Vuosaari - Toisin sanoen

Valokuvaa, videota, musiikkia, näyttelyitä

Suomen valokuvataiteen museo jalkautuu Vuosaareen

 
Vuosaari_toisin_sanoen_logo_RGB

Suomen valokuvataiteen museon Vuosaari - toisin sanoen –kokonaisuus starttaa Vuosaaressa keväällä 2016. Kolmivuotisen hankkeen puitteissa Vuosaareen on muodostumassa monenlaista toimintaa: mm. vuosaarelaisten nuorten valokuva-, video- ja äänityöpajoja, tapahtumia ja näyttelyitä. Lopulliset työskentelymuodot muokkautuvat aina alueen nuorten tarpeiden sekä toiveiden mukaan.

Vuosaari - toisin sanoen on Suomen valokuvataiteen museon osallistavaa toimintaa Vuosaaressa. Hanke toteutetaan Helsingin kulttuurikeskuksen tuella, Helsingin mallin hankkeena.

Helsingin malli -hankkeen tarkoituksena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Taidelaitokset toimivat seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

 

TULEVAT tapahtumat 2017

 

Vuosaaressa tapahtuu keväällä 2017!

Maaliskuussa Vuosaaressa tutkitaan muotokuvaa ja roolikuvausta työpajoissa Tehtaanpuiston koulussa sekä Rastilan tyttöjen tila SOma SOpessa. Työpajojen edistymistä voi seurata Instagramissa @vuosaaritoisinsanoen

SOma SOpen nuorten kuvista järjestetään näyttely Vuotalon kirjastossa 31.3. - 13.4.

Tehtaanpuiston 7-luokan oppilaiden muotokuvat sekä 8-luokan oppilaiden pienoismallit omasta unelmakoulurakennuksesta ovat esillä "Ihmisen mittakaava"-tapahtumassa Vuotalon Mosaiikkitorilla toukokuussa 12.5. klo 15-18.

 Tervetuloa mukaan!

 

Menneet tapahtumat:

SYKSY 2016

PALJASTA VUOSAARESI! -Vuotalon galleriassa 6. - 28.2.2017

Suomen valokuvataiteen museo, KOM-teatteri ja Klockriketeatern ottavat Vuotalon gallerian haltuunsa yhdessä Vuosaaren asukkaiden kanssa helmikuussa.

Paljasta Vuosaaresi on kuukauden kestävä vuosaarelaisten yhteinen pop-up -olohuone, jossa vietämme kahvihetkiä yhdessä vuosaarelaisten asukkaiden kanssa. Hetkiä yhdistävät vuosaarelaisten havainnot ja kokemukset Vuosaaresta. Jäljitämme Vuosaaren olemusta asukkaiden tuomin kuvin, esinein ja kertomuksin, joka arkipäivä klo 13 - 18!  Kahvittelujen aikana kuullut, kirjoitetut, kuvin ja esinein varustetut muistot käsitellään lopulta kaikille avoimissa työpajoissa 22. - 24.2. klo 13-18.  Tervetuloa!

 

Instawalk Tehtis

Vuosaaren Tehtaanpuiston 7. luokkalaisten syksyn Instawalk Tehtis 2016 - työpajan toteutettiin syys-lokakuussa ja screeningiä vietettiin 3.11. toiminnallisissa tunnelmissa Vuotalossa. Oppilaiden mainiot kuvat ovat nyt katsottavissa työpajan omalla Insta-tilillä.

 https://www.instagram.com/instawalk_tehtis/

 

470_vuosaarinayttelyilta

Debora - Helsinki NNKY:n tyttöjen kuvia nähtävissä Vuotalolla Kuljen Katson Kohtaan -näyttelyssä. Kuva: Noora Sandgren

Kuljen, katson, kohtaan- ILTA 11.10. klo 17 - 19

Tervetuloa katsomaan Vuosaaren lasten ja nuorten valokuvia sekä kohtaamaan työpajojen ohjaajat valokuvataiteilija Kastehelmi Korpijaakko sekä valokuvataiteilija, taidekasvattaja Noora Sandgren. Ikuista samalla oma kuvasi ja sanomasi osaksi näyttelyä!

Vuotalon galleria, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Vapaa pääsy

Tapahtuma Facebookissa

 

Kuljen, katson, kohtaan - Vuosaarelaisten lasten ja nuorten omakuvia ja kertomuksia arjen poluilta -näyttely Vuotalon galleriassa 14.9.-24.10.

Kuljen, Katson, Kohtaan –näyttely
ke 14.9.2016 - la 22.10.2016
Näyttelyn avajaiset 13.9. klo 17.
Vuotalon galleria, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Vapaa pääsy

Vuotaloon aukeaa vuosaarelaisten nuorten valokuvanäyttely!

Kuljen, Katson, Kohtaan –näyttely juhlistaa 50-vuotiasta Vuosaarta esittelemällä alueen lasten ja nuorten omakuvia sekä heidän suhdettaan ympäristöönsä valokuvan keinoin. Näyttelyssä nähdään Vuotalon kesäkursseilla Hymynaama, mutrusuu ja Face to Face syntyneitä muotokuvia sekä Polkuja - omakuvaa ja paikan tuntua tutkivan valokuvan kurssilta nuorten teoksia. Kesäkurssien ohjaajana toimi valokuvataiteilija Kastehelmi Korpijaakko. Polkuja-kurssi on toteutettu yhteistyössä tyttötyöhön erikoistuneen Debora - Helsingin NNKY:n kanssa ja kurssin on ohjannut valokuvataiteilija, taidekasvattaja Noora Sandgren.

Face to Face –valokuvakurssi on osa Vuosaari – toisin sanoen –hanketta ja toteutettiin yhteistyössä Vuotalon kanssa. Kurssilla työskenneltiin pareittain muotokuva-teeman äärellä. Viikonmittaisen kurssin aikana kuvattiin sisällä ja ulkona, tutustuttiin kevyesti  kuvankäsittelyyn sekä tehtiin näyttelykäynti Valokuvataiteen museoon. Työskentelyssä keskityttiin etsimään erilaisia tapoja lähestyä muotokuvaa: Millainen kuva kertoo juuri minusta? Mitä muotokuva paljastaa ja mitä se kätkee?

Polkuja-kurssi toteutettiin myös Vuosaari – toisin sanoen hankkeessa, tällä kertaa yhteistyössä Debora – Helsingin NNKY:n nuorten kanssa. Polkuja - omakuvaa ja paikan tuntua tutkivan valokuvan kurssi oli kevään ja alkukesän 2016 taideprojekti ja pyrki vahvistamaan osallistujien vaikuttamismahdollisuuksien tunnetta ja osallisuutta omaan lähiympäristöönsä. Projektin kautta osallistujat kartoittavat ja kuvittavat itselleen merkityksellisiä asioita ja paikkoja valokuvan ja ympäristötaiteen keinoin.

Valokuvauksen lisäksi kurssilla mm. tehtiin retkiä ja järjestettiin ravintolapäivän ravintola. Kuvatyöskentelyssä korostui sisällön merkitys - että jokainen ilmaisee itseään omalla tavallaan, eikä kukaan muu voi määrittää mikä on hyvää, kaunista, tärkeää.

 

Liikkeestä valokuviksi – kurssilaisten valokuva-screening, 10.9. Lauantaina klo 14 Sjökullan torppalla Vuosaaressa

Tervetuloa katselemaan Sjökullan torpan ympäristössä kesäkuussa kuvattuja nuorten
kurssillaisten töitä ja kuulemaan kokemuksia liikkeen kuvaamisesta. Kuvat otettiin Liikkeestä valokuviksi -kurssilla, jolla fiilisteltiin ja tutkittiin liikettä kuvissa. Paikalla 12-15-vuotiaita tekijöitä. Kurssin ohjasi valokuvaaja Helena Inkeri.

Tapahtuma Facebookissa

Pop-up-kahvio, vapaa pääsy!

Tapahtuma on osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä Vuosaaressa! 

 

Vuosaari – toisin sanoen työryhmä järjestää yhteisen työpajan KOM-teatterin ja Klockriketeaternin kanssa – Tallennetut kelat Vuosaaren katufestareilla 27.8.2016 klo 16-19

NON-STOP TYÖPAJA: TALLENNETUT KELAT

Tule jättämään oma mielipidejälkesi ja nappaamaan statementistasi ja nappaamaan itsestäsi kuva! Ensimmäiset osallistujat pääsevät ottamaan kuvan Fuji Instax pikakameralla, josta saa heti mukaan tulostuneen kuvan! Voit myös jakaa oman kuvan somessa #psstvuosaari

Voit ottaa kantaa asioihin, jotka koskettavat, häiritsevät, merkitsevät, vaativat muutosta tai tekevät sinut onnelliseksi juuri nyt. Voit halutessasi pukeutua myös roolivaatteisiin ja kuvauttaa itsesi ja statementtisi täysin anonyymisti. Käytä ääntäsi, jaa ajatteluasi ja ikuista kelasi!
Seuraa tarkempia tietoja Psst Vuosaari  ja Vuosaaren Katufestarit.

Päiväni valokuvaajana –työpaja Vuosaaren Katufestareilla

Vuosaari – toisin sanoen ohjaaja Tuukka Kangas toteuttaa yhdessä vuosaarelaisten nuorten kanssa Vuosaaren katujuhlan dokumentointia sekä valokuvaus- ja videoviestintää. Päivän aikana tutustutaan kuvajournalistin työhön ja suoritetaan erilaisia kuvaustehtäviä. Nuoret tutustuvat erilaisiin tapoihin suhtautua valokuvaukseen ja ajatteluun sen takana. Tehtävien avulla on tarkoitus löytää monipuolista valokuvailmaisua ja tutustua myös kameratekniikan suomiin mahdollisuuksiin. Päivän aikana nuoret kuvaavat myös lyhyitä videoklippejä, joista koostetaan lyhyt esittelyvideo päivän kulusta.

Voit lukea lisää Vuosaaren katufestareista täältä: http://vuosaarenkatufestarit.munstadi.fi/

 

 

KEVÄT JA KESÄ 2016

Ravintolapäivänä 21.5. Vuosaari - toisin sanoen photowalk

Valokuvakävely starttaa Vuotalon pääovien edestä klo 12. Noin tunnin mittainen kävely on kaikille avoin ja sillä keskitytään kaupunkikuvaukseen, luonnon ja kevään merkkien bongailuun kaupungissa.

Tarvitset mukaan kännykkäkameran tai tavallisen kameran, voit myös osallistua vain kävelemällä. Mukana kävelyllä ovat hankkeen ohjaajat.

Toivomme, että jaat kuvat Instagramissa hashtagein #vuosaaritoisinsanoen, niin myös muut pääsevät ihailemaan kävelyn kuvasatoa!

 Vuotalo_MG_9577Photowalk starttaa Vuotalon edestä 21.5. klo 12. Kuva Sofia Mänttäri, Valokuvataiteen museo.

 

Muotovalokuvauksen kaverikurssi Face 2 Face
13–16-vuotiaat
13.-15.6. ma–ke klo 14–17, to klo 12–16

Millainen valokuva voisi kertoa juuri sinusta? Tule ystäväsi kanssa valokuvan kesäkurssille Vuotaloon! Omia välineitä tai ennakkotietoja valokuvauksesta ei tarvita – avoin ja kiinnostunut asenne riittää! Kurssin kuvat tulevat esille syyskuussa näyttelyyn Vuotaloon sekä metroasemalle Itäkeskukseen. Kurssille voi ilmoittautua Vuotalon sivuilta: www.vuotalo.fi/fi/kurssit/kesalomakurssit. Kurssi on ilmainen.

Ohjaajana toimii valokuvataiteilija Kastehelmi Korpijaakko. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vuotalon kanssa.

 

SoundGraffiti – äänitaiteen ja valokuvauksen kurssi
12–20-vuotiaat
Kallahden nuta 8.–10.6. ja 15.–17.6. klo 11–15 sekä 22-23.6

Tule tekemään omia ääniteoksia julkisiin tiloihin, kuten kauppakeskus Columbukseen!
Kesäkuussa 8.–10.6. ja 15.–17.6. ke–pe klo 11–15 Vuosaaressa Kallahden nuorisotalolla.
Miltä Vuosaari kuulostaa? Tule tekemään ääniteoksia oman asuinalueesi äänistä. Teokset tulevat esiin julkisiin tiloihin, kuten kauppakeskus Columbukseen! Kurssi on ilmainen. Alustavat ilmoittautumiset  Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

Ohjaajana toimii taidekasvattaja Tuukka Kangas.

lue lisää: https://www.facebook.com/events/1726722517544188/

 

Liikkeestä valokuviksi
12–15-vuotiaat
Sjökullan torppa/ulkona 28.–30.6. klo 10–14

Kurssilla fiilistellään ja tutkitaan liikettä kuvissa. Miten tuoda sitä luovasti kuviin? Minkälaisia kuvia syntyy kuvaajan liikkuessa? Kolmen päivän tiiviskurssilla tehdään hauskoja liike- ja kuvausharjoitteita upeassa Sjökullan torpan luontoympäristössä.
Oman kameran voi ottaa mukaan, mutta se ei ole välttämätön. Kurssi on ilmainen.

Ohjaajana toimii valokuvaaja Helena Inkeri.

lue lisää: https://www.facebook.com/events/244670242580500/

Metro_MG_9744SoundGraffiti- työpajassa pohditaan mm. sitä, minkälaisia äänimaisemia urbaani ympäristö tuottaa, esimerkiksi ohi ajavasta metrosta lähtevä ääni. Kuva Sofia Mänttäri, Valokuvataiteen museo.

 

Polkuja omakuvaa ja paikan tuntua tutkivan valokuvan kurssi, kevät 2016

Valokuvaaja, taidekasvattaja Noora Sandgrenin Deborassa yhdessä tyttöjen kanssa toteuttama kevään ja alkukesän 2016 taideprojekti pyrki vahvistamaan osallistujien vaikuttamismahdollisuuksien tunnetta ja osallisuutta omaan lähiympäristöönsä.

Projektin kautta osallistujat kartoittavat ja kuvittavat itselleen merkityksellisiä asioita ja paikkoja valokuvan ja ympäristötaiteen keinoin.

Kokonaisuudessa sovellettiin osallistavasti nykytaiteen sekä ympäristötaiteen toimintatapoja. Osallistujat ovat tyttötyöhön erikoistuneen Debora - Helsingin NNKY:n SomaSopen nuoria. Nuorten valokuvista kootaan Vuotalolle näyttely syyskuussa 2016.

Ohjaajana valokuvataiteilija, taidekasvattajana Noora Sandgren._MG_0459

Debora - Helsinki NNKY:n tytöt valokuvauksen parissa. Kuva: Noora Sandgren

 

Vuosaari  – toisin sanoen mediassa

MunStadi: SoundGraffti työpaja Vuosaaressa
http://munstadi.fi/soundgraffiti-tyopaja-vuosaaressa/

 

Vuosaari – toisin sanoen hankkeen työryhmä

Ohjaajat:
valokuvataiteilija ja taidekasvattaja Kastehelmi Korpijaakko
taidekasvattaja Tuukka Kangas
valokuvataiteilija ja taidekasvattaja Noora Sandgren
taidekasvattaja Hanni Parviainen

Tuottaja: Ulla Viskari-Perttu

Vastaava tuottaja: Suomen valokuvataiteen museon yleisötyövastaava Erja Salo

Taiteellinen vastaava: valokuvaaja Liisa Söderlund

 

vuosaari_ohjaajatHankkeen ohjaajat ryhmäkuvassa Vuosaaren kauppakeskus Columbuksessa: (vasemmalta oikealle) Helena Inkeri, Kastehelmi Korpijaakko, Tuukka Kangas ja Noora Sandgren. Kuva: Laura Porola/Suomen valokuvataiteen museo.

Voit seurata projektia ja tarkistaa toimintamme tarkemmat ajankohdat

Facebookissa: www.facebook.com/vuosaaritoisinsanoen

Instagramissa: @vuosaaritoisinsanoen #vuosaaritoisinsanoen

Suomen valokuvaiteen museon verkkosivuilla: www.valokuvataiteenmuseo.fi

Mukana toiminnassa ovat muun muassa: Vuotalo, Debora, Kallahden nuorisotalo.

kulke_logo_RGB_fi_17

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px