansia villejä on kerääntynyt katsomaan kaukaa vuorten takaa tulleita vieraita”, kirjoittaa Heikki Brotherus.

Sarjasta erottuu kuva, jossa väsynyt mies nojautuu tuoliaan vasten ja tämän takana seisoo joukko miehiä. Joukon dynamiikka kertoo paljon. Saves on onnistunut tallentamaan hetken, jossa miehien asennot ja ilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Kuva on jopa kiusallisen alleviivaava ja osoitteleva. Kuva muistuttaa katsojaa vallitsevista hierarkioista ja ihmisten välisistä valtasuhteista. Tuntuu, kuin Saves tekisi kuvallaan tahallaan pilkkaa valkoisen miehen leveilystä. Saves todella hallitsi ironian. Hän kuitenkin antaa katsojalle tilaa tulkita ja kokea kuvat itse. Saves kunnioittaa kuvattavia, kuvan tulkitsijoita sekä arvostaa kuvan ilmaisuvoimaa.

Teksti: Tiina Rauhala, amanuenssi

 

14. marraskuuta 2014

Suomea tämäkin

Kesästä 1966 alkaen kaksi valokuvaajaa kiersi Pohjois-Karjalaa. Helsinkiläiset Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille syrjäseuduille. Molemmat olivat tuossa vaiheessa tahoillaan vielä muissa töissä, Hölttö kultaseppänä ja Savolainen rikospoliisin tutkijana. Aikakauden uutiskuvalehtien kiertävien reportterien tapaan he tallensivat maaseutua ja sen ihmisiä: Hölttö hänelle tyypillisiä vereviä henkilökuvia 6x6 Rolleiflex-kameralla ja Savolainen maisemia ja tilanteita pienkameralla. Samana syksynä, kesän kuvia katsellessa, syntyi ajatus kirjan tekemisestä.

470_suomea_tamakin_2Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Seuraavat vuodet kuvaajat jatkoivat retkiään Pohjois-Karjalaan kunnes kirja Suomea tämäkin ilmestyi Gummeruksen kustantamana jouluksi 1970. Kirjan tekstin kirjoitti Savolaisen pyynnöstä ämmänkoskelainen kärjekäs keskustelija ja kirjailija Aku-Kimmo Ripatti, ja se alkaa: ”On karmea sanoa, että Hyvinvointisuomi on riisunut Kurjasuomen puolialasti. Niin kuitenkin on, turha sitä on kauhistella. (…) Tämäkin on Suomea: tuloerot kasvavat sekä ihmisten kesken, että alueiden välillä. Yleisradion pääjohtaja saa ainakin kymmenen kertaa enemmän palkkaa kuin Kesäkadun portaiden siivooja…”

Kirja oli visuaalinen pamfletti, joka lyö lukijan silmille maaseudun rakennemuutoksen suuren maaltamuuton vuosina, aikana jolloin leskiäidin suurperheen köyhyys oli absoluuttista ja jolloin Suomen maaseudun puolue viimeistä kertaa yhdisti pientalonpojat poliittiseen rintamaan. Aukeama, jossa Ismo Höltön kuva vaatimattomissa oloissa elävästä mutta vennamolaisen itsetuntoisesta isäntämiehestä vaimo kainalossa on yhdistetty Savolaisen näkymään vesittyneen maan takana seisovaan taloon tiivistää kirjan aihepiirin.

470_suomea_tamakin6Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Kirjan alkuperäisvalokuvat kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaan.  Kuvia katsellessa huomio kiinnittyy niiden ajalle tyypilliseen, jyrkkään mustavalkoisuuteen ja kiiltoon. Se saatiin aikaan kuivurissa, jossa kuvat kuivattiin sileää metallipintaa vasten. Kuvat ovat erikokoisia ja painomerkinnöin varustettuja. Kirjaa ja kuvia vertaillessa käy ilmi että 1970-luvun alun vielä kehittymätön duotone offset-paino syö jonkin verran mustan sävyjä. Kirja on hyvin mustasävyinen valkoisenkin taittuessa harmaaksi. Monien valokuvaajien tapaan Savolainen piti mustuutta kuitenkin yleisharmautta parempana vaihtoehtona.

Kuvien käyttö kirjassa oli suomalaisessa valokuvakirjassa tuolloin poikkeuksellista kuvien peittäessä koko aukeaman. Kirja on kuin yksi suuri, visuaaliselta retoriikaltaan tarkoin harkittu kollaasi. Valokuvien rinnastus tarjosi taitosta vastanneelle Mikko Savolaiselle notkean työkalun kuvien luennan ohjailuun. Kotimaisessa valokuvakirjallisuudessa vastaavaa ei oltu nähty, vaan esikuvat olivat ulkomailta.

470_suomea_tamakin_1Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Aihepiirin ja aiheen käsittelyn kannalta huomioitava kotimainen verrokki kirjalle on Matti Saanion Musta talvi, valkea kesä (1966), jonka muutamat aukeamat ovat saaneet Savolaisen ja Höltön kirjassa kiinnostavan visuaalisen muunnoksen. Saanion aihepiiri on samantapainen, Pohjois-Suomen maaseutu ja muuttuminen. Murros artikuloituu Paavo Rintalan tekstissä, kun taas kuvasto on kiinni perinteisessä elämänmuodossa, eräänlaisen kaihoisan surumielisyyden sävyttämänä. Moderni maailma on vahvimmin läsnä modernissa graafinen mustavalkoisessa kuvakielessä. Saanion kirjaan verrattuna Suomea tämäkin kertoo muutoksen tapahtuneen, elämäntavan kriisiytyneen ja sosiaalisten suhteiden muuttuneen. Saaniota huomattavasti suoraviivaisemmin ja Saaniosta poiketen Suomea tämäkin liittyy testeissään ajan vasemmistolaiseen yhteiskuntakritiikkiin.

470_suomea_tamakin_3Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Ilmestyessään Suomea tämäkin toi suomalaisen valokuvauksen osaksi yhteiskunnallisesti valveutunutta aikalaiskeskustelua.

teksti: Elina Heikka, museonjohtaja

 

KAMERA-LEHDESSÄ JULKAISTUJA KOKOELMANOSTOJA

 

Herra Lehtinen haastaa tutkijan

Kamera-lehti 6-7/2011

Museon kokoelmien karttuminen on valokuvan kohdalla värikäs ja monivaiheinen prosessi.

Kaikki Valokuvataiteen museon yli 3,5 miljoonasta valokuvasta ja negatiivista eivät suinkaan ole tulleet tarkan harkinnan tuloksena. Mukaan mahtuu myös seulan läpäisseitä poikkeuksia, erilaisia kuva-arkistojen pahnanpohjimmaisia tai esimerkiksi asiakkaiden yllätyskäyntien lahjoituksia.

Herra Lehtinen on yksi tällainen poikkeustapaus.

lehtinen_01

Harrastevalokuvaaja herra Lehtisen puuarkku vuosilta 1930–50. Suomen valokuvataiteen museo. Kuva: Harri Tahvanainen.

Kokoelmadiaari kertoo, että 1980 rouva Lehtinen luovutti museolle valokuvausta harrastaneen miehensä negatiivi- ja paperiarkiston vuosilta 1930–50. Näin museon varastot karttuivat isolla puulaatikolla, joka on saanut odottaa avaajaansa yli 30 vuotta.

Kuluneen puulaatikon kohtalosta on käyty innovatiivisia keskusteluja. Kokoelmissa on riittämiin otteita erityyppisten harrastekuvaajien töistä. Voisiko herra Lehtinen matkata säilytettäväksi johonkin muuhun arkistoon?  Vai pitäisikö herra Lehtinen säilyttää sellaisenaan, ison laatikon koko komeus yhtenä installaationa. Se saisi hämmästyttää aina uusia sukupolvia ja kertoa valokuvauksen yhdestä aikakaudesta, filmille taltioidun näppäilykuvan arjesta. 

470_lehtinen_2

Harrastevalokuvaaja herra Lehtisen puuarkku vuosilta 1930–50. Suomen valokuvataiteen museo. Kuva: Harri Tahvanainen.

Ajan kuluessa herra Lehtisestä on muodostunut museon työntekijöiden mielissä legenda. Uusille tulijoille se esitellään yllätyksenä: tällaistakin meillä on. Puuarkun painavaa kantta raotetaan sen verran, että sisältä paljastuvat ajan patinoimat valokuva- ja paperikasat.

Erikoistutkijan äänestä on arkun äärellä erottavinaan pientä värinää. Herra Lehtinen on kompakti kokonaisuus, eräs aikansa harrastekuvauksen kiteytymä. Sen jälkeen kun tutkija kajoaa laatikon sisältöön ja ryhtyy luetteloimaan ja lajittelemaan, menetämme alkuperäisen ja aidon herra Lehtisen.

Museon tehtävänä on ennen kaikkea taltioida kansallisesti merkittävää aineistoa. Tällaisen satunnaisaineiston arvo saattaa vuosikymmenten saatossa muuttua tutkijoiden silmissä.

Ehkä puuarkku jää seuraavaksikin 30 vuodeksi arkiston suojiin.

Vuonna 2040 sen avaa nuori tutkija, riemastuu löytämästään ja laatii aineistosta suurta mielenkiintoa herättävän tutkielman. Herra Lehtinen kannetaan sellaisenaan, aikansa kulttuurihistoriallisena esimerkkinä, suuren yleisön ihmeteltäväksi.

Kati Lintonen, tutkija

 

Valokuva ja elämän design

150_laine_93_24_494_pre

Valokuvattua värienergiaa
150_d2005_22_2_2

Taiteilijakohtalo
150_d1970_17_9

Valokuvaavat yökyöpelit
150_d2004_49_54

Köyhyyden kuvat
150_d1971_3_50

 Tekijä esiin
150_d1995_7_3

Valokuvataidetta?
150_kuukka_aiti ja reetta 1984

 Mitä näkyy valokuvassa?
150_risa_inha

 

KEVÄÄN 2014 KOKOELMANOSTOT

Matti Saanio diakuvaajana

150_d2008_169_z_z2_1_4


KESÄN JA SYKSYN 2013 KOKOELMANOSTOT

Karjankutsuntaa

150_nainen_d2000_48_111

Alaston mies katsoo

150_tuija

 

 

 

 

 

 

 

 HANNULA & HINKKA -KOKOELMAN HELMIÄ

150_hh_kaila_paat

 

 

 

 

 

 

 

 

Erja Hannula ja Jorma Hinkka lahjoittivat keräämänsä merkittävän yksityiskokoelman Suomen valokuvataiteen museolle vuonna 2012.

Kokoelman kautta nähtäväksi levittäytyy ainutlaatuinen kertomus yli 30 vuoden ajalta, jolloin suomalainen valokuva astui täysipainoiseksi tekijäksi taiteiden piiriin. Kokoelmasta koottu näyttely oli esillä museossa 16.1.-21.4.2013. Sen ajan kokoelmanostot liittyivät esillä oleviin teoksiin.

 

ARVOITUS JA YLLÄTYS

Kokoelmanostoja taiteesta ja muista vaikeasti määriteltävistä asioista.

150_kaila 1997_45_4

 

 

 

 

 

KUULUISAT KASVOT

Kokoelmanostoja tunnetuista ja merkittävistä henkilöistä.

150 keskuu 2 kuva 1

 

 

 

 

 

 

 

KUVAUS JA KEHITYS

Kokoelmanostoja valokuvan historiasta, tekniikasta ja kehityksestä.

150-tammi-2010-d2003_67_1

 

 

 

 

 

 

OI AIKOJA, OI PAIKKOJA

Kokoelmanostoja menneistä ajoista, erityisistä paikoista ja nostalgiasta.

150_kokovartalosukka

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kadonneet asiat

 

ARKI ON TAIDETTA

Kokoelmanostoja arjen kuvista ja arkea sulostuttavista oivalluksista.

150 d2009_7_299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUOTOILUA

Kokoelmanostoja designista.

150_pietinen_02_29_2

 

 

 

 

 

MUODIN MUKAAN

Kokoelmanostoja muodin maailmasta.

150_mari


 

 

 

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.
Katso alennukset


Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px