Kokoelmissa

Valokuvataiteen museon kokoelmat verkossa

Valokuvataiteen museon kokoelmien helmiin voi tutustua verkossa muun muassa seuraavilla sivuilla:

Kokoelmanostot -kirjoitussarjassa museon työntekijät nostavat esiin kokoelman helmiä, sattumia ja yllätyksiä sekä valokuvahistorian ja nykypäivän ilmiöitä.

Flickr-kuvanjakopalvelussa museo tarjoaa valikoiman valokuvia vapaasti ladattavaksi ja käytettäväksi. Voit lukea tästä museonjohtajan blogikirjoituksen kuvien jakamisesta sekä museon Flickr-käyttöehdot.

Kuvia kaikille -palvelussa runsaat 200 Uusi Suomi -sanomalehdessä julkaistua kuvaa suomalaisesta arjesta 1950- ja 1960-luvulta on vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja nautittavissa. Sivuston kuvien yksityinen käyttö sekä käyttö opetuksen, tutkimuksen ja esimerkiksi vanhustyön tarpeisiin on vapaata.

Kokoelmalahjoituksia -sivulla voit tutustua museolle lahjoitettuihin suuriin kokoelmiin kuten Hannula & Hinkka -kokoelman nykyvalokuvataiteeseen ja legendaarisen lehtikuvaajan Kalle Kultalan elämäntyöhön.

Verkkonäyttelyt esittelevät mm. luontokuvaa, lehtikuvaa ja 1950-luvun kameraseuralaisten kauneimpia vedoksia.

 

KUVAKULMA: kokoelmat näyttelyssä

Kuvakulma-näyttelytila sijaitsee Suomen valokuvataiteen museon suuren näyttelytilan oikeassa etukulmassa.

_mg_7528_470pxI.K. Inha 1908 -näyttely Kuvakulmassa kesällä 2015. Kuva: Virve Laustela, SVM.

Kuvakulmassa huomion keskipisteenä ovat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat ja kokoelmatyö. Kokoelmiin kuuluvia kuvia on usein esillä muuallakin näyttelytilassa osana suurempia näyttelyitä, mutta Kuvakulmassa kokoelmiin keskitytään aina.

Kuvakulman näyttely voi täydentää tai kommentoida museon päänäyttelyitä tai esitellä kokoelmiin liittyviä projekteja, hankintoja tai vaikka työpajan tuloksia.

 

Valokuvataiteen museon kokoelmat

altMartin Parr: Tupperwareparty, Salford, Manchester, 1985

Valokuvat liittyvät sekä taiteen että median ja arjen kuvastoihin. Sen vuoksi Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa yhdistyvät taidemuseon ja kulttuurihistoriallisen museon aineistot. Valokuvataide on osa valokuvakulttuuria, jonka kanssa se on jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Valokuvakulttuurin monimuotoisuuden esiintuominen on keskeinen osa museon kokoelmia.

Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat sisältävät suomalaisia ja ulkomaisia aineistoja. Kokoelmat painottuvat suomalaiseen 1900-luvun valokuvaukseen. Kokoelmat muodostuvat sekä valokuvaajien valikoiduista teoksista että laajoista valokuva-arkistoista. Kokoelmiin kuuluu noin kolme miljoonaa vedosta ja negatiivia sekä lisäksi tuhansia valokuvaukseen liittyviä esineitä, paperiarkistoa ja valokuvakirjasto.

Kokoelmien avaimet

Suomen valokuvataiteen museo kartoitti vuosina 2013-2014 kokoelmiensa avainobjekteja. Tavoitteena oli määritellä museon kokoelmien avainteokset/objektit, joiden kautta museo voi kertoa kokoelmaansa moninaisuudesta laadukkain ja edustavin esimerkein. Voit tutustua avaimiin ja niiden määrittelemisen prosessiin täältä.

 

Suomalainen valokuvakokoelma

altHeli Rekula: Landscape no 4 Velvet Mountains, 1998

Suomalainen valokuvakokoelma sisältää teoksia sadoilta kuvaajilta, näyttely- ja julkaisukäytössä on kuvia ollut yhteensä n. 10.000. Kokoelman suomalaisia taiteilijoita ovat esimerkiksi: Caj Bremer, Stefan Bremer, Elina Brotherus, Heinrich Iffland, Jan Kaila, Kalle Kultala, Jouko Lehtola, Tuija Lindström, Arno Rafael Minkkinen, Aarne Pietinen, Otso Pietinen, Jorma Puranen, Hannele Rantala, Matti Saanio, Vilho Setälä ja Pekka Turunen.

Ulkomainen valokuvakokoelma

altBoris Mihailov: teoskokonaisuudesta Krimiläistä snobismia, 1982

Ulkomainen valokuvakokoelma sisältää noin 300 teosta 120 kuvaajalta. Kokoelman ulkomaisia taiteilijoita ovat esimerkiksi: Manuel Alvarez Bravo, Meksiko; Robert Capa, USA; Lucien Clerque, Ranska; Imogen Cunningham, USA; Bruce Davidson, USA; Walker Evans, USA; Franco Fontana, Italia; Eadweard Muybridge, USA; Jan Saudek, Tsekinmaa, sekä Edward Weston, USA.

Valokuvausesineiden kokoelma

altErä museolle saapuneita esineitä tarkastettavina.  Kuva Virve Laustela

Valokuvausesineiden kokoelma sisältää n. 5000 esinettä. Näistä valtaosa on harrastajakäytössä olleita kameroita. Osa esinekokoelmaa on valokuva-esineiden "kuriositeettikabinetti", joka pitää sisällään mm. suklaakameroita, leikkikameroita, valokuva-aiheisia tulitikkulaatikoita ja muuta ihmeellistä. Esinekokoelmissa on myös kameroita, laboratoriovälineitä, studiokalusteita, valaisimia, filmejä ja muita valokuvakulttuurin esineitä, jotka kertovat valokuvauksen innosta ja arkipäivästä.

Asiakirja- ja leikearkisto

Asiakirja- ja leikearkisto koostuu valokuvista, erilaisista sähköisistä tallenteista, lehtileikkeistä, käsikirjoituksista sekä valokuvaajien ja valokuvajärjestöjen asiakirjoista. Laajan valokuvan lehtileikekokoelman lisäksi on käytettävissä dokumenttiaineistoa kuten äänitteitä, kutsukortteja ja julisteita.

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.
Katso alennukset


Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px