Kuva: Clare Gallagher, sarjasta The Second Shift, 2013–2019.

Clare Gallagher
The Second Shift

"Vihaan kotitöitä! Petaan sängyt, tiskaan astiat – ja puoli vuotta myöhemmin täytyy aloittaa kaikki alusta." - Joan Rivers

The Second Shift* tarkoittaa kotitöiden ja lastenhoidon huomaamatonta työtaakkaa. Se on fyysistä ja henkistä työtä, joka vaatii vaivannäköä, taitoa ja aikaa. Siitä ei kuitenkaan makseta palkkaa eikä anneta tunnustusta. Se myös jakautuu epätasa-arvoisesti eikä useinkaan saa minkäänlaista huomiota. 

Suurin osa työssäkäyvistä naisista tekee päivittäin kaksi työvuoroa, joista toinen ajoittuu vapaa-ajalle. Tämä myös viittaa hierarkiaan; siihen, että toisten aika on tärkeämpää kuin toisten. Arkeen ja merkityksettömyyteen verhottu toinen vuoro ei juurikaan esiinny koti- ja perhevalokuvissa. Valokuvataiteilija Clare Gallagherin valokuvateos nostaa esiin tämän näkymättömän työn moninaisuuden ja arvon. Se on kutsu vastarintaan niitä patriarkaalisia ja esteettisiä järjestelmiä vastaan, jotka sivuuttavat sen. 

Gallagher alkoi tutkia ja kuvata kodin piiriä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa, omien lasten ollessa pieniä, pahimman vauva- ja taaperoajan uupumuksen väistyttyä. Ensin syntyi teossarja Domestic Drift. Samalla Gallagher joutui kohtaamaan kysymyksen, johon myös toiset äidit samaistuivat: “Kävin koulua, jossa tytöt ja pojat oppivat yhdessä ja tytöt lähtivät opiskelemaan teknisiä aloja, lääketiedettä ja oikeustiedettä siinä missä pojatkin. Luulimme, että feministinen taistelu oli voitettu 1970-luvulla, joten astuimme maailmaan odottaen tasa-arvoa. Mihin katosivat lupaukset yhdenvertaisuudesta? Tai jaetusta vanhemmuudesta? Jos olimme onnistuneet pitämään kiinni uskosta sukupuolten tasa-arvoon työelämässä, viimeistään vanhemmuus paljasti sen illuusioksi.” 

Clare Gallagher (s. 1978) on pohjoisirlantilainen taiteilija. Hän myös luennoi ja opettaa Belfast School of Artissa. Gallagher on julkaissut teossarjan myös samannimisenä omakustanteena. 

*The Second Shift on sosiologi Arlie Russell Hochschildin samannimisen, vuonna 1989 julkaistun kirjan kautta yleistynyt termi. Kirja käsittelee 1900-luvun lopun työssäkäyvien äitien kotitalouksissaan tekemää, huomaamatonta toista työvuoroa.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

16.10.–22.11.2020
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy