Tuula Närhinen:

Eläinkamerat

Tuula Närhinen: Leppäkerttukamera / Nyckelpigskamera / Ladybugcam, 2002

Tuula Närhinen:

Eläinkamerat

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

16.3.–7.8.2011
Teoskuvia
Mitä leppäkerttu näkee? Miltä näyttäisivät myyrän ottamat valokuvat? Haluaisitko katsoa maailmaa hirven silmin?

Tuula Närhinen (s. 1967) rakensi vuosina 1999-2002 neulanreikäkameroita, joiden toimintamekanismi muistuttaa eri eläinten silmän rakennetta. Hän sijoitti kamerat paikkoihin, joissa eläin olisi voinut liikkua. Näyttelyssä on esillä 12 eläinkameraa, niillä otetut valokuvat sekä kameroiden toimintaa havainnollistavat 1:1 rakennekuvat.

"Eläinkameroilla kuvaaminen on ollut minulle eräänlainen tutkimusmatka - keino ottaa rakentamani silmä käteen ja asettaa se paikkoihin, joihin ihminen ei tavallisesti pääse. Eläinkamerat muistuttavat ihmisen havaintomaailman rajallisuudesta. Ulkopuolelle jää valtava määrä todellisuutta, jota emme tavoita ilman erityisiä teknisiä apuvälineitä, esimerkiksi valokuvaa, tai vaikkapa eläinten tarkan hajuaistin apua", Tuula Närhinen kertoo.

Nykyään käytettävät kamerat ovat syntyneet tarpeesta rakentaa mekaaninen ihmissilmä, joka jäljentää edessä olevaa näkymää yhdestä liikkumattomasta pisteestä. Närhisen eläinkamerat osoittavat, että valokuvat ja kamerat voisivat olla aivan toisenlaisia.

Eläinkamerat-teoskokonaisuus kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

16.3.–7.8.2011
Teoskuvia