Uutta museossa

Kaksi cowboytä suutelee International Gay Rodeo -tapahtuman finaaleissa Fort Worthissa, Yhdysvalloissa. Stetsonit peittävät puolikuvassa kuvattujen henkilöiden kasvonsa. Heillä on käsissään kertakäyttöiset kahvimukit.
A Kiss (Robert & Troy) sarjasta Heroes. Karoliina Paatos 2012. Osuuskunta Tradekan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo

Kokoelmanosto-kirjoitussarja on vuodesta 2010 alkaen tarjonnut kurkistuksia Suomen valokuvataiteen museon yli kahden miljoonan valokuvan kokoelmaan. Museon, eli meidän suomalaisten yhteisen, valokuvakokoelman kartuttaminen ja siitä huolehtiminen on tärkeä osa museon vuosittaista työtä. Kokoelmahankintapäätökset ovat myös yksi tapa, jolla museossa käytetään valtaa, vaikka tämä työ näkyy ulospäin vain vähän. Tässä tekstissä tutustutaan vuoden 2022 kokoelmakartuntaan ja erityisesti kokoelmiin hankittuihin valokuvataideteoksiin.

Valokuvat, esineet ja muu aineisto päätyvät museon kokoelmiin ostoina, lahjoituksina ja nykydokumentoinnin kautta. Ostamalla hankitaan pääasiassa valokuvataidetta suomalaisilta tai Suomessa toimivilta valokuvataitelijoilta. Museon kulttuuri- ja valokuvahistoriallinen kokoelma karttuu yleensä lahjoituksin. Nykyajan kuvakulttuuria ja käyttökuvaa tallennetaan ja dokumentoidaan myös nykydokumentointi- ja tallennushankkeilla.

Valokuvataiteen osuus museon kokoelmassa on määrällisesti pieni, mutta sisällöllisesti keskeinen. Valokuvateoksia yli kahden miljoonan kuvan kokoelmassa on noin 10 000. Museon hyvin rajallinen teoshankintabudjetti mahdollistaa vuosittain teosostoja vain muutamalta valokuvaajalta. Maltillinen, hallittu kartunta on hyvä periaate, mutta on selvää, että nykyisillä hankintamäärärahoilla suomalaisen valokuvataiteen laajasta kentästä vain pieni murto-osa on mahdollista tallentaa Valokuvataiteen museon kokoelmaan. Onneksi nykyään valokuvataidetta hankkivat kokoelmiinsa Valokuvataiteen museon lisäksi suuri osa muistakin suomalaista nykytaidetta tallentavista taidemuseoista.

Viime vuosina Valokuvataiteen museon kokoelmahankinnoissa pitkäjänteinen teema on ollut kokoelman monimuotoisuuden vahvistaminen. Museokokoelmille on historiallisesti tyypillistä, että niissä ovat yliedustettuina yhteiskunnassa ja taidemaailmassa valtaa pitäneiden, etuoikeutettujen ryhmien teokset ja tarinat. Valokuvataiteen museon kokoelmahankinnoissa tavoitteena on kartuttaa kokoelmiin tasokasta, kiinnostavaa valokuvataidetta ja kiinnittää samalla erityistä huomiota siihen, että marginalisoitujen ryhmien tekijyys ja representaatiot museon kokoelmassa lisääntyvät. Huomiota kiinnitetään siis myös siihen, että kokoelmataitelijoiden kokonaisuus paremmin kuvaisi suomalaisen taidekentän moninaisuutta.

Vuoden 2022 teoshankinnat: Tradeka-kokoelma

Kokoelmakartunnan osalta keskeisen tärkeää on vuonna 2017 Osuuskunta Tradekan kanssa alkanut yhteistyö, jossa kartutetaan museon kokoelman osana olevaa osuuskunnan nimikkokokoelmaa Tradekan taloudellisella tuella. Tradeka-kokoelmaan hankitaan vuosittain teoksia nuorilta tai uransa alkupuolella olevilta suomalaisilta tai Suomessa toimivilta valokuvataitelijoilta.

Vuoden 2022 ensimmäinen Tradeka-kokoelmahankinta oli taitelijapari Sheung Yiun ja Pekko Vasantolan teos Bus, jonka teemoja ovat internet-ajan valokuvauksen erikoiskysymykset, kuten tekoälyt, kuva-algoritmit ja kuvapankit.
 

