Heidi Piiroinen:

Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina

Kuva: Heidi Piiroinen

Heidi Piiroinen:

Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina

Valokuvataiteen museo

7.2.–20.5.2018
Teoskuvia

Keitä he ovat? Mistä he tulevat? Millä asialla he liikkuvat? Vuonna 2007 Helsingin ja muutaman muun suomalaiskaupungin katukuvaan istahti outoja ihmisiä. Heidän kaltaisiaan ei ollut Pohjolan perukoilla aiemmin nähty.

Valokuvaaja Heidi Piiroinen ja toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen ovat 10 vuoden ajan seuranneet Romanian Transilvaniasta kotoisin olevan romaninaisen Mihaela Stoican ja hänen perheensä sekä sukunsa elämää Suomessa, Romaniassa, Kreikassa, Virossa ja Ranskassa.

Stoica tuli Helsinkiin kerjäämään vuonna 2007 Cetatea de Baltăn kylästä Romaniasta. Hän synnytti esikoisensa Helsingissä helmikuussa 2008, omana 17-vuotissyntymäpäivänään. Nyt hän on kolmen lapsi äiti ja asuu Helsingissä. Hän itse ei ole käynyt koulua eikä osaa lukea tai kirjoittaa. Hänen ensimmäinen lapsensa käy koulua Helsingissä. Onko hänellä toivoa paremmasta tulevaisuudesta? 

Mihaelan henkilötarinan kautta tekijät pureutuvat laajemmin yhteiskuntaan, Romaniaan, Eurooppaan, ja romanien vastaanottoon Suomessa. Tekstein ja kuvin Oksanen ja Piiroinen pureutuvat kadulla kerjäämisen syihin, elinympäristöön ja elämisen olosuhteisiin Transilvaniassa, perheisiin, sukuihin, Romaniaan ja siihen, miksi ihmiset lähtevät kodeistaan Länsi-Eurooppaan kerjuulle.

Valokuvanäyttelyn kanssa samanaikaisesti, helmikuussa 2018, julkaistaan WSOY:n kustantamana Oksasen ja Piiroisen kirja Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina.

Valokuvataiteen museo

7.2.–20.5.2018
Teoskuvia