Maaliskuu 2018

Tapahtumat

4.3., 20.5.

Kuvaajatapaaminen: Heidi Piiroinen

su 20.5. klo 14–15. Valokuvaaja Heidi Piiroinen kertoo kymmenen vuoden valokuvausprojektista ja näyttelystä "Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina". Museon pääsymaksu (10/5 €, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy).

Tapahtumat

10.3.

Perhepäivä Kaapelitehtaan museoissa

la 10.3. klo 11–15. Paljon kivaa tekemistä kolmessa museossa koko perheelle! Yhteislippu museoihin 12 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Tapahtumat

14.3.

Arjen valokuvat: voiko yhteiskuntaa kuvata?

ke 14.3. klo 18–19.30. Miten valokuvalla saadaan kiinni siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu? Kenelle yhteiskuntaa kuvataan? Keskustelussa valokuvaajat ja tutkijat pohtivat dokumentaarisen valokuvauksen asemaa tiedonvälittäjänä. Museon pääsymaksu.

Tapahtumat

18.3.

Valokuvataiteen museon kirpputori

su 18.3. klo 11–18. Museo tyhjentää varastojaan. Tule tekemään löytöjä! Tavarat myydään edullisin hinnoin.

Tapahtumat

28.11. asti

Ilmaisilta: vapaa pääsy näyttelyihin

Kuukauden viimeinen keskiviikko klo 17–20 = vapaa pääsy! Yleisöopastus näyttelyihin suomeksi klo 18–19.

Näyttelyt

19.12.2017–4.3.2018

Andrei Lajunen: Varmuudesta

Valokuvataiteilija Andrei Lajunen (1969–1999) piti filosofi Ludwig Wittgensteinin teoksia Varmuudesta ja Huomautuksia väreistä yhtenä tärkeimmistä vaikutteista taiteellisessa ajattelussaan ja työskentelyssään. Museon Kuvakulma-tilassa esillä oleva kymmenen kuvan sarja on Lajusen ensimmäisten opiskeluvuosien tuotantoa Taideteollisesta korkeakoulusta.

Näyttelyt

12.1.–18.3.
Karl Henrik Edlund, Lovozero, 2011, sarjasta Valoisat tunnit

Karl Henrik Edlund: Valoisat tunnit

Ajan pysähtyneisyyden tunne ja kaipuu elävät Karl Henrik Edlundin runollisessa kuvamaailmassa. Näyttelyn kuvat on otettu kuuden vuoden aikana matkoilla Pohjoiskalotissa, Kuolan niemimaalla ja Luoteis-Venäjällä sekä Edlundin omassa arkielämässä Pietarissa ja Ahvenanmaalla. Kuvasarja on esillä museon Projekti-tilassa.

Näyttelyt

27.1.–25.3.
Kuva: Leevi Toija

Photofuss: Olen lomalla.

Photofussin, Suomen valokuvataiteen museon nuorten ryhmän, näyttelykokonaisuus esittelee kuvamateriaalia arjessa vietetyltä lomamatkalta. Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa, johon on vapaa pääsy.

Näyttelyt

7.2.–20.5.
(c) Heidi Piiroinen

Heidi Piiroinen: Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina

Valokuvaaja Heidi Piiroinen ja toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen ovat 10 vuoden ajan seuranneet Romanian Transilvaniasta kotoisin olevan romaninaisen Mihaela Stoican ja hänen sukunsa elämää Suomessa, Romaniassa, Kreikassa, Virossa ja Ranskassa. Mihaelan henkilötarinan kautta tekijät pureutuvat laajemmin yhteiskuntaan, Romaniaan, Eurooppaan, ja romanien vastaanottoon Suomessa.

Näyttelyt

7.2.–20.5.

Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta

Miltä sinun arkesi tuntuu: aamuruuhkalta vai pitkiltä aamu-unilta, linjastolounaalta tai kaupasta ohimennen napatuilta eineksiltä? Vuonna 2016 kymmenen valokuvaajaa dokumentoi suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Osaan kuvien tarinoista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta.

Näyttelyt

6.3.–20.5.

Miia Autio: Variation of White

Miia Aution teoksissa tansanialaisten nuorten muotokuvat on käännetty negatiiveiksi, joissa alkuperäiset värit näkyvät vastaväreinään. Valoisat kohdat näkyvät varjoisina, tummat kohdat vaaleina. Kolme Variation of White -sarjan teosta on esillä museon Kuvakulma-tilassa.

Näyttelyt

23.3.–3.6.

Ian Waelder: Who would be interested in an empty parking lot?

Ian Waelder tutkii taiteessaan skeittauskulttuurin toistettavuutta videon, valokuvan ja äänen muodossa. Yksikään näyttelyn kuvista ei ole alun perin hänen ottamansa: teokset ovat kokoelma erilaisin tekniikoin ”omittuja”, uudelleenrajattuja ja muokattuja kuvia, joita Waelder on koonnut skeittauskulttuurin keskeisistä filmeistä, lehdistä ja kirjoista.

Näyttelyt

28.3.–20.5.

Elämä on... – kuvia nuorten arjesta

Arki on toistuvaa, se ei katoa. Usein arki on harmaata ja tylsää. Arki on vain arkea. Se on herätyskellon pirinää, bussiin juoksemista, läksyjä, kavereita, pelaamista... Kaikkea mitä haluat sen olevan. Museon kummiluokan (Vuoniityn peruskoulun 7D) näyttely esittelee arkea nuorten näkökulmasta. Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa, johon on vapaa pääsy.