Kirjasto

Suomen valokuvataiteen museon kirjasto, lehtihylly ja lukunurkka. Kuva: Henna Helenius, Suomen valokuvataiteen museo

Kirjastoa koskevissa kyselyissä ole yhteydessä Kysy museolta -palvelun kautta.

Etsitkö tietoa valokuvauksesta, valokuvaajista tai valokuvataiteesta? Haluatko pysyä ajan tasalla alan uusimmissa virtauksissa? Varaa aika ja tule museon kirjastoon tutkimaan valokuvakirjallisuutta tai selailemaan valokuvalehtiä!

Kirjasto

Museon kirjastossa on noin 18 000 niteen kokoelma kotimaista ja ulkomaista valokuvakirjallisuutta. Kokoelmaan sisältyy valokuvakirjallisuuden Fennica-kokoelma sekä tuhansia ulkomaisia valokuvateoksia. Kirjastoon tilataan useita kotimaisia ja kansainvälisiä valokuvalehtiä. Tutkimuskirjastoon kerätään myös alan opinnäytetöitä.

Kirjastomme on luonteeltaan käsikirjasto: voit tutustua aineistoon museossa, mutta sitä ei anneta kotilainaan.

» Katso tästä kirjaston lehtivalikoima

Arkisto

Asiakirja- ja leikearkistoon on koottu erityisesti yksityisten valokuvaajien ja valokuva-alan järjestöjen asiakirja-arkistoja. Lisäksi tutkijoiden käytössä on museon laaja lehtileikekokoelma, äänitteitä, kutsukortti- ja julistekokoelmat sekä Suomen valokuvataiteen museon hallinnollinen arkisto.

Aukioloajat

Ma-to klo 10-16. Käynnistä sovittava erikseen.

 

Tapahtumat
Suomen valokuvataiteen museo osallistuu Sateenkaarihistoriakuukauteen marraskuussa 2019 perustamalla museon kirjastoon sateenkaarihyllyn.
Muualla verkossa

Yksi valokuvan ilmaisumuoto on valokuvakirja.

 

Info
Valokuvataiteilijoiden liitto ry ja Suomen valokuvataiteen museo ovat antaneet Vuoden valokuvataidekirja 2018 -palkinnon Filippo Zambonin kirjalle The Komi Diary. Kirjan tekijälle myönnettävän palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Kokoelmanosto
Tout va bien -kirjassa JH Engström on palannut maailman metropoleista Värmlannin maaseudulle asuttamaan valkoista puutaloa ja seuraa nyt kaksostensa kasvua oman lapsuutensa kotiseudulla. Valokuvakirja on intiimi ja melankolinen kuvaruno ohikiitävästä ajasta.
Kokoelmanosto
Valokuvaaja Ben Kailan kirjojen luonnokset ja taittomallit kertovat kirjojen suunnitteluprosessista, jossa kirjan koko, muoto, materiaalit ja sisältö löytävät toisensa monien vaiheiden kautta.
Kokoelmanosto
”Kymmeniä tuhansia kilometrejä matkustettuaan he huomasivat viidakon kadonneen. Mitään ei ollut enää tehtävissä; saattoi vain nojautua taaksepäin ja yrittää viihtyä.” Näillä sanoilla alkaa Merja Salon foliokokoinen valokuvakirja Musta kasvisto – illuusioita luonnosta, 1984. Salo kuvasi mustavalkoisen sarjansa valtaosin 1980-luvun alun Helsingissä.
Kokoelmanosto
Vuonna 1966 helsinkiläiset valokuvaajat Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille Pohjois-Karjalan syrjäseuduille.
Kokoelmanosto
Vilho Setälä antoi kirjassaan Valokuvaus tieteenä ja taiteena (1940) mainion täsmällisiä ohjeita valokuvan sisältöön ja kuvakieleen liittyen.
Kokoelmanosto
Vilho Setälän (1892–1985) kuvan sisältöä määrittävistä kategorioista tarkasteltavana ovat nyt: "aines ja pintavaikutus" sekä "tiet ja veräjät".
Kokoelmanosto
Vilho Setälän (1892–1985) kuvan sisältöä määrittävistä kategorioista tarkasteltavana ovat nyt: liike ja liikunta sekä kuvan rajat.
Kokoelmanosto
"Liikkeen ja liikunnan esitys vaatii toimintavalmiutta sekä mieheltä että kameralta." Näin kirjoitti valokuvaaja, tietokirjailija ja tutkija Vilho Setälä 1940 teokseensa Valokuvaus tieteenä ja taiteena
Kokoelmanosto
Otso Pietisen kirjoittamassa ja kuvittamassa sadussa Silja-tyttö näkee unta, jossa seikkailee merentakaisessa Savipeikkojen maassa.
Kokoelmanosto
Valokuvaaja Sakari Pälsi matkusti sata vuotta sitten Venäjän Burjatiasta, Kiahtan raja-asemalta etelään kohti Mongolian pääkaupunkia Urgaa (nyk. Ulan Bator). Tämän tärkeän kauppareitin puolivälissä, Banjangolin laaksossa, saattoi silloin tavata shamaani Otshir-böön.
Kokoelmanosto
Juuso Noronkosken ja Mikko Rikalan yhteisteos Clouds over the Library (2015) koostuu kahdesta osasta. Yksi osa on kirja, jonka sivuilla toistuu yhä uudelleen kuva kirjastossa istuvasta miehestä. Toinen on kehystetty mustavalkoinen valokuva: rantamaisema, jossa pilvet leijuvat väreilevän veden yllä.
Kokoelmanosto
Jari Silomäen Harjoitelmia aikuisuuteen (1997–2001) on valokuvan keinoin toteutettu kertomus nuoruudesta ja sen vaikeuksista aikuistumisen kynnyksellä.
Images Tell Stories
Perhealbumeita ja kotivalokuvia käsittelevä kirja Images Tell Stories – Vernacular photography on syntynyt Suomen valokuvataiteen museon ja Ukrainan Odessassa toimivan NGO Art Travelin yhteistyönä, osana kansainvälistä Tandem Ukraine -projektia. Teokseen on koottu kuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista sekä ukrainalaisten perheiden valokuva-albumeista.
Info
Leena Sarasteen 2004 valmistunut väitöstutkimus käsittelee 1950-luvun suomalaisissa kameraseuroissa tuotettuja valokuvia ja niiden yhteydessä ilmeneviä taidekäsityksiä.
Info
(23.10.2017) Valokuvataiteilija Karina-Sirkku Kurzin teos Ungleichgewicht on voittanut Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Syömishäiriöisten ihmisten kanssa yhteistyössä syntynyt teos saa 10 000 euron palkinnon, jonka Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
Tietopalvelut
Mitkä kuvat muodostavat sen kuvaston, joka kuuluu osaksi Suomen historiankirjoitusta? Entä mitä kuvia on jätetty pois tai unohdettu? Valokuvan luoma todellisuusilluusio voi hämätä, mutta se kätkee aina taakseen valintoja ja vallankäyttöä. 
Tietopalvelut
"Mielestäni valokuvakirja on parhaimmillaan aivoissa mielihyvää tuottava, kylmiä väreitä aiheuttava, kyyneleitä pidättelemään saava kokemus." Sonja Hyytiäinen kirjoittaa valokuvakirjoista ja niiden historiasta.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy