Kokoelmanostot

Noin kaksi kertaa kuussa museon työntekijät tuovat Kokoelmanostot-sivulla esiin kokoelman helmiä, sattumia ja yllätyksiä sekä valokuvahistorian ja nykypäivän ilmiöitä.

Kokoelmien avaimet Kokoelmanostoissa

Syksyllä 2014 ja keväällä 2015  Kokoelmanostojen pääosassa ovat Kokoelmien avaimet -hankkeessa määritellyt museon kokoelman ”avainobjektit”. Avainobjektit tulevat jatkossa avaamaan reittejä Suomen valokuvataiteen museon kokoelman moninaisuuteen.  Kokoelmien avaimet -hankkeesta voit lukea lisää täältä.

14. marraskuuta 2014

Suomea tämäkin

Kesästä 1966 alkaen kaksi valokuvaajaa kiersi Pohjois-Karjalaa. Helsinkiläiset Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille syrjäseuduille. Molemmat olivat tuossa vaiheessa tahoillaan vielä muissa töissä, Hölttö kultaseppänä ja Savolainen rikospoliisin tutkijana. Aikakauden uutiskuvalehtien kiertävien reportterien tapaan he tallensivat maaseutua ja sen ihmisiä: Hölttö hänelle tyypillisiä vereviä henkilökuvia 6x6 Rolleiflex-kameralla ja Savolainen maisemia ja tilanteita pienkameralla. Samana syksynä, kesän kuvia katsellessa, syntyi ajatus kirjan tekemisestä.

470_suomea_tamakin_2Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Seuraavat vuodet kuvaajat jatkoivat retkiään Pohjois-Karjalaan kunnes kirja Suomea tämäkin ilmestyi Gummeruksen kustantamana jouluksi 1970. Kirjan tekstin kirjoitti Savolaisen pyynnöstä ämmänkoskelainen kärjekäs keskustelija ja kirjailija Aku-Kimmo Ripatti, ja se alkaa: ”On karmea sanoa, että Hyvinvointisuomi on riisunut Kurjasuomen puolialasti. Niin kuitenkin on, turha sitä on kauhistella. (…) Tämäkin on Suomea: tuloerot kasvavat sekä ihmisten kesken, että alueiden välillä. Yleisradion pääjohtaja saa ainakin kymmenen kertaa enemmän palkkaa kuin Kesäkadun portaiden siivooja…”

Kirja oli visuaalinen pamfletti, joka lyö lukijan silmille maaseudun rakennemuutoksen suuren maaltamuuton vuosina, aikana jolloin leskiäidin suurperheen köyhyys oli absoluuttista ja jolloin Suomen maaseudun puolue viimeistä kertaa yhdisti pientalonpojat poliittiseen rintamaan. Aukeama, jossa Ismo Höltön kuva vaatimattomissa oloissa elävästä mutta vennamolaisen itsetuntoisesta isäntämiehestä vaimo kainalossa on yhdistetty Savolaisen näkymään vesittyneen maan takana seisovaan taloon tiivistää kirjan aihepiirin.

470_suomea_tamakin6Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Kirjan alkuperäisvalokuvat kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaan.  Kuvia katsellessa huomio kiinnittyy niiden ajalle tyypilliseen, jyrkkään mustavalkoisuuteen ja kiiltoon. Se saatiin aikaan kuivurissa, jossa kuvat kuivattiin sileää metallipintaa vasten. Kuvat ovat erikokoisia ja painomerkinnöin varustettuja. Kirjaa ja kuvia vertaillessa käy ilmi että 1970-luvun alun vielä kehittymätön duotone offset-paino syö jonkin verran mustan sävyjä. Kirja on hyvin mustasävyinen valkoisenkin taittuessa harmaaksi. Monien valokuvaajien tapaan Savolainen piti mustuutta kuitenkin yleisharmautta parempana vaihtoehtona.

Kuvien käyttö kirjassa oli suomalaisessa valokuvakirjassa tuolloin poikkeuksellista kuvien peittäessä koko aukeaman. Kirja on kuin yksi suuri, visuaaliselta retoriikaltaan tarkoin harkittu kollaasi. Valokuvien rinnastus tarjosi taitosta vastanneelle Mikko Savolaiselle notkean työkalun kuvien luennan ohjailuun. Kotimaisessa valokuvakirjallisuudessa vastaavaa ei oltu nähty, vaan esikuvat olivat ulkomailta.

470_suomea_tamakin_1Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Aihepiirin ja aiheen käsittelyn kannalta huomioitava kotimainen verrokki kirjalle on Matti Saanion Musta talvi, valkea kesä (1966), jonka muutamat aukeamat ovat saaneet Savolaisen ja Höltön kirjassa kiinnostavan visuaalisen muunnoksen. Saanion aihepiiri on samantapainen, Pohjois-Suomen maaseutu ja muuttuminen. Murros artikuloituu Paavo Rintalan tekstissä, kun taas kuvasto on kiinni perinteisessä elämänmuodossa, eräänlaisen kaihoisan surumielisyyden sävyttämänä. Moderni maailma on vahvimmin läsnä modernissa graafinen mustavalkoisessa kuvakielessä. Saanion kirjaan verrattuna Suomea tämäkin kertoo muutoksen tapahtuneen, elämäntavan kriisiytyneen ja sosiaalisten suhteiden muuttuneen. Saaniota huomattavasti suoraviivaisemmin ja Saaniosta poiketen Suomea tämäkin liittyy testeissään ajan vasemmistolaiseen yhteiskuntakritiikkiin.

470_suomea_tamakin_3Aukeama kirjasta Suomea tämäkin, kuvat Mikko Savolainen, Ismo Hölttö, teksti Aku-Kimmo Ripatti, 1970. Suomen valokuvataiteen museo.

Ilmestyessään Suomea tämäkin toi suomalaisen valokuvauksen osaksi yhteiskunnallisesti valveutunutta aikalaiskeskustelua.

teksti: Elina Heikka, museonjohtaja

 

KAMERA-LEHDESSÄ JULKAISTUJA KOKOELMANOSTOJA

 

Herra Lehtinen haastaa tutkijan

Kamera-lehti 6-7/2011

Museon kokoelmien karttuminen on valokuvan kohdalla värikäs ja monivaiheinen prosessi.

Kaikki Valokuvataiteen museon yli 3,5 miljoonasta valokuvasta ja negatiivista eivät suinkaan ole tulleet tarkan harkinnan tuloksena. Mukaan mahtuu myös seulan läpäisseitä poikkeuksia, erilaisia kuva-arkistojen pahnanpohjimmaisia tai esimerkiksi asiakkaiden yllätyskäyntien lahjoituksia.

Herra Lehtinen on yksi tällainen poikkeustapaus.

lehtinen_01

Harrastevalokuvaaja herra Lehtisen puuarkku vuosilta 1930–50. Suomen valokuvataiteen museo. Kuva: Harri Tahvanainen.

Kokoelmadiaari kertoo, että 1980 rouva Lehtinen luovutti museolle valokuvausta harrastaneen miehensä negatiivi- ja paperiarkiston vuosilta 1930–50. Näin museon varastot karttuivat isolla puulaatikolla, joka on saanut odottaa avaajaansa yli 30 vuotta.

Kuluneen puulaatikon kohtalosta on käyty innovatiivisia keskusteluja. Kokoelmissa on riittämiin otteita erityyppisten harrastekuvaajien töistä. Voisiko herra Lehtinen matkata säilytettäväksi johonkin muuhun arkistoon?  Vai pitäisikö herra Lehtinen säilyttää sellaisenaan, ison laatikon koko komeus yhtenä installaationa. Se saisi hämmästyttää aina uusia sukupolvia ja kertoa valokuvauksen yhdestä aikakaudesta, filmille taltioidun näppäilykuvan arjesta. 

470_lehtinen_2

Harrastevalokuvaaja herra Lehtisen puuarkku vuosilta 1930–50. Suomen valokuvataiteen museo. Kuva: Harri Tahvanainen.

Ajan kuluessa herra Lehtisestä on muodostunut museon työntekijöiden mielissä legenda. Uusille tulijoille se esitellään yllätyksenä: tällaistakin meillä on. Puuarkun painavaa kantta raotetaan sen verran, että sisältä paljastuvat ajan patinoimat valokuva- ja paperikasat.

Erikoistutkijan äänestä on arkun äärellä erottavinaan pientä värinää. Herra Lehtinen on kompakti kokonaisuus, eräs aikansa harrastekuvauksen kiteytymä. Sen jälkeen kun tutkija kajoaa laatikon sisältöön ja ryhtyy luetteloimaan ja lajittelemaan, menetämme alkuperäisen ja aidon herra Lehtisen.

Museon tehtävänä on ennen kaikkea taltioida kansallisesti merkittävää aineistoa. Tällaisen satunnaisaineiston arvo saattaa vuosikymmenten saatossa muuttua tutkijoiden silmissä.

Ehkä puuarkku jää seuraavaksikin 30 vuodeksi arkiston suojiin.

Vuonna 2040 sen avaa nuori tutkija, riemastuu löytämästään ja laatii aineistosta suurta mielenkiintoa herättävän tutkielman. Herra Lehtinen kannetaan sellaisenaan, aikansa kulttuurihistoriallisena esimerkkinä, suuren yleisön ihmeteltäväksi.

Kati Lintonen, tutkija

 

Valokuva ja elämän design

150_laine_93_24_494_pre

Valokuvattua värienergiaa
150_d2005_22_2_2

Taiteilijakohtalo
150_d1970_17_9

Valokuvaavat yökyöpelit
150_d2004_49_54

Köyhyyden kuvat
150_d1971_3_50

 Tekijä esiin
150_d1995_7_3

Valokuvataidetta?
150_kuukka_aiti ja reetta 1984

 Mitä näkyy valokuvassa?
150_risa_inha

 

KEVÄÄN 2014 KOKOELMANOSTOT

Matti Saanio diakuvaajana

150_d2008_169_z_z2_1_4


KESÄN JA SYKSYN 2013 KOKOELMANOSTOT

Karjankutsuntaa

150_nainen_d2000_48_111

Alaston mies katsoo

150_tuija

 

 

 

 

 

 

 

 HANNULA & HINKKA -KOKOELMAN HELMIÄ

150_hh_kaila_paat

 

 

 

 

 

 

 

 

Erja Hannula ja Jorma Hinkka lahjoittivat keräämänsä merkittävän yksityiskokoelman Suomen valokuvataiteen museolle vuonna 2012.

Kokoelman kautta nähtäväksi levittäytyy ainutlaatuinen kertomus yli 30 vuoden ajalta, jolloin suomalainen valokuva astui täysipainoiseksi tekijäksi taiteiden piiriin. Kokoelmasta koottu näyttely oli esillä museossa 16.1.-21.4.2013. Sen ajan kokoelmanostot liittyivät esillä oleviin teoksiin.

 

ARVOITUS JA YLLÄTYS

Kokoelmanostoja taiteesta ja muista vaikeasti määriteltävistä asioista.

150_kaila 1997_45_4

 

 

 

 

 

KUULUISAT KASVOT

Kokoelmanostoja tunnetuista ja merkittävistä henkilöistä.

150 keskuu 2 kuva 1

 

 

 

 

 

 

 

KUVAUS JA KEHITYS

Kokoelmanostoja valokuvan historiasta, tekniikasta ja kehityksestä.

150-tammi-2010-d2003_67_1

 

 

 

 

 

 

OI AIKOJA, OI PAIKKOJA

Kokoelmanostoja menneistä ajoista, erityisistä paikoista ja nostalgiasta.

150_kokovartalosukka

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kadonneet asiat

 

ARKI ON TAIDETTA

Kokoelmanostoja arjen kuvista ja arkea sulostuttavista oivalluksista.

150 d2009_7_299

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUOTOILUA

Kokoelmanostoja designista.

150_pietinen_02_29_2

 

 

 

 

 

MUODIN MUKAAN

Kokoelmanostoja muodin maailmasta.

150_mari


 

 

 

 
 

facebook-a

61_twitter3

blogi2 copy

kuka_kuvasi_anim_150x72

Kysy_museolta_200x100_animaatio

 

YHTEYSTIEDOT

Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki

Postios. Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki

Sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen
Tietopalvelu: Kysy museolta

Näyttelyinfo 09-6866 3621

 

AUKIOLOAJAT

Näyttelyt ovat avoinna
ti-su 11-18, ke 11-20.

Suljettu 24.-26.12. sekä
1. ja 6. tammikuuta.

Poikkeavat aukioloajat

 

PÄÄSYLIPUT

Liput: 8 / 5 €
Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Ilmainen sisäänpääsy
joka kuun viimeinen
ke klo 17-20.

 

MUSEON VUOSIKORTTI

20 / 30 (2 hlö) / 8,5€ taiteilijat,
taideopiskelijat, OAJ, Grafia

Museo on liikkumisesteetön.

Toimisto ti-pe 9-15
09-6866 360

Kuva- ja tietopalvelu ja kirjasto
09-6866 3623
ti-to 10-15, ajanvaraus.
Suljettu
vuodenvaihteessa
22.12.2014-12.1.2015.

 

                                  

OPASTUKSET

HENKILÖKUNTA

LEHDISTÖLLE


Kaapelitehdas sijaitsee raitiovaunu 8:n Länsisatamankatu-pysäkillä, noin 300 metriä Ruoholahden metroasemalta.