Avoin haku Suomen valokuvataiteen museon galleriatilaan

Photo: Virve Laustela

Suomen valokuvataiteen museon galleriatila tarjoaa viisi näyttelyaikaa, jotka valitaan avoimen haun kautta. Galleriatila sijaitsee museon Kaapelitehtaan toimipisteessä ja muistuttaa aikaisemmin toiminutta Projekti-tilaa.

Avoimen haun teema

Kehomme toimivat raameina sille, mitä tunnistamme toisissamme ja itsessämme.” - Judith Butler

Suomen valokuvataiteen museon galleriatilan avointa hakua ohjaa syksyn 2023 ja kevään 2024 ajan teema ”kapinoiva keho”. Teemallisen painotuksen tarkoitus on tarjota museolle ja valituille tekijöille mahdollisuus syventyä aiheeseen ja siihen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten:

Millaisia asetelmia vastaan keho kapinoi? Mikä herättää kapinan, tai miksi se on joissain kehoissa aina?

Jotkut kehot ovat politisoidumpia kuin toiset – niitä rajoitetaan, hallitaan, kontrolloidaan, ja käytetään väärin vallan välineenä. Millainen on vapautta vaativa keho? Mitä tapahtuu, kun keho kääntyy poliittiseksi toimijaksi?

Millainen on kollektiivinen keho asettuessaan jotain vastaan, jonkin puolelle, huutomerkiksi jonkun äärelle? Millainen on kehon suhde toisiin kapinan keskellä?

Museo kannustaa hakijoita tarttumaan aiheeseen näiden tai muiden itseä puhuttavien kysymysten ja näkökulmien kautta. Haku on avoin kaiken muotoiselle linssipohjaiselle tekemiselle. Hakea voi yksin tai ryhmänä.

Tämän kertaisen haun valitsijapaneeliin on kutsuttu mukaan kuraattori Nimco Kulmiye Hussein. Museon puolelta paneeliin osallistuvat kuraattorit Orlan Ohtonen ja Tiina Rauhala.

Tietoa hakuprosessista

Hakemus tehdään sähköisesti. Hakemuksen tulee muodostua yhdestä pdf-tiedosta, joka muodostuu seuraavista osa-alueista.

1. Hakijan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero
  2. Näyttelyhakemusteksti, max. kaksi liuskaa. Hakemustekstistä tulee käydä selkeästi ilmi millaiselle näyttelylle haetaan näyttelyaikaa, ketkä hakevat sekä jos mahdollista mistä osiosta näyttely muodostuu. Jos näyttely on vielä suunnitteluvaiheessa, tämä ei haittaa. Tekstissä tulee vain selkeästi kertoa näyttelysuunnitelman sisällöstä.
  3. Suosittelemme, että hakemukseen sisällytetään lyhyt, yhden kappaleen mittainen, englanninkielinen tiivistelmä.
  4. Kuvanäytteet. Jos näyttely on vielä suunnitteluvaiheessa, voi hakija halutessaan liittää kuvanäytteisiin kuvia joistakin aikaisemmista projekteistaan. Huom. Jos haet teokselle, joka sisältää liikkuvaa kuvaa, lisää hakemustekstiisi linkki, josta voimme käydä katsomassa teostasi/sen suunnitelmaa.
  5. Hakijan / hakijoiden CV:t

Pdf-tiedoston koko saa olla max. 10 megatavua.

Nimeä pdf-tiedosto seuraavasti: avoinhaku2023_oma nimesi.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen (ei kysymyksiä osoitteeseen): galleria@fmp.fi

Mitä museo tarjoaa gallerian näyttelynpitäjälle?

Museo tarjoaa ilmaisen näyttelytilan 7-8 viikoksi. Hakija voi esittää toivomuksensa hänelle parhaiten sopivasta näyttelyajankohdasta, mutta Valokuvataiteen museolla on oikeus päättää näyttelyiden järjestys. Ajalle syksy 2023 - kevät 2024 tarjoamme 5 näyttelyaikaa.

Etsin-gallerian lattiapinta-ala on 21 m² ja huonekorkeus on 2,9 m.

Gallerian pohjapiirros

• Museo antaa ilmaisen näyttelytilan 7–8 viikoksi. Avoimessa haussa valitaan viisi näyttelyhanketta.
  • Museo tarjoaa 1000 euron näyttelykorvauksen, joka sisältää näyttelypalkkion ja esityskorvauksen. Muuten museo ei rahallisesti korvaa esimerkiksi teosten tuotantokustannuksia.
  • Museon työntekijät auttavat näyttelyn rakennuksessa ja purussa. Taiteilijan tulee olla itse mukana näyttelyn rakennuksessa ja purussa.
  • Museo tarjoaa näyttelyvalvonnan sekä avajaisjärjestelyt.
  • Museo vastaa näyttelyn valaistuksesta ja siisteydestä näyttelyn ajan. Museo tarjoaa vakuutuksen näyttelyn rakennuksen, purun ja aukiolon ajaksi.
  • Näyttelyasettaja vastaa itse teosten kuljetuksesta sekä omista matkakuluistaan. Museo ei vakuuta teoksia teoskuljetuksen ajaksi.
  • Museo neuvoo tarvittaessa valittuja tekijöitä matka- ja työskentelyapurahojen haussa.
  • Museo huolehtii näyttelyn tiedotuksesta museon omissa viestintäkanavissa (mm. nettisivut, sosiaalinen media, uutiskirje, sähköpostikutsut) ja tiedottaa näyttelystä medialle.
  • Museo ei tarjoa gallerian taiteilijalle paperikutsuja tai julisteita tai niiden postitusta.
  • Museolla ei ole tarjota av-tekniikkaa näyttelyn pitäjälle.

Saavutettavuus

Galleriaan pääsee helpoiten museon pääovien kautta. Motorisoiduille etuoville pääsee luiskaa pitkin (kaltevuus noin 9 %). Oikeanpuoleinen ovipari avautuu painikkeella. Ovien leveys on 160 cm.

Etuovet johtavat aulaan, josta on käynti galleriatilaan hissillä. Hissin ovi on 130 cm leveä ja aukeaa automaattisesti.

Gallerian sisäänkäynti on 115 cm leveä. Ovissa ei ole kynnyksiä.

Museon WC-tiloja ei ole sukupuolitettu. Esteetön WC löytyy museon aulasta.

Galleriaan saa aulasta lainaan kevyitä kannettavia tuoleja.

Avustajien sisäänpääsy on ilmainen. Museoon saa tulla opas- tai avustajakoiran kanssa.

Museon laajemmat saavutettavuustiedot löytyvät täältä: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tule-ja-koe/saavutettavuus

Kuinka ja koska valinnat päätetään?

Hakemukset käsittelevät Valokuvataiteen museon kuraattorit Tiina Rauhala ja Orlan Ohtonen, sekä ulkopuolinen kuraattori Nimco Kulmiye Hussein.

Näyttelyhaun valinnat tehdään 31.3.2023 mennessä. Haun tuloksista ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse.

Kuraattori Anna Björklund, anna.bjorklund@fmp.fi

Lue tarkasti yllä olevat hakuohjeet ja lähetä hakemuksesi 31.1.2023 mennessä osoitteeseen galleria@fmp.fi

Kuva galleriatilasta

Osoite