Hans von Schantz: Helsinki (1989)

HANS von SCHANTZ
ENTER HELSINKI

Valokuvissa yö saartaa, eristää ja pelkistää näkymät. Tarkastelun keskiöön asettuvat arjen anonyymi arkkitehtuuri ja satunnaiset vastaantulijat. Helsingistä muodostuu myyttinen epäpaikka.

Kesän päänäyttelyssä ENTER HELSINKI valokuvataiteilija Hans von Schantz (s. 1961) tarjoaa ennennäkemättömän sukelluksen vuorokauden kääntöpuoleen. Kuvien matka käy kaupungin periferiasta kohti keskustaa halki kaatopaikan, joutomaiden, teollisuusalueiden ja nukkuvien lähiöiden.

Taiteilijan kiinnostuksen kohteena eivät ole yleisesti tunnistettavat maamerkit. Pikemminkin pyrkimyksenä on nähdä maisema tai rakennelma mielen(tilan) ilmaisuna ja aistia miljööstä välittyvä ilmapiiri ja ihmisten läsnäolo vyöhykkeeltä toiselle siirryttäessä.

Mestarillisena vedostajana tunnetun Schantzin häkellyttävissä teoksissa yhdistyvät näyttämölliset miljööt autenttisiin otoksiin. Näyttelyn tuoreimpiin, 2000-luvulla valmistuneisiin kuviin liittyy hienovarainen sävy- ja värimaailma. Sitä korostaa näyttelyn vanhempien, 1980-luvun kaupunkidokumenttien taiturillinen mustavalkoisuus. 

Valokuvauksessa minua kiehtoo kameran suhde aikaan – se miten yhteyksistään irrotettu aikasiivu on jähmettyessään kokenut transformaation. Hyvin harvoin ohjaan tai rakennan kuvaustilanteita, siinä mielessä olen dokumentaristi. Haen hallitsemattomuuden tuomia yllätyksiä.”

Näyttelyä ovat tukeneet Patricia Seppälän Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Valtion valokuvataidetoimikunta ja Suomen Interfoto.

 

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

16.5.–31.7.2012
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy