Tietoa verkossa

kysy_museolta_150x72

Kysy museolta -verkkotietopalvelu

Valokuvataiteen museon Kysy museolta -verkkotietopalvelussa voit kysyä kaikkea mahdollista valokuvaan liittyvää kuvansäilytyksestä valmistusmenetelmiin tai digitoinnista valokuvahistoriaan. Kysy valokuvan kanssa tai ilman kuvaa! Vastaus kysymykseesi saattaa myös löytyä sivuille jo tallennetusta materiaalista.

 

kuka_kuvasi_anim_150x72

Valokuvaajatietoa verkossa

Ennen 1950-lukua kuvaustyönsä aloittaneista valokuvaajista ja keskeisistä valokuvaharrastajista löydät tietoa Valokuvataiteen museon palvelusta Kuka kuvasi? -suomalaiset valokuvaajat 1842-1950. Palvelun lisäksi museo on laatinut koosteen muista valokuvaajatietoa sisältävistä verkko-osoitteista. Kuka kuvasi? -palvelu korvaa museon verkkosivuilla aiemmin olleen hakemiston Suomalaiset valokuvaajat 1842-1920

 

Valokuva-arkiston hallinta

150_isomursu_kansi_18
Valokuvataiteen museon julkaisu Kuvansa kullakin esittelee kattavasti valokuva-arkiston hallinnan kysymyksiä. Perusteellinen opas kuuluu jokaisen kuva-arkistojen kanssa työskentelevän käsikirjastoon.

Tuhti tietopaketti on nyt luettavissa myös verkossa.

Lue lisää...

 

Daguerrobase-tietokanta

150_dagu_30_10_2013
Valokuvataiteen museo on mukana perustamassa 13 Euroopan maan yhteistä daguerreotyyppien tietokantaa.

Daguerreobase-tietokanta kokoaa yhteen valokuvahistorian varhaisimman kulttuuriperinnön, joka käsittää eri puolilta Eurooppaa yli 25 000 kuvaa ja esinettä tietoineen sekä kirjallisuusviitteineen.

Daguerreobase-esite  (suom. pdf), Daguerreobase-leaflet (engl. pdf)

 

Valokuvien digitointi

150_luku10_6_targetit
Valokuvien digitoinnista on avattu tietopaketti Valokuvataiteen museon verkkosivuille. Tutustu digitoinnin perusasioihin!

 

Näppää nyt!  Sata vuotta valokuvausvälineitä

150_kuvaaja
Tässä sivustossa esitellään 1880-1980 käytettyjä ammattilais-, harrastaja- ja näppäilykameroita, mutta ei digitaalikameroita.

 

Valokuvien säilytys

300_hyvesim5
Valokuvataiteen museon asiakaspalvelun yksi kysytyimmistä asioista koskee vanhojen valokuvien oikeaa säilytystä.

Museon konservaattori Riitta Koskivirran asiantuntevat ohjeet löytyvät nyt kokonaisuudessaan museon verkkosivuilta.

 

Tunnistatko kuvatyypin:
aito valokuva, fotomekaaninen vedos vai tuloste?

300_kuva1
Valokuvia on kautta aikojen valmistettu lukuisin eri menetelmin lukuisille eri materiaaleille.

Valokuvan kuvatyypin ja sen materiaalien tunnistaminen on tärkeää, jotta voitaisiin määritellä jokaiselle kuvalle mahdollisimman sopivat käsittely- ja säilytyskäytännöt. Tietyt materiaalit voivat vaurioittaa toisia kuvatyyppejä.

Nyt voit syventää valokuvan tunnistustaitojasi Valokuvataiteen museon verkkosivuilla.

Lue lisää…

 

Lehtikuvaajan välineet 1800-luvulta 1900-luvun loppuun

150_us_d2004_17_r1_r73-721_1_j3

Vanhojen kameroiden asiantuntija Ossi Asikaisen teksti kertoo, kuinka lehtikuvaajien välineet muuttuivat vuosisadan aikana radikaalisti.

Nopeakäyttöiset kinofilmikamerat korvasivat suurikokoiset, puiset matkakamerat ja materiaalien valoherkkyys moninkertaistui.

Verkkojulkaisu on valmistunut Patricia Seppälän säätiön tuella.


 Kuva-arkistolaisten kuntokurssi

150_kuva-arkistokurssi
Suomen valokuvataiteen museo järjesti kaksipäiväisen koulutuksen kuva-arkistoalan ammattilaisille ja kuva-arkistotyöstä kiinnostuneille.

Kurssilla käsiteltiin kuva-arkiston hallintaan ja hoitoon liittyviä kysymyksiä monipuolisesti ja käytännönläheisesti. Luentojen aiheina olivat valokuva-arkiston hallinta, valokuvahistoria sekä digitaalinen kuva ja digitointi.

Pienryhmätyöskentelyssä perehdyttiin valokuvien erityisluonteeseen materiaalituntemuksen, ennaltaehkäisevän konservoinnin sekä ajoituksen ja sisällönkuvailun näkökulmista. Opettajina toimivat Suomen valokuvataiteen museon asiantuntijat.

 

Asiantuntijuus jakoon - museot ja tietopalvelu

Designmuseon, Helsingin kaupunginmuseon, Lusto – Suomen Metsämuseon, Sarka – Suomen maatalousmuseon, Suomen valokuvataiteen museon, Teatterimuseon ja Tekniikan museon yhteinen Kysy museolta -hanke on valmistunut.

Hankkeessa kehitettiin Suomen valokuvataiteen museon lanseeraamaa Kysy museolta -palvelua, joka otettiin käyttöön kaikissa hankkeeseen osallistuneissa museoissa. Uudistunut ja laajentunut palvelu on avattu osoitteessa: kysymuseolta.fi

Hankkeen päätösseminaari "Asiantuntijuus jakoon – museot ja tietopalvelu" järjestettiin perjantaina 1.2.2013 Teatterimuseon Arkadia-teatterissa. Seminaarissa esiteltiin Kysy museolta -yhteishankkeen tulokset ja pohdittiin museoiden asiantuntijuutta ja tietopalveluroolia.

 

Pimiöt päivänvaloon - pimiökulttuurin ja -muistojen dokumentointi

 pun_pimilamppu
Vuonna 2012 Suomen valokuvataiteen museo toteutti TAKO-yhteishankkeen puitteissa pimiödokumentointihankkeen, jossa tavoitteena oli katoavan tietotaidon tallettaminen, kuvanvalmistusperinteiden dokumentoiminen sekä pimiöihin liittyvän muistitiedon kerääminen.

 

Mediakasvatuksen oppimateriaalia kouluille

150_pedahptyopaja
Valokuvataiteen museon Prosessi-tila on tarkoitettu dokumentaarisen kuvan ja tutkimuksen näyttelyille ja hankkeille. Prosessi-tilan näyttelyihin liittyy mediakasvatuksen oppimateriaalia, joka on suunnattu yläkoulujen käyttöön ja näyttelyvierailun tueksi, mutta soveltuu pienin muutoksin käytettäväksi myös laajemmille ikäryhmille.

 

Kokoelmanostot

 vera150
Valokuvataiteen museon työntekijät poimivat Kokoelmanosto-sivulla esiin kokoelman helmiä, sattumia ja yllätyksiä sekä valokuvahistorian ja nykypäivän ilmiöitä.

 

Fotokela opettaa lukemaan kuvaa

fotokela
Kuvanlukeminen on osa mediataitoja, joiden opettaminen on peruskoululle yhä tärkeämpi haaste. Fotokela tarjoaa kuvanlukutaidon monipuolisen oppimateriaalin, joka on suunnattu 7-9-luokkalaisille ja heidän opettajilleen.

 

Vihtavarastolta valtakunnalliseksi erikoismuseoksi

 150_kellari_porkka
Suomen valokuvataiteen museon perusti vuonna 1969 Valokuva-alan järjestöjen neuvottelukunta. Toiminta alkoi Helsingissä Pasilan vesitornissa, jossa oli aluksi vain toimisto.

Museon ensimmäiset näyttely- ja varastotilat Korkeavuorenkadulla asettivat melkoisia haasteita museotyölle, koska ne sijaitsivat entisessä vihtavarastossa ullakolla ja maapohjakellarissa.

Katsele kuvia ja lue makupaloja Valokuvataiteen museon historiasta...

 

 
 

SVM_LOGO_FI_6X6_S_RGB

Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Youtube
Terävyysalue-blogi

Tilaa uutiskirje!

YHTEYSTIEDOT
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Näyttelyinfo 09-6866 3621

Tietopalvelu: Kysy museolta

digikuvanhistoriakuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

AUKIOLOAJAT
Näyttelyt ovat avoinna
ti–su 11–18, ke 11–20.


Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT
Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17–20.

Meille pääsee Museokortilla
museokortti-logo 

 

OPASTUKSET 

Yleisöopastus näyttelyihin sunnuntaisin klo 13–14 pääsylipun hinnalla.

Ilmainen yleisöopastus joka kuun viimeinen keskiviikko klo 18–19. 

MUSEON VUOSIKORTTI


20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

 

Museo on liikkumisesteetön.

 

Toimisto ti–pe 9–15

09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623

 

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankadun pysäkillä, noin 600 metriä Ruoholahden metroasemalta.

Yhteistyössä:

ikahulogo_75px