Valon ja kaamoksen juhlat

 

Vuosaari 21 Pohjoisen Vuosaaren Valojuhlilla 16.11.2019 

Valojuhlat toteutuivat tänä vuonna sekä Vuotalolla, että Pohjoisen Vuosaaren ostarilla (Mustalahdentie 4). Vuosaari 21 keskitti toimintansa Kangaslammen rannalle, joka sijaitsee aivan Pohjoisen Vuosaaren ostarin vierellä. 

Kaikille avoin Valojuhla keräsi illan aikana jopa 800 kävijää! Tapahtumalla on jo perinnettä ja sen järjestää pohjoisen Vuosaaren toimijaverkosto, johon kuuluu alueen aktiivisia asukkaita, Vuosaari-Seura ry, Vuosaaren Lähiöasema, Vuosaaren alueliikunta, Vuosaaren seurakunnan diakoniatyö, Vuosaaren yhdyskuntatyö, Vuosaari-Seura ja muita alueen yhdistyksiä. Osallistujina olivat tänä vuonna myös lastentarhalaiset kuvineen ja lisäksi paikalliset käsityö- ja herkkumyyjät. 

Vuosaari 21 rakensi lammen rannalle valopolun ja yhteisen hehkuvan pisteen. Ohjelma alkoi kaikille lammen asukkaille, kaksi -tai siipijalkaisille ja muille alueen eläville suunnatulla näyttelijä Carl Almin puhe-esityksellä ja Lauri Wuolion cupola-musiikilla. Tästä alkoivat kohtaamiset glögin ja Suuren luopumisten kirjan äärellä, sekä osallistava Remember me -kävelyteos. Siinä osallistuja ja taiteilija-kanssakulkija kävelivät hetken matkaa kahden Kangaslammen viertä.

Valojuhlien avauspuhe

Kutsu Remember me -kävelyteokseen

Kävelyn aikana pohdittiin lammen kehityshistoriaa, sen erkaantumista aikoinaan merestä ja taipumusta kasvaa umpeen takaisin suoksi. Lammen asukkaat kuten kultakalan sukulaiset ruutanat, paikalliset lepakot – vesisiipat, surviaissääsket ja suokasvit kokevat nekin yhdessä ihmisasukkaiden kanssa tulevat alueen muutokset. Kävelyllä oltiin luopumisen ja surun teemojen äärellä, jaettuna kokemuksena. Kävely päättyi juhlallisesti kukkameri-laiturille, jossa osallistuja sai salaisen, ehkä unohtumattomankin lahjan esityksen muodossa. 

Remember me on paikkasidonnainen teos, joka pohtii ympäristöä, yksilöä ja yhteiskuntaa yhdistäviä, kaikkia koskettavia luopumiskokemuksia ja askeleita kohti tuntematonta tulevaisuutta. Teos nostaa keskiöön tämän hetken merkityksen ja antaa luvan surulle, ilolle ja uudelle alulle. Valojuhlateoksen aiheita pidettiin saamiemme palautteiden mukaan ajankohtaisina ja tärkeinä. Myönteisten ja jatkotoiveita sisältävien palautteiden myötä, voimme todeta että teos toteutuu uudelleen erilaisina paikkaan muotoutuvina versioina vuoden 2020 aikana Vuosaaressa.

Valojuhlissa Vuosaari 21:n yhteisellä tapahtumapisteellä lähestyttiin  Mitä on hyvä elämä -kysymystä vuodenaikaan sopivasti luopumisen näkökulmasta. Esillä olli Suuri Luopumisten kirja, jossa asukkaan kertoivat monituisista luopumiskokemuksistaan glögin hörppimisen lomassa. Performatiivisen toistuvan ajatuskeräämötoiminnan kautta kaikki halukkaat saavat äänensä kuuluviin ja osallistuvat ajatelmien keruutyöhön. Tämän antia oli nyt jo Valojuhlilla näkyvissä tekstikuvina. Jatkamme keräämöstä saatujen aatosten näkyväksi tekemistä soveltavin tavoin hankkeen aikana vuoteen 2021 asti.

Valojuhlat päättyivät Vuosaari 21:n ohjelman osalta Kuolevien joutsenten tanssiin, joka keräsi paljon yleisöä. Kaiken kaikkiaan Vuosaari 21:n kohtaamisissa käväisi noin 250 henkeä, lämmiin kiitos kaikille osallistuneille! 

Valojuhlista uutisoi myös Vuosaari-lehti.

Tervetuloa seuraamaan Vuosaari 21 -yhteisötaidehanketta Facebookissa ja Instagramissa kuullaksesi aina viimeisimpiä uutisia toiminnasta!

Kuvat: Kastehelmi Korpijaakko, Noora Sandgren

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy