Morsianten hittiparaati

I. K. Inha 1894, "Morsian prostittaa turkilla". Suomen valokuvataiteen museo / Aamu Nyströmin kokoelma.

Tämä kokoelmanosto on hittiparaati morsiamia, ja vähän sulhasiakin. Tyylikavalkadi kuljettaa meidät lähelle nykyaikaa, jolloin morsiamet saattavat häissään kessutella, mutta harvemmin suorittaa katumusharjoituksia.

Kun morsian reilu sata vuotta sitten pukeutui mustaan, on valkoinen jo halki vuosikymmenten hallinnut morsiamen ykkösvärivalintana. Asun muissa eri ulottuvuuksissa vaihtoehdot ovatkin sitten olleet monet, vuosikymmenten ja trendien vaihtuessa. Puhvihihoilla vai ilman? Sulhasella vai ilman?

Nykyajan häät ovat usein viimeisen päälle tyyliteltyjä. Avioliittoon ei astuta ilman, että jokainen yksityiskohta olisi mietitty tarkalleen. Häät eivät todellakaan ole iloinen kyläjuhla, jossa ryystetään soppaa, vaan tyylikkyyden ja oman maun tyylinäyte. Tyylinäyte ja tarkka valinta, vaikka niin juhlassa kuin asussa päädyttäisiin minimalistiseen eleganssiin.

Ensimmäisessä kuvassamme vierailemme vienankarjalaisissa häissä, tai tarkemmin ottaen lavastetuissa häämenoissa, viime vuosisadan vaihteessa. I. K. Inhan kokonaisessa kuvasarjassa esillä on vahvasti itkuperinne, jossa morsian häämenoin siirtyy uuteen elämänvaiheeseen. Inha dokumentoi lavastetut häämenot, sillä hän ei halunnut häiritä oikeiden häämenojen hartautta.

Emmi Fock, Atelier Irmelin, 1920. Suomen valokuvataiteen museo.

Seuraavassa kuvassa näemme unelmiinsa uppoutuneen morsiamen huntuverhon alla. Huntu on historiallisesti ollut merkki morsiamen neitsyydestä, kuten myös avoimena hulmuavat kutrit. Tämä haaveileva morsian on kuvattu 1920-luvulla, jolloin tuleva arki häiden jälkeen oli monelle vielä uuden, tuntemattoman elämän alku. Jos vertaamme tätä kuvasarjamme tuoreimpaan kuvaan, sauhuttelevaan kasarimorsiameen, siirrymme päiväunelmista arkirealismiin. 1980-luvun kermakakkumorsian ei tursuilevista helmoistaan huolimatta turhia hienostele. Mitäs sitä elätellä ruusuisia unelmia, pianhan arki koittaa ja rämmitään taas jokapäiväisessä loskassa Alepan kassi kainalossa. 

Pekka Turunen / Suomen valokuvataiteen museon kokoelmat

Pekka Turunen, 1992. Suomen valokuvataiteen museo.

 

Kalle Kultala, 1970-luku. Ralliautoilija Simo Lampisen häät Porvoon tuomiokirkossa.   

Rallikuski Simo Lampisen hääkuvassa on vahvasti samaa henkeä kuin monissa nykyajan häissä. Kaunis hääpari on astumassa Ford Mustangiin. Tällaisen kuvan voisi nähdä tämänkin päivän iltapäivälehdessä. Tai toisaalta otettuna kenen tahansa häistä, sillä nykyäänhän voi jokainen olla yhden päivän ajan oman häätuotantonsa tähti.  Kun nyt vuonna 2012 fiftari-tyyli inspiroi monen morsiamen helmoja, voi tämän tyylisen morsiamen ehkä bongata tulevanakin viikonloppuna vaikkapa Tuomiokirkon portailta.

Hittiparaatin viimeisessä kuvassa vanha ja uusi aikakausi keskustelevat keskenään, kun nuori miniä vaihtaa kuulumisia huivipäisen anoppinsa kanssa hääpöydässä. Anopin huivi tuo 60-luvun tyylikuvaan ripauksen Inhan aikoja.

Skål, ihanat morsiamet!

Helge Heinonen, 1965. Suomen valokuvataiteen museo.

 

Reetta Haarajoki, amanuenssi, 2012

Kokoelmanosto
Nykyään vaalien lisäksi vain jääkiekko ja Linnan juhlat aiheuttavat kollektiivista kokoontumista televisioiden äärelle.
Kokoelmanosto
Suomalaisen valokuvataiteen pioneerin I.K. Inhan tuotanto on ollut museon kartoituksen kohteena jo vuosia.
Kokoelmanosto
K-G Roosin (1937-1976) Marimekko-kuvaan ja siinä esiintyvään opiskelijaäitiin ruumiillistuvat moderni aika ja muuttuvat arvot.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy