Dorothée Smith

Dorothée Smith: Löyly-sarjasta 2009. Courtesy Galerie les Filles du Calvaire.

Dorothée Smith

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

15.1.–9.3.2014
Teoskuvia
Ranskalaisen Dorothée Smithin (s.1985) valokuvat maalaavat kuvan nuoren ihmisen jatkuvasta muuttumisesta poissaolon ja läsnäolon tematiikan avulla. Näyttely on suuri yksityisnäyttely ja Smithin ensiesiintyminen Pohjoismaissa.

Pariisissa asuva, alle kolmekymppinen Dorothée Smith on internetin ja digiteknologian kasvatti. Smithin teoksista löytyy vaikutteita mm. Nan Gouldinin, Christer Strömholmin ja Antoine d’Agatan valokuvista.

Smithin utuiset ja melankoliset kuvat luovat oman maailmansa. Valokuvien nuoret, hauraat ja toisinaan pois kääntyneet aikuiset rinnastuvat hiljaisiin maisemakuviin. Teosten ihmiset ovat kuin lumottuja, pysähtyneitä, mutta samalla heistä voi astia sisällä kohisevan jatkuvan muutoksen ja levottomuuden.

Dorothée Smith sanoo kuvaavansa ystäviään jatkuvasti.  Hän kertoo olevansa hyvin kiinnostunut ei-näkyvästä. Mikä ihmisestä ja ihmisessä tapahtuvasta muutoksesta ei taltioidu kuviin. Mitä voimme nähdä vain mielessämme?

Valokuvataiteen museolla nähdään Dorothée Smithin valokuvateoksia eri sarjoista, mm. Suomessa syntyneestä Löyly-sarjasta. Näyttelyssä on esillä myös monikanavainen videoteos Agnés sekä aivan uusi lyhytelokuva Septiéme Promenade.

Näyttelyyn liittyy Filigranes Editionsin kustantama kirja Dorothée Smith: Löyly, joka julkaistiin marraskuussa 2013 Paris Photossa ja jota voi ostaa Valokuvataiteen museon Museokaupasta.

Dorothée Smithin teoksia on nähty laajalti maailmalla. Häntä edustaa pariisilainen galleria Galerie les Filles du Calvaire.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Institut français de Finlanden kanssa.

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

15.1.–9.3.2014
Teoskuvia