Ke 15.9. - su 27.2.

Pentti Sammallahti: Retrospektiivi

Sammallahden valokuvat vievät katsojan arkikokemuksen tuolle puolen riippumatta siitä, missä päin maapalloa Sammallahti on kulkenut. Suomi, Ranska tai Venäjä - tunnusmerkillistä kuville on lämmin huumori ja mustavalkoisen valokuvan lumo. Sammallahden universumissa vähäpätöinen on merkityksellistä ja oleelliset asiat löytyvät tarkkaavaisesti katsoen. Venyttelevät koirat ja torkkuvat kyyhkyset, mustalaismarkkinoiden rytmi tai lapset liian suurissa vaatteissa ovat tarkkoja osumia ratkaisevien hetkien metsästyksessä. Sammallahti edustaa vaihtoehtoa nykyelämän kiihkeälle rytmille ja nopean muutoksen ihannoinnille.

Maailmalla matkustavan valokuvaajan lisäksi Sammallahti on kotikaupunkinsa Helsingin ikuistaja. Vaikka kaupunki on muuttunut ja kasvanut vuosikymmenten kuluessa, helsinkiläinen tunnistaa kuvista syksyiseen ja talviseen kaupunkiin kuuluvan kosteuden, tuulen ja mereltä saapuvan usvan.

1960-luvun alussa uransa aloittanut Sammallahti on ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, joka on tehnyt elämäntyönsä valokuvataiteilijana. Käsityöläisyyttä arvostava tekijä tunnetaan myös valokuvien taitavasta vedostamisesta ja kuvien laadukkaasta painamisesta. Yksittäisten kuvien ohella hän on tehnyt teemallisia kuvasalkkuja. Sammallahden läpimurto Cathleen Ní Houlihan - irlantilainen kuvasalkku vuodelta 1979 sai nimensä irlantilaisen kansantaruston hahmon mukaan. Se oli avaus kuvan sävykkyyttä ja sisäistä kokemusta painottavaan valokuvataiteeseen. Sammallahti opetti pitkään Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa loi työryhmineen valokuvien laadukkaan vedostamisen ja painamisen kulttuurin. Retrospektiivisessa näyttelyssä on esillä hänen alkuperäisvedoksiaan sekä painettuja kuvasalkkuja.

Pentti Sammallahti on kansainvälisesti huomioiduimpia suomalaisia valokuvaajia ja kotimaassa moneen kertaan palkittu tekijä. Vuonna 2004 yksi maailman tunnetuimmista valokuvaajista ranskalainen Henri Cartier-Bresson valitsi Sammallahden 100 valokuvaajasuosikkinsa joukkoon säätiönsä avajaisnäyttelyyn Pariisiin.

solovki white sea russia 1992470jpgPentti Sammallahti: Solovki, Vienan meri, Venäjä 1992

Taiteilijatapaamiset

Pentti Sammallahti esittelee näyttelyn keskiviikkona 2.2. klo 17.30-18.30 (Huom! museo auki klo 19.00 asti) ja lauantaina  26.2. klo 14.00. Museon pääsymaksu.

Sammallahden valokuvia käsittelevä luentosarja keskiviikkoisin 27.10. - 24.11. klo 17.30 - 18.30.

Mitä oli suomalainen valokuvaus ennen Sammallahtea? Entä Sammallahti ja nykyvalokuvaus, tai miksi Pentti Sammallahden Cathleen Ní Houlihan -kuvasalkku räjäytti tajunnan vuonna 1979? Vapaa pääsy. Lisää luentosarjasta tästä linkistä.

Lisää Pentti Sammallahdesta

Pentti Sammallahden biografia tästä linkistä.

Valokuvaaja, TaT Kristoffer Albrechtin artikkeli Painoväriä paperille esittee Pentti Sammallahden suomalaisen kirjataiteen uranuurtajana. Artikkeli löytyy tästä linkistä.

Pentti Sammallahden näyttelyyn johdattaa Valokuvataiteen museon julkaisema pieni opaskirjanen, jota saa museokaupasta. Lue lisää tästä linkistä.

Näyttelyyn voi tutustua myös Valokuvataiteen museon oman innovaation, Kännykkäguiden avulla.  Kuuntele  Pentti Sammallahden kertomuksia kuvistaan. Lisää tästä linkistä.