HANS von SCHANTZ:

ENTER HELSINKI

Hans von Schantz: Helsinki (1989)

HANS von SCHANTZ:

ENTER HELSINKI

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

16.5.–31.7.2012
Teoskuvia
Valokuvissa yö saartaa, eristää ja pelkistää näkymät. Tarkastelun keskiöön asettuvat arjen anonyymi arkkitehtuuri ja satunnaiset vastaantulijat. Helsingistä muodostuu myyttinen epäpaikka.

Kesän päänäyttelyssä ENTER HELSINKI valokuvataiteilija Hans von Schantz (s. 1961) tarjoaa ennennäkemättömän sukelluksen vuorokauden kääntöpuoleen. Kuvien matka käy kaupungin periferiasta kohti keskustaa halki kaatopaikan, joutomaiden, teollisuusalueiden ja nukkuvien lähiöiden.

Taiteilijan kiinnostuksen kohteena eivät ole yleisesti tunnistettavat maamerkit. Pikemminkin pyrkimyksenä on nähdä maisema tai rakennelma mielen(tilan) ilmaisuna ja aistia miljööstä välittyvä ilmapiiri ja ihmisten läsnäolo vyöhykkeeltä toiselle siirryttäessä.

Mestarillisena vedostajana tunnetun Schantzin häkellyttävissä teoksissa yhdistyvät näyttämölliset miljööt autenttisiin otoksiin. Näyttelyn tuoreimpiin, 2000-luvulla valmistuneisiin kuviin liittyy hienovarainen sävy- ja värimaailma. Sitä korostaa näyttelyn vanhempien, 1980-luvun kaupunkidokumenttien taiturillinen mustavalkoisuus. 

Valokuvauksessa minua kiehtoo kameran suhde aikaan – se miten yhteyksistään irrotettu aikasiivu on jähmettyessään kokenut transformaation. Hyvin harvoin ohjaan tai rakennan kuvaustilanteita, siinä mielessä olen dokumentaristi. Haen hallitsemattomuuden tuomia yllätyksiä.”

Näyttelyä ovat tukeneet Patricia Seppälän Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Valtion valokuvataidetoimikunta ja Suomen Interfoto.

 

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
Valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas,

16.5.–31.7.2012
Teoskuvia