Suomalainen maisema

Laura Konttinen: Echo Rocks

Suomalainen maisema

Valokuvataiteen museo

23.8.–18.11.2018
Teoskuvia
Maisema on jotain havaittavissa olevaa siitä minkä kanssa olemme vuorovaikutuksessa. Ilman liitteitä se on vain abstrakti käsite jollekin tai johonkin. Maiseman eteen voi laittaa sanoja ja siten muokata sen merkitystä. Se voi olla sielun tai mielen maisema. Se voi olla kulttuurinen tai poliittinen maisema. Se voi olla paikka tai aikaan sidoksissa oleva maisema. Se ei tarkoita mitään, mutta samaan aikaan se tarkoittaa kaikkea.

Taiteilijat: Sara Hornig, Simo Karisalo, Karl Ketamo, Laura Konttinen, Sebastian Reis, Kukka-Maria Rosenlund, Aura Saarikoski, Emma Sarpaniemi

Näyttelyn ja julkaisun kuratoivat: Tuomas Linna, Johannes Romppanen, Karoliina Paatos, Toni Vallasjoki ja Nita Vera

 

Suomenkielessä maisemalle on useita synonyymejä esimerkiksi näköala, näkymä ja näkökulma. Maiseman voi siis nähdä tarkoittavan näkemistä jostain tietystä kulmasta. Se näyttäytyy aina eri tavalla riippuen katsomisen suunnasta. Se ei ole koskaan objektiivinen vaan aina katsojasta riippuvainen. Se on kuin valokuva: vain subjektiivisesti totta. Kuten valokuvan myös maiseman voi nähdä valehtelun ja erityisesti vallan välineenä.

Suomalainen maisema -näyttelyn kahdeksan valokuvataiteilijaa valittiin avoimen haun kautta keväällä 2018. Näyttelyn kuratoinnista ja näyttelyjulkaisusta vastaavat Photobooks from Finland -ryhmän jäsenet. Photobooks from Finland on vuonna 2014 perustettu yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää ja arkistoida suomalaista valokuvataidekirjallisuutta.

Valokuvataiteen museo

23.8.–18.11.2018
Teoskuvia