Francesca Woodman:

Enkelinä olemisesta – On Being an Angel

Francesca Woodman, Untitled, Providence, Rhode Island, 1975-78 © George and Betty Woodman

Francesca Woodman:

Enkelinä olemisesta – On Being an Angel

Valokuvataiteen museo

24.8.–15.10.2017
Teoskuvia
Amerikkalainen valokuvaaja Francesca Woodman (1958–1981) loi lyhyen ja intensiivisen elämänsä aikana tunnevoimaisen intiimien kuvien maailman – ennen kuolemaansa vain 22-vuotiaana.

Avajaiset ke 23.8. klo 18–20. Tervetuloa!

Enkelit ovat aihe, johon nuori amerikkalainen valokuvaaja Francesca Woodman (1958—1981) palasi toistuvasti uransa aikana. Teoksessa Enkelinä olemista (1976) valo lankeaa hänen valkoiselle, taaksepäin taivutetulle vartalolleen. Toinen, vuotta myöhemmin toteutettu versio samasta teemasta on tunnelmaltaan synkempi, ja siinä näkyvät myös hänen kasvonsa. Nämä enkelit ovat vain yksi esimerkki Francesca Woodmanin työskentelytavasta, jolle on ominaista oman ruumiin ja kasvojen käyttö valokuvien raaka-aineena. Hän onnistui luomaan lumoavan valokuvamaailman vain muutaman intensiivisen työskentelyvuoden aikana, ennen varhaista kuolemaansa.

Francesca Woodmanin taiteellinen tuotanto jaetaan tavallisesti viiteen jaksoon: varhaisiin töihin, opiskeluvuosiin Providencessä Rhode Island School of Designissa, Italian kauteen, MacDowell Colonyn taiteilijaresidenssissä vietettyyn aikaan ja viimeisenä New Yorkin kauteen, joka kesti vuodesta 1979 Woodmanin kuolemaan. Esillä oleva näyttely koostuu 102 valokuvasta ja kuudesta videoteoksesta. Mukana on teoksia useimmista Woodmanin teemoista ja teossarjoista. Hän työskenteli usein hylätyissä rakennuksissa ja loi kuviinsa peilien ja lasien avulla surrealistisia ja joskus jopa klaustrofobisia tunnelmia. Kuvien aiheet ovat intiimejä, mitä useimpien teosten pieni koko vain korostaa.

Francesca Woodmanin nuoruus on seikka joka mainitaan lähes jokaisessa häntä koskevassa kirjoituksessa. Kuinka niin nuori henkilö saattoi luoda niin vahvoja ja moniulotteisia kuvia? Hänet on kuvattu epätavallisen lahjakkaaksi, jonkinlaiseksi ihmelapseksi. Hänen valokuvansa viittaavat historiaan ja valokuvahistoriaan, mutta ne myös heijastavat omaa aikansa ja avautuvat uusille tulkinnoille. Hänen taiteensa tinkimätön henkilökohtaisuus tekee käsitellyistä teemoista universaaleja. Kaikesta tästä Enkelinä olemisessa on kysymys.

Kuraattori: Anna Tellgren

Näyttelyn on tuottanut Tukholman Moderna Museet.
Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

Näyttelyn teokset on lainannut George ja Betty Woodman, Francesca Woodmanin perikunta, New York. Teokset on vedostettu perikunnan toimeksiannosta ja valvonnassa New Yorkissa vuosina 2000—2015, ja ne on pohjustettu ja kehystetty Moderna Museetissa Tukholmassa.

Kaikki pienet mustavalkoiset vedokset ovat hopeagelatiinivedoksia. Kahdeksan värikuvan sarja ja Swan Song -sarjan neljä valokuvaa ovat valokuvatulosteita kromogeniselle väripaperille. Viisi isointa teosta on pigmenttitulosteita alkuperäisistä diatsotyypeistä.

 

TAPAHTUU FRANCESCA WOODMANIN NÄYTTELYSSÄ

30.8. ke klo 18–19
Kehollista menoa – keskustelutilaisuus näyttelyssä. Muusikko Mikko von Hertzen ja tanssija, koreografi Sanni Kriikku innoittuvat Woodmanin teoksista, joissa tärkeään rooliin nousee ihmiskeho ja liike. Vapaa pääsy.

27.9. ke klo 18–19
Valokuvataiteilija, tutkija Kari Pyykönen: Näkyvä maailma – Johdatus psykoanalyyttiseen kuvien tulkintaan. Luento museon Prosessi-tilassa. Vapaa pääsy.

Sat, Oct 7th, 3–4 pm
Art Historian, Dr. Katarina Lopatkina will give a guided tour in Russian. Museum entrance fee.
Cуб 7.10.2017, 15–16
Катарина Лопаткина, кандидат искусствоведения, проведет экскурсию по выставке. Вход по билету в музей.

Wed, Oct 11th, 6–7 pm
Lecture by Art Historian, Dr. Katarina Lopatkina: Women/artists/bodies. Lecture will be held in English. At museum’s Process space. Free entrance.

Valokuvataiteen museo

24.8.–15.10.2017
Teoskuvia