Pe 3.2. - la 29.4.2017
ti  11:00 - 18:00
ke  11:00 - 20:00
to - su  11:00 - 18:00

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka

pvf_tim_franco
Kuva: Tim Franco, sarjasta Metamorpolis. Chongqingin alue Kiinassa on yksi tällä hetkellä maailman nopeimmin urbanisoituvimmista alueista. Uutta työtä on vaikea löytää, ja monet kaupunkiin siirretyistä ihmisistä pyrkivät edelleen selviytymään maanviljelyn keinoin. Valokuvaaja Tim Franco (s. 1982) kuvasi alueen muutosta viiden vuoden ajan sarjassaan Metamorpolis (2015).

 

Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisesti suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.

Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Voimmeko vaikuttaa omilla valinnoillamme vai onko päätökset tehty jo ennen kuin meille tarjotaan mahdollisuutta valita? Ruoka-aineiden tuottamiseen liittyvien rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen on usein miltei mahdoton tehtävä. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Eettiset kysymykset ruoasta toimivat linkkeinä yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Ruoan nimissä tehdään valintoja siitä, miten planeetallamme saa elää ja kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.

Ruoan tarjoaminen on kuitenkin myös osoitus huolenpidosta, vieraanvaraisuudesta ja rakkaudesta. Suupala on poliittinen teko.

 

Festivaalin teokset:
Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke

Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille
Helsingin kuvataidelukio
Jaakko Keso & työryhmä 

#PVF2017

 

Katso lisää:
pvf.fi 

 

Näyttelystä muualla:

Yle Puhe: Mitä ruokakuvilla viestitään?

Bassoradio