Ke 9.6. - su 29.8.

Ihmisiä suviyössä

Pieni episodinäyttely

"Mitään suviyötä pohjolassa tuskin onkaan; on vain viipyvä, viipyessään hiukan himmenevä ehtoo, mutta siinä himmeydessäänkin on tuo sanalla sanomaton kirkastuksensa," alkaa F. E Sillanpään romaani Ihmiset suviyössä (1934), jonka tapahtumat keskittyvät yhteen kesäiseen yöhön: yön aikana rakastutaan, riehutaan, kuollaan ja synnytään. Päähenkilönä on valoisa suviyö.

Pohjoisten valojen näyttelyt ovat Suomen taiteessa jo vuosisataisen perinteen kerännyt kansallinen klisee. Ihmisiä suviyössä -näyttely käsittelee lempeästi kliseitä kansallisuudesta, pohjoisen kesän valosta ja ihmisistä yöttömässä yössä.

Valokuvataiteen museon Ihmisiä suviyössä -näyttely lähestyy huumorilla käsitystä, että pohjoisen kesän valo on olennainen osa "pohjoista kansanluonnetta" ja ihmisten identiteettiä. Näyttely hekumoi kesän valon herättämällä nostalgian tunteella. Nostalgia on sekä yksilön että yhteisön kokemus ja positiivista yhteenkuuluvuutta.

Toisaalta valoisalla yöllä on myös pimeä puolensa: jotain jonka pitäisi pysyä piilossa, tuodaan näkyville ja valoon. Valoisaan yöhön ja kansallistunteeseen liittyvät myös pimeät puolet ja väkivalta. Valokuvaepisodien kautta näyttelystä muodostuu valon, vahvojen ja hentojen naisten ja miesten näytelmä yöttömässä yössä.

PUISTONPENKILLÄ ELOKUVAA
Valokuvataiteen museossa voi istua puistonpenkillä ja hitaasti nauttia paitsi valokuvia myös Sillanpään romaaniin perustuvan Valentin Vaalan elokuvan Ihmiset suviyössä vuodelta 1948. Elokuva esitetään non-stop.

Lue lisää Valentin Vaalan elokuvasta Ihmiset suviyössä täältä.

Näyttelyn on kuratoinut intendentti Anna-Kaisa Rastenberger ja apulaiskuraattorina on toiminut amanuenssi Tiina Rauhala. Näyttelyn teokset ovat pääosin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista.

LUE MITÄ NÄYTTELYN TAITEILIJAT KERTOVAT TAIDETEOKSISTAAN:

Minna L.Henriksson

Helga Härenstam

Harri Pälviranta

Rosemarie Särkkä

Kristin Tårnesvik

Taiteilijat / Konstnärerna/ Artists
Minna L. Henriksson, Helga Härenstam, Harri Pälviranta, Rosemarie Särkkä, Kristin Tårnesvik, Marjaana Kella, Tatu Hiltunen, Wagner Morales, Juha Nenonen, Sari Poijärvi, Jouko Lehtola, Jari Silomäki, Nisse (Nils) Andersson, Raakel Kuukka, Ben Kaila, Aulis Nyqvist, Arno Rafael Minkkinen, William Klein, Mikko Hietaharju, Matti A. Pitkänen, Pauli Ukkonen ja Kalle Kultala.

ASTU SISÄÄN CAMERA OBSCURAAN!
Lisäksi Kaapelitehtaan pihassa on taiteilija Heidi Lunabban suunnittelema camera obscura 8.6.-31.8. ti-la klo 13-17 ja su klo 14-15. Astu sisään kameraan! Vapaa pääsy.

Taiteilijatapaaninen ti 16.6. klo 17-18. Näyttelyn kuraattori, intendentti Anna-Kaisa Rastenberger keskustelee taiteilijoiden Tatu Hiltusen, Harri Pälvirannan ja Marjaana Kellan kanssa. Museon pääsymaksu.

Yleisöopastukset: Suomenkielinen yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin kello 13.

Lisätietoja näyttelystä: Intendentti Anna-Kaisa Rastenberger, 09-6866 3628, 050-518 7619, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Lisätietoja opastuksista, työpajoista ja oheisohjelmistosta: Museolehtori Erja Salo, 09-6866 3620, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Tilatut opastukset 09-6866 360, ti-pe klo 9-12 tai Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyt avoinna ti-su klo 11-18. Pääsymaksut EUR 6 / 4 / 0.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki,
Info 09-6866 3621
www.valokuvataiteenmuseo.fi