Smith: Löyly-sarjasta 2009. Courtesy Galerie les Filles du Calvaire.

Smith

Ranskalaisen Smithin (s. 1985) valokuvat maalaavat kuvan nuoren ihmisen jatkuvasta muuttumisesta poissaolon ja läsnäolon tematiikan avulla. Näyttely on suuri yksityisnäyttely ja Smithin ensiesiintyminen Pohjoismaissa.

Pariisissa asuva, alle kolmekymppinen Smith on internetin ja digiteknologian kasvatti. Smithin teoksista löytyy vaikutteita mm. Nan Gouldinin, Christer Strömholmin ja Antoine d’Agatan valokuvista.

Smithin utuiset ja melankoliset kuvat luovat oman maailmansa. Valokuvien nuoret, hauraat ja toisinaan pois kääntyneet aikuiset rinnastuvat hiljaisiin maisemakuviin. Teosten ihmiset ovat kuin lumottuja, pysähtyneitä, mutta samalla heistä voi astia sisällä kohisevan jatkuvan muutoksen ja levottomuuden.

Smith sanoo kuvaavansa ystäviään jatkuvasti. Hän kertoo olevansa hyvin kiinnostunut ei-näkyvästä. Mikä ihmisestä ja ihmisessä tapahtuvasta muutoksesta ei taltioidu kuviin. Mitä voimme nähdä vain mielessämme?

Valokuvataiteen museolla nähdään Smithin valokuvateoksia eri sarjoista, mm. Suomessa syntyneestä Löyly-sarjasta. Näyttelyssä on esillä myös monikanavainen videoteos Agnés sekä aivan uusi lyhytelokuva Septiéme Promenade.

Näyttelyyn liittyy Filigranes Editionsin kustantama kirja Smith: Löyly, joka julkaistiin marraskuussa 2013 Paris Photossa ja jota voi ostaa Valokuvataiteen museon Museokaupasta.

Smithin teoksia on nähty laajalti maailmalla. Häntä edustaa pariisilainen galleria Galerie les Filles du Calvaire.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Institut français de Finlanden kanssa.

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

15.1.–9.3.2014
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy