Pohjoinen valokuvakeskus

Kuva: Veera

Pohjoinen valokuvakeskus toteutti SNAPiin koululaistyöpajoja sekä nuorille suunnatun avoimen syanotypiakurssin. Työpajojen kautta nuoret  löysivät uusia keinoja visioidensa toteuttamiseen sekä vahvistivat omaa ääntäan kuvaajina. Työpajoihin osallistuvat nuoret olivat yläkouluikäisiä, 13-15-vuotiaita. Toiminnassa käytettiin erilaisia kuvausvälineitä filmikameroista digijärkkäreihin ja omiin puhelimiin.

 

Mitä?: Koululaistyöpajoja, joissa käytettiin filmikameroita (kertakäyttökamerat ja järjestelmäkamerat), digitaalisia järjestelmäkameroita sekä kännyköitä. Kuvaamisen tavat valittiin nuorten omien toiveiden mukaan. Osalle nuorista oli luontevampaa kuvata mobiililaitteilla, toiset taas halusivat tutustua järjestelmäkameran tuomiin monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Avoimella haulla järjestettävän, nuorille suunnatun syanotypiakurssin tavoitteena oli tutustuttaa nuoret vanhoihin vedostusmenetelmiin ja laajentaa nuorten käsitystä valokuvaamisesta.
 

Missä?: Haukiputaan, Ritaharjun ja Ylikiimingin kouluissa
 

Osallistujat: 13–25-vuotiaat
 

Valokuvat SNAP-festivaaleilla: Nuorten työpajoissa kuvaamat kuvat esitettiin 10.11.- 30.11.2018 järjestetyssä SNAP-elämysnäyttelyssä Kulttuuritalo Valveen galleriassa. Kuvat ovat esillä printteinä, projektioina ja installaatioina. Lisäksi festivaalille tehty SNAP-video pyöri Oulun kävelykadun Rotuaarin näytöllä 11.–30.11.2018.
Koulujen työpajoissa kuvatusta aineistosta nuoret tekivät itselleen muistoksi myös zinet. Osa nuorten kuvista on ollut esillä myös kouluilla, joissa työpajat on pidetty.

 

Työpajaohjaajat:

Juuso Haarala on kuvajournalisti (YTM, Tampereen yliopisto, tiedotusoppi), joka jatkuvasti inspiroituu taiteesta, kulttuurista ja journalistisesta työstä. Omimmillaan hän on opettajan roolissa ja kuvatessaan erilaisten tapahtumien ytimissä. www.juusohaarala.fi

Pirjo Lempeä on valokuvataiteilija, joka on erikoistunut vaihtoehtoisiin vedostusmenetelmiin ja valokuviin ilman kameraa.  Hänellä on ollut runsaasti erilaisia näyttelyitä ja hän on myös toiminut useita vuosia valokuvauksen kouluttajana ja kurssien vetäjänä. www.lempea.fi
 

Yhteistyökumppanit: Valokuvatyöpajat on järjestetty yhteistyössä Kulttuuritalo Valveen kanssa lukuvuoden 2017-2018 aikana osana OKM:n Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen lapsille ja nuorille kärkihanketukea.
 

Lisätiedot: Alla Räisänen, Toiminnanjohtaja, p. 040 7272135, alla@photonorth.fi
 

Pohjoinen valokuvakeskus ry (PVK) on vuonna 1987 perustettu alueellinen valokuvakeskus, joka toimii koko Pohjois-Suomessa. Keskuksen toimisto, kirjasto ja galleria sijaitsevat Oulun keskustassa Kulttuuritalo Valveella. PVK:n näyttelytoiminnan painopiste on koti-ja ulkomaisessa nykyvalokuvataiteessa ja se on erikoistunut pohjoiseen valokuvaan. Näyttelyissä vierailee vuosittain lähes 40.000 kävijää. Näyttelytoiminnan ohella järjestämme erilaisia valokuvataiteen tapahtumia, seminaareja ja työpajoja. www.photonorth.fi

Skip "More on the subject" liftups

More on the subject

SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali

Hankkeet
Mikä minulle on tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa? Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten yhteishanke toi lasten ja nuorten mielipiteet ja unelmat kuvina julkisiin tiloihin ympäri Suomea. Hanke huipentui 10.–18.11.2018 valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin. Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto.