SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali

Mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa?

SNAP-valokuvafestivaali toi lasten ja nuorten äänen näkyväksi julkisissa tiloissa eri puolilla Suomea. SNAP-työpajoissa nuoret työskentelivät valokuvataiteilijoiden ohjauksessa, ja 10.–18.11.2018 hanke huipentui valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin. Kyseessä oli Suomen valokuvataiteen museon ja seitsemän alueellisen valokuvakeskuksen sekä Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteishanke.


 

Näkymä aukiolta, jota ympäröivät kerrostalot. Aurinko on kohta laskemassa.  Kuvan päällä näkyy toinen, lähes läpinäkyvä kuva, jossa on nuoren ihmisen pää oranssi huppu päässä.

Etualalla katua, jonkinlainen aita ja taaempana kerrostalo. Aidassa näkyy nuoren ihmisen yläruumis, kuin hieman läpinäkyvänä heijastuksena. Hänellä on musta takki ja vaaleat pitkät hiukset.

Jonkinlaisia läpinäkyviä seiniä, ehkä leveä oviaukko, johon paistaa aurinko matalalta. Seinässä on kuva ihmisestä, jolla on kädet kasvoillaan.

Bussipysäkki tai muu vastaava katos, jonka ilta-aurinko valaisee. Seinissä on haaleita, osin läpinäkyviä kuvia nuorista.

Kuvat: Kaisa Männikkö

 

SNAP-työpajoihin osallistui koko hankkeen aikana yli 1000 lasta ja nuorta ympäri Suomea!

SNAP-TYÖPAJAT
Suomen valokuvataiteen museo ja alueelliset valokuvakeskukset toteuttivat vuoden 2018 aikana kolme laajaa, valtakunnallista työpajakokonaisuutta. Työskentelyä ohjasivat valokuvaan erikoistuneet taidekasvattajat tai pedagogisesti orientoituneet valokuvataiteilijat. Työpajatyöskentelyyn osallistui yli 650 nuorta ja mukana oli 26 ohjaavaa taiteilijaa.
Keskeistä työpajatoiminnassa oli herätellä lapsia ja nuoria pohtimaan kysymyksiä: Mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa?
 


Nuorten työpajoissa syntyi 10 000 valokuvaa ja yli 3000 oli esillä festivaaleilla!

FESTIVAALI
Hanke huipentui valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin 10.–18.11.2018. Lasten ja nuorten SNAP-työpajoissa ja kursseilla tuottamat kuvat tuotiin esille julkisiin tiloihin näyttelyinä, projisointeina, tarroina ja paste-upeina, banderoilleina, julisteina, työmaa-aitojen kuvapintoina, screeningeinä. Kuvia esitettiin myös Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten sosiaalisen median kanavissa. Tämän lisäksi festivaaliviikon aikana järjestettiin monenlaista ohjelmaa ympäri Suomen, kuten luentoja, seminaareja, keskustelutilaisuuksia, taiteilijoiden ja valokuvaajien tapaamisia, työpajoja sekä photowalkeja kuvakohteisiin.

Festivaalin tapahtumat sijoittuivat Helsingin, Tampereen, Turun, Raaseporin, Oulun, Lapuan, Kuopion, Jyväskylän ja Porin alueille, ympäristöihin ja maakuntiin. Festivaalin avajaisia vietettiin valtakunnallisesti lauantaina 10.11.2018 eri puolilla Suomea.

 

TOIMIJAT
Suomen valokuvataiteen museon lisäksi hankkeessa on ollut mukana seitsemän alueellista valokuvakeskusta: Fotocentrum Raseborg, Raasepori; Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylä; Pohjanmaan valokuvakeskus, Lapua; Pohjoinen valokuvakeskus, Oulu; Valokuvakeskus Nykyaika, Tampere; Valokuvakeskus Peri, Turku ja VB-valokuvakeskus, Kuopio sekä Porin lastenkulttuurikeskus.
SNAP on ollut laajin Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten yhteistyössä toteuttama hanke.
 

Suomen kartta, johon on merkitty kaikki hankkeessa mukana olleet valokuvakeskukset.

 

HANKKEEN TAUSTAA
Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto. SNAPin kehittämisen taustalla on ollut Porin lastenkulttuurikeskuksen luoma lasten ja nuorten festivaali Vähäx valottaa, joka on järjestetty vuosina 2009, 2011 ja 2014.

Suomen kulttuurirahaston logo, puu, jonka ympärillä lukee ympyrän muodossa "Suomen kulttuurirahasto".

 

 

 

-

Info
Luovan valokuvauksen keskus toteutti SNAP-kesäleirejä ja työpajoja eri ikäisille lapsille ja nuorille. Toiminnan keskiössä oli muun muassa sosiaalisen ympäristön omaehtoinen tarkastelu erityisesti arjen näkökulmasta.
Info
Valokuvakeskus Nykyaika järjesti kolme työpajakokonaisuutta 11–19 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Työjajoja toteutettiin koulu- ja nuorisotaloyhteistyönä. Omien kuvien tekemisen lisäksi toiminnassa tutustuttiin valokuvaan ja valokuvaajiin näyttely- ja työhuonevierailijen kautta.
Info
Valokuvakeskukset Peri ja Raasepori tuottivat yhdessä työpajakokonaisuuksia Lounais-Suomen ja Raaseporin kouluissa. Työpajat oli suunnattu alakoulun 5.-luokkalaisille. Kahden keskuksen yhteisenä teemana oli käsin tekeminen ja vanhat menetelmät.
Info
Pohjoinen valokuvakeskus toteutti SNAPiin koululaistyöpajoja sekä nuorille suunnatun avoimen syanotypiakurssin. Työpajojen kautta nuoret löytsivät uusia keinoja visioidensa toteuttamiseen sekä vahvistivat omaa ääntään kuvaajina.
Info
Pohjanmaan valokuvakeskus POVA järjesti keväällä neljä ja syksyllä kaksi työpajakokonaisuutta 13-18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Työpajojen teemat ja niissä käytettävät välineet valikoituivat osallistujien ja työpajojen ohjaajien kanssa yheistyössä.
Info
Valokuvakeskus Peri ja Raaseporin valokuvakeskus tuottivat yhdessä työpajakokonaisuuksia Lounais-Suomen ja Raaseporin kouluissa. Työpajat oli suunnattu alakoulun 5.-luokkalaisille. Kahden keskuksen yhteisenä teemana oli käsin tekeminen ja vanhat menetelmät.
Info
VB-valokuvakeskus toteutti työpajoja yhteistyössä kahden koulun 8.-luokkalaisten oppilaiden kanssa. Nuoret pääsivät kokeilemaan järjestelmäkameroille kuvaamista, joilla työskentely koettiinkin mieluisaksi.
Info
Valokuvataiteen museon SNAP-nuorten ryhmissä pohdittiin, miten valokuvalla voi vaikuttaa. Minkälainen kuva erottuu katutilassa ja miten julkaisupaikka, eli festivaali, katutila tai muu julkinen tila yhdistyy valokuvaan ja sen tulkintaan.
Info
Porin lastenkulttuurikeskus järjesti SNAP -lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin keväällä ja syksyllä 2018 viiden päivän valokuvatyöpajan Meri-Porin koulun 8-luokan tyttöryhmälle. Työpajat olivat koulupäivän mittaisia, joiden aikana tytöt eivät osallistuneet koulun muuhun opetukseen.
Katso festivaalin kuvien paikat täältä!
Tutustu valtakunnalliseen festivaaliohjelmaan täältä!
Festivaaliviikon luennot ja seminaarit löytyvät täältä!
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy