Tuija Lindström:

In The Beginning There Was Everything

Tuija Lindström: Sarjasta Look at us.

Tuija Lindström:

In The Beginning There Was Everything

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

15.1.–9.3.2014
Teoskuvia
In The Beginning There Was Everything on ensimmäinen Tuija Lindströmin (s.1950) Suomessa järjestettävä laaja retrospektiivi. Kauneuden ja kuoleman sekä elämän ja ihmisyyden kysymykset ovat näyttelyn teosten keskiössä. Lindström on Ruotsin tunnetuimpia valokuvaajia, valokuvauksen professori ja hän on ollut vahva valokuvavaikuttaja kotimaansa ohella myös Suomessa.

Retrospektiivi vie katsojan läpi Tuija Lindströmin uran alkaen 1980-luvun mustavalkoisista vintage-vedoksista päätyen 2010-luvun suuriin värikylläisiin teoksiin. Valokuvan klassiset aiheet, maisema, ihmisen muotokuva ja ihmiskeho ovat usein Lindströmin teosten kohteita. Taiteilija käsittelee aiheita omalla voimakkaalla ja suoralla mutta samalla käsin kosketeltavan herkällä tyylillään.

Näyttelyssä nähdään teoksia 11 sarjasta, joiden joukossa on  mm. Lindströmin läpimurtosarja The Girls at Bull’s Pond (1991).  Sarjan valokuvissa tummassa vedessä kelluvat, miltei aineettoman vaaleat naiskehot rinnastetaan pystyssä seisoviin silitysrautoihin. Tuorein sarjoista Nepenthes laughing (2010) koostuu äärimmäisen tarkoista lihansyöjäkasvien lähikuvista.

Tuija Lindström syntyi vuonna 1950 Kotkassa. Hän muutti Ruotsiin vuonna 1975 ja valmistui valokuvaajaksi Tukholmasta Konstfackenista vuonna 1984. Jo vuonna 1982 Lindström palkittiin Moderna Museetin Nuoren lupaavan valokuvaajan palkinnolla.

Lindström on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä ympäri maailmaa. Hän oli Göteborgin yliopiston valokuvakoulun ensimmäinen naisprofessori vuosina 1992–2002.

In The Beginning There Was Everything -näyttely on tuotettu yhteistyössä Hasselblad-säätiön kanssa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu valokuvateos In The Beginning There Was Everything, joka esittelee Tuija Lindströmin tuotantoa. Kirjan tekstin on kirjoittanut kirjailija Monika Fagerholm. Teoksen on kustantanut Art and Theory Publishing / Tukholma.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

15.1.–9.3.2014
Teoskuvia