Keltainen ja metallin värinen soikea esine pystyssä vierekkäin.
Bus. Sheung Yiu & Pekko Vasantola 2021. Kaksiosainen teos koostuu valokuvavedoksesta ja metallisesta veistoksesta. Osuuskunta Tradekan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo

Tradeka-kokoelmaan hankittiin myös kolme vedosta Karoliina Paatoksen sarjasta Heroes. Sarja dokumentoi perinteiseen maskuliinisuuteen usein yhdistettävän rodeokulttuurin sisällä kukoistavaa lgbt+ yhteisöä Yhdysvalloissa.
 
Lisäksi kokoelmiin hankittiin Utu-Tuuli Jussilalta sarjasta Härmä teokset 30/04/2018, 16/03/2016 ja 17/03/2016. Härmä-sarja käsittelee ikääntymistä, yksinäisyyttä, valvontaa ja sen absurdiutta taitelijan edesmenneen isoäidin kautta. Yksin asuneen muistisairaan vanhuksen turvaksi asennettu valvontakamera päätyi valvomaan häntä itseään ja myöhemmin autioksi jäänyttä pihapiiriä eläinvieraineen.

Valvontakamerakuva ikääntyneen muistisairaan naisen pihalta. Nainen tähystää etuallalla jonnekin kaukaisuuteen.
17/03/2016, sarjasta Härmä. Utu-Tuuli Jussila 2022. Osuuskunta Tradekan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo

Jussi Lautun In/Visibility -teoskokonaisuus koostuu muunsukupuolisten omakuvista. Sarjasta hankitut seitsemän teosta on suunniteltu ja toteutettu yhdessä kuvissa esiintyvien henkilöiden kanssa. Kuvattavat ovat itse päättäneet, miten haluavat tulla kuvissa nähdyiksi.

Rintaan rajattu muunsukupuolisen henkilön omakuva. Henkilö on peittänyt rintansa oikealla kädellään. Rintalihasten alla on näkyvissä leikkausarvet. Kasvot rajautuvat kuva-alan ulkopuolelle.
Self portrait of S, Sarjasta IN/Visibility. Jussi Lautu 2022. Osuuskunta Tradekan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo

Veera Konstilta hankittiin kokoelmaan teokset Hannele ja Narri ja varas. Konsti kyseenalaistaa ja karnevalisoi luonnon kuvaamisen perinteitä ja haastaa huumorin keinoin pohtimaan suhdetta luonnon esittämiseen taiteessa ja luontokuvassa.

Absurdissa asetelmaskuvassa on kuvattuna suoraan edestä leopardintalja, jonka tekohampaiden välissä on tupakka. Kuvassa on koristeelliset kultaiset kehykset.
Hannele. Veera Konsti 2019.  Osuuskunta Tradekan kokoelma / Suomen valokuvataiteen museo

Vuoden 2022 teoshankinnat: taidetta Etsimessä

Vuonna 2022 Tradeka-kokoelman lisäksi toteutuneet teoshankinnat kohdistuivat Etsin-näyttelyyn pysyvästi esille tuleviin teoksiin. Etsin -näyttelyyn hankittiin Marja Pirilän ja Petri Nuutisen yleisön mukaan ottava camera obscura –teos Tubes, Noora Sandgrenin teos Avaruus (mikrobit), Bruno Caldas’n teos Supervision sekä Heidi Lunabban camera obscura –teoksia. Valokuvan moniulotteisuutta luotaavan pysyvän näyttelyn teoshankinnoissa korostui taitelijoiden kiinnostus valokuvan olemuksen ja valokuvan varhaishistorian ilmiöiden pohtimiseen. Näyttelyyn hankittiin jo aiemmin Jenni Hailin teos daguerreotypiatekniikalla toteutettu teos Mennyt ystävä.

Yleiskuva Suomen valokuvataiteen museon Etsin-näyttelyn näyttelytilasta. Kuvassa näkyvät Marja Pirilän ja Petri Nuutisen sekä Heidi Lunabban ja Noora Sandgrenin teokset.
Teoksia Etsin-näyttelyssä. Etualalla Marja Pirilän ja Petri Nuutisen camera obscura –teos Tubes, taempana hyllyllä Heidi Lunabban camera obscura –teoksia, metalliseinään upotetussa näytössä Bruno Caldas'n teos Supervision ja oikeassa laidassa Noora Sandgrenin teos Avaruus (mikrobit). Kuva Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo.

Tuoreista kokoelmahankinnoista Etsimeen saatiin esille paitsi taidetta, myös Nadir Mohamudin ja Salma Jaman perustaman helsinkiläisen Malimania -muoti- ja lifestylebrändin muotikuvia, kuvaajinaan Hayley Lê ja Salamata Mboup. Malimanian kuvat ovat syntyneet tekijöidensä halusta haastaa muotikuvan kapeaa kuvastoa.
 

Ryhmäkuva, muotikuva. Neljä tummaihoista nuorta naista poseeraa symmetrisessä muodostelmassa, kasvot ja katse kohdistettuina kameraan.
Salamata Mboup (@sala.mboup), Malimania, 2020. Suomen valokuvataiteen museo.

Vuoden 2022 teoslahjoitukset
 
Teoshankintojen lisäksi museo sai vuoden aikana lahjoituksena muun muassa Ismo Höltön, Kalevi Pekkosen, Matti Saanion ja Kari Salosen näyttelyvedoksia.

Pieni tyttö puolikuvassa kahden hevosen välissä niityllä. Toisesta hevosesta näkyy kuvassa vain turpa, ja tyttö pitää kiinni hevosen suitsista. Toinen hevonen syö heinää maasta tytön takana. Tytöllä on yllään valkoinen kauluspaita ja musta liivihame. Taustalla näkyy hirsirakennuksen nurkka.
Sarjasta Ihminen pääosassa. Ismo Hölttö 1966. Suomen valokuvataiteen museo.

Kulttuuri- ja valokuvahistoriallisen kokoelman kartunta 2022
 
Kulttuuri- ja valokuvahistorialliset kokoelmat karttuivat pääasiassa lahjoituksin. Lahjoituksia tarjotaan vuosittain paljon enemmän kuin museon on mahdollista ottaa vastaan. Lahjoitustarjouksia punnitaan suhteessa museon kokoelmapolitiikkaan ja olemassa olevaan kokoelmaan. Vuonna 2022 kokoelmiin saatiin lahjoituksena muun muassa yksi daguerreotyyppi, Valokuvauksen opiskelijat VORY ry:n arkistoaineistoa, valokuvausalan pienpainatteita 1900-luvun alusta, pikkupojan käytössä 1950-luvulla ollut pienkamera ja sillä otettuja valokuvia, telefoto-kuvanlähetyslaite ja varhaisia esimerkkejä digitaalisin menetelmin tehdystä valokuvataiteesta 1980-luvulta. Jonkin verran ostettiin pienillä summilla kirpputoreilta käyttökokoelma-aineistoa pysyvään Etsin-näyttelyyn sekä konservoinnin opetuskokoelmaan.

Lasinegatiivi, jota ei ole digitaalisesti käännetty positiiviksi. Kuvassa on ryhmä lapsia, yksi aikuinen ja kaksi koiraa poseeraa kesällä ulkona. Eri-ikäisillä lapsilla on yllään kesävaatteet, lyhythihaiset paidat, shortsit tai mekot, isommilla pojilla henkselit, ja he ovat avojaloin. Kaikki kahdeksen lasta ja kaksi pientä koiraa istuvat tiiviissä ryhmässä, kasvot ja suurimmalla osalla myös katse kohti kameraa. He istuvat kivenlohkareiden päällä, tautalla on ruohoinen rinne ja puita.
Tuntemattoman kuvaajan lasinegatiivi, kuvattu luultavasti Saksassa 1930-1940-luvuilla, esillä Etsin-näyttelyn valoherkät-vitriinissä. Suomen valokuvataiteen museo.

Tätä kirjoitettaessa eletään kevättä 2023. Vuoden 2023 teoshankintoja on jo suunniteltu ja valmisteltu yhdessä taiteilijoiden kanssa. Useita lahjoituksia on otettu vastaan, mutta vielä useammalle lahjoitustarjoukselle on jouduttu sanomaan ei. Tilannetta helpottaa, että osa niistä on voitu ohjata toisiin museoihin, joiden kokoelmiin ne ovat olleet toivottuja lisiä. Tasapainottelu monimuotoisen ja monipuolisen, mutta määrällisesti kestävän kartunnan välillä on pysyvä haaste, jonka kanssa museossa jatkuvasti työskennellään. Paljon kiinnostavaa ja merkityksellistä on onneksi jo tallennettu. Osaan näistä kuvista voi tutustua verkossa museon Finna-näkymän kautta.

Anni Wallenius, intendentti, kokoelmat, toukokuu 2023

 

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy