Pe 3.2. - la 29.4.2017
ti  11:00 - 18:00
ke  11:00 - 20:00
to - su  11:00 - 18:00

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka

pvf_tim_franco
Kuva: Tim Franco, sarjasta Metamorpolis. Chongqingin alue Kiinassa on yksi tällä hetkellä maailman nopeimmin urbanisoituvimmista alueista. Uutta työtä on vaikea löytää, ja monet kaupunkiin siirretyistä ihmisistä pyrkivät edelleen selviytymään maanviljelyn keinoin. Valokuvaaja Tim Franco (s. 1982) kuvasi alueen muutosta viiden vuoden ajan sarjassaan Metamorpolis (2015).

 

Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään. Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia.

Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisesti suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.

Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Voimmeko vaikuttaa omilla valinnoillamme vai onko päätökset tehty jo ennen kuin meille tarjotaan mahdollisuutta valita? Ruoka-aineiden tuottamiseen liittyvien rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen on usein miltei mahdoton tehtävä. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Eettiset kysymykset ruoasta toimivat linkkeinä yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Ruoan nimissä tehdään valintoja siitä, miten planeetallamme saa elää ja kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.

Ruoan tarjoaminen on kuitenkin myös osoitus huolenpidosta, vieraanvaraisuudesta ja rakkaudesta. Suupala on poliittinen teko.

 

Ruoka-näyttelyn teokset:
Asunción Molinos Gordo, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke

Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille
Jaakko Keso & työryhmä

 

Huom! Näyttelyssä on valokuvia ja video, joiden aiheet saattavat järkyttää herkimpiä katsojia. Näyttelyn teokset käsittelevät mm. tuotantoeläinten elinoloja ja eläinten kärsimystä.

 

Katso lisää:
pvf.fi 

Lue festivaalilehti

 

#PVF2017 

 

Näyttelystä muualla:

Kultakuume: Valokuva paljastaa ruokatuotannon kasvot ja saa katsojan itkemään

Yle Uutiset: Poliittisen valokuvan festivaali ruotii ruokatuotantoa – Kuka uskaltaa katsoa?

HS Kulttuuri: Sanni Seppo ryhtyi vegaaniksi kesken ruoasta kertovan valokuvanäyttelyn kokoamisen – erityisesti yhden possun katse oli hänelle liikaa

Talouselämä: Sinun ruokavalintasi eivät ole sinun

Bassoradio: Poliittisen valokuvan festivaalin tekijät: Ruoan alkuperään liittyvät mielikuvat usein täysin vääriä

HS Nyt: Helsingissä alkanut poliittisen valokuvan festivaali näyttää, miten ruoka vaikuttaa lukuisiin ihmisiin, eläimiin ja paikkoihin

Yle Puhe: Mitä ruokakuvilla viestitään?

Maaseudun tulevaisuus: Maatalousmyrkkyjen vaikutukset pysäyttivät valokuvaaja Pablo Piovanon – "Valtamedioiden hiljaisuus häiritsi"