Pe 29.5. - su 30.8.

Yhteisö- ja ympäristötaideprojekti Pikku Huopalahdessa

Prosessi

Toisen silmin - Yhteisö- ja ympäristötaideprojekti Pikku Huopalahdessa

Toisen silmin on kuvataiteilija Nella Keskisarjan yhdessä Pikku Huopalahden asukkaiden, Pikku Huopalahti -seuran, Leikkipuisto Viirin, Pikku Huopalahden ala-asteen ja Läntisen sosiaaliaseman kanssa toteuttama ympäristö- ja yhteisötaideprojekti

Ensimmäinen vaihe helmi- ja maaliskuu 2009
Kaupunkilaisten silmin

Jaoin Pikku Huopalahden asukkaille 16 kertakäyttökameraa parin viikon ajaksi omaan käyttöön. Kuvaajien ikä vaihteli 5-80 vuoden välillä. Esitin toivomuksen, että useampi kuvaisi samalla kameralla eli kuvaus olisi
ryhmätyötä. Tehtävänanto oli melko vapaa: Kuvaa omaa asuinaluettasi pitäen mielessä Kalevalan säe "Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi". Kun sain kamerat takaisin, niissä oli yhteensä 300 kuvaa.

Toinen vaihe, huhtikuu 2009
Anna minulle silmäsi, jotta ymmärtäisin enemmän

Pikku Huopalahden asukastalolle kokoonnuttiin yhdessä katsomaan kuvat ja pohtimaan tulevan näyttelyn ripustusta ja kuvavalintoja. Paikalla olivat kuvaajien lisäksi keskustelemassa kuvista kuvanveistäjä Helena Hietanen, kuvataiteilija ja opettaja Leena Knif, asukasaktivisti Aulikki Lindholm, sosiaalityöntekijä Juha Teräväinen (Sosiaalivirasto), valokuvaaja Marika Turtiainen (Suomen valokuvataiteen museo) ja mediataiteilija Markus Renvall.

Kolmas vaihe, toukokuu-elokuu 2009
Muiden katsottavaksi: Näyttely

Irtokarkkirivistöt, koiran kanssa kävelyllä, oma kotikatu, lempi kiipeilypuu, sorsat Pikku Huopalahdella, paikallispubi... Valokuvataiteen museon näyttelyyn on koottu sarja jokaisen ryhmän kuvista. Esillä on myös
Leikkipuisto Viirin iltapäiväryhmäläisten valokuvien päälle tekemät fantasiapiirustukset aiheesta: Minun Pikku Huopalahteni.

Kuvataiteilija Nella Keskisarja (s.1946) työskentelee yhteisötaiteilijana Läntisellä sosiaaliasemalla. Keskisarjan työn tavoitteena on työskennellä kuvataiteilijana työyhteisön sisällä, mutta myös parantaa Läntisen sosiaalialueen ympäristön laatua ja kehittää sekä pohtia yhteistyön tekemisen paikkoja alueen asukkaiden kanssa yhdessä.

Kiitokset: valokuvaaja Taika Ilola ja graafikko Pia Barclay. Hanketta ovat tukeneet Helsingin kulttuurikeskus ja Terve ja turvallinen kaupunki -neuvottelukunta.