Stanley Kubrick: valokuvaaja

Stanley Kubrick for Look Magazine. Columbia University. 1948. Museum of the City of New York. The LOOK Collection. X2011.4.10365.235. Gift of Cowles Magazines, Inc., 1961. Used with permission of SK Film Archives and Museum of the City of New York.

Stanley Kubrick: valokuvaaja

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

30.4.–29.8.2021
Teoskuvia

Elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin elokuville tunnusomaista on näyttävä, unenomainen ja epätavallinen visuaalisuus. Tämä tyyli teki Kubrickista yhden maailman tunnetuimmista ohjaajista, ja se on hyvin nähtävissä hänen suosituimmissa elokuvissaan, kuten Tohtori Outolempi, 2001: Avaruusseikkailu ja Kellopeliappelsiini. Harva tietää, että Kubrick aloitti työnsä lehtikuvaajana. Juuri nuo vuodet valokuvauksen parissa auttoivat häntä hiomaan omaa tyyliään ja valmistelivat Kubrickia elokuvaohjaajan uraan. Näyttely Kubrickin varhaisvuosien lehtikuvista tarjoaa kurkistuksen paitsi ohjaajan uskomattomaan visuaaliseen maailmaan, myös 1940-luvun sodanjälkeiseen Amerikkaan.

Stanley Kubrick syntyi New Yorkissa vuonna 1928. Koulu ei maistunut Kubrickille, mutta hänellä oli silmää valokuville. Kubrick myi ensimmäisen valokuvansa Look-lehdelle vuonna 1945 ollessaan vasta 17-vuotias. Vuonna 1937 perustettu ja kansainvälisestikin tunnustettu Look-lehti oli yksi sotien jälkeisen kuvajournalismin kultakauden ykkösareenoista. Ostettuaan Kubrickilta jo useita valokuvia lehti otti tämän harjoittelijaksi vuonna 1946. Kubrick oli lehden ylivoimaisesti nuorin valokuvaaja ja Lookin Manhattanin toimitiloista tulikin Kubrickin opinahjo, sen toimittajista ja toisista valokuvaajista hänen opettajiaan ja New Yorkista hänen työkenttänsä.

Lookissa työskennellessään Kubrick hioi rajaamisen, sommittelun ja valaisun taitojaan. Lehdelle työskennellessään hän saattoi myös kokeilla useita eri kuvaustyylejä. Siinä missä Lookin toimittajat suosivat ajan kuvajournalismille tyypillistä selkeää asettelua ja luonnollista valoa, Kubrick jäljitteli ihailemiensa film noir -elokuvien synkkää ja alakuloista tyyliä. Monet Kubrickin varhaisemmista kuvista ennakoivat jo hänen elokuvistaan tuttua kiihkotonta näkemystä elämästä.

Työ Lookissa vuosina 1946–1950 opetti Kubrickin työskentelemään osana työryhmää, tarkkailemaan ihmisten käyttäytymistä ja kertomaan visuaalisesti näyttäviä tarinoita. Näitä taitoja hän hyödynsi pian elokuvantekijänä.

 

Through a Different Lens: Stanley Kubrick Photographs was organized in collaboration with the Museum of the City of New York and the SK Film Archives LLC.

 

     

K1
Kämp Galleria

Kämp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

30.4.–29.8.2021
Teoskuvia