Vesa Oja: Inga Ojala, Eagle Creek, Oregon, USA, 2009

Vesa Oja
Finglish

Finglish on valokuvaaja Vesa Ojan (s. 1953) ennennäkemättömän suuri valokuvadokumentti amerikan- ja kanadansuomalaisista. Se paljastaa siirtolaisten unelmat, utopiat ja kotimaan kaipuun sekä suomalaisin maustein amerikkalaistuneen elämän.

Vesa Oja lähti Pohjois-Amerikkaan enonsa ja tätinsä jalanjäljille. Ojan Eino-eno matkusti 23-vuotiaana Riihimäeltä Kanadaan vuonna 1928. Mirjami-täti seurasi myöhemmin auttamaan leskeksi ja kahden tytön yksinhuoltajaksi jäänyttä veljeään. Einon ja Mirjamin tarinat ovat osa niiden satojentuhansien suomalaisten historiaa, jotka lähtivät etsimään kultasantaisia teitä Pohjois-Amerikