Museon esittely

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen vastuumuseo, jonka tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria.

Museota ylläpitää Suomen valokuvataiteen museon säätiö. Museon johtaja on Anna-Kaisa Rastenberger. Vakituista henkilökuntaa museossa on kolmetoista. Museon päätukijat ovat opetusministeriö ja Helsingin kaupunki, joka tarjoaa museolle tilat Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa. Valokuva-alan järjestöjen aloitteesta perustettu museo aloitti toimintansa vuonna 1969. Kaapelitehtaan museon rinnalle avautui 20. elokuuta 2020 K1-näyttelytila Kämp Galleriaan Helsingin keskustaan.

Näyttelyissä museo esittää kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.

Museon kokoelmiin kuuluu yli 2 miljoonaa kuvaa, jotka kattavat valokuvan eri käyttökulttuurit. Kokoelmat painottuvat suomalaiseen 1900-luvun valokuvaukseen ja muodostuvat sekä valokuvaajien valikoiduista teoksista että laajoista valokuva-arkistoista. Museon esinekokoelmassa on tuhansia valokuvaukseen liittyviä esineitä. Lisäksi museolla on paperiarkisto ja valokuvakirjasto.

Konservoinnin ammattilaiset huolehtivat museon kokoelmien kunnossapidosta ja säilytyksestä. Valokuvien säilyttämiseen ja konservointiin liittyvissä kysymyksissä Valokuvataiteen museossa on valtakunnallisesti katsoen merkittävää erityisosaamista.

Tutkimusta ja valtakunnallista kuva-arkistotyötä palvelevat museon ylläpitämät tietokannat ja selvitykset suomalaisista kuva-arkistoista. Museo harjoittaa kokoelmia koskevaa perustutkimusta sekä tuottaa tutkimuksellisia julkaisuja.

Yleisötyön tehtävänä on huomioida eri yleisöryhmät ja rakentaa onnistunutta museokokemusta sekä avata näyttelyiden ja kokoelmien sisältöjä yleisölle yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Yleisötyön tuotteita ja palveluita ovat yleisö- ja koulutustapahtumat, opastukset, työpajat, kurssit, luennot, seminaarit, julkaisut ja opetus- ja tehtävämateriaalit.

Info
Suomen valokuvataiteen museon historiaa alkaen perustamisesta vuonna 1969.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Info
Suomen valokuvataiteen museon yleisötyön tehtävä on edistää ja tukea valokuvaan liittyviä oppimisen, tekemisen ja kokemisen muotoja sekä museoympäristössä että jokapäiväisessä elämässä. Tutustu tästä yleisötyön hankkeisiin!
Kokoelmat
Konservoinnin ammattilaiset huolehtivat museon kokoelmien kunnossapidosta ja säilytyksestä. Valokuvien säilyttämiseen ja konservointiin liittyvissä kysymyksissä Valokuvataiteen museossa on valtakunnallisesti katsoen merkittävää erityisosaamista.
Info
Suomen valokuvataiteen museossa tehdään paljon muutakin kuin näyttelyitä. Olemme mukana kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, joissa tuetaan valokuvaan liittyviä oppimisen, tekemisen ja kokemisen muotoja tai edistetään alan ammattilaisten ja organisaatioiden välistä yhteistyötä. Kokoelma- ja tutkimushankkeissa syvennämme tietoa valokuvauksen historiasta ja taltioimme nykyistä valokuvakulttuuria.
Info
Suomen valokuvataiteen museon tekemää tutkimustoimintaa ovat kokoelmien selvittäminen ja syvennetty luettelointi, valokuvan teknis-fyysisten ominaisuuksien tunnistaminen ja määrittely sekä suomalaisten valokuvaajien elämäkerta-, tuotanto- ja arkistotietojen selvittäminen valtakunnallisesti. Museo harjoittaa myös omaa tutkimustoimintaa sekä edistää ja tukee ulkopuolista valokuvatutkimusta.
Info
Suomen valokuvataiteen museo jakaa vuosittain tutkimusapurahaa Börje ja Dagmar Söderholmin rahastosta.
Info
Suomen valokuvataiteen museon säätiö perustettiin valokuvajärjestöjen toimesta 1.5.1969. Säätiön tarkoituksena on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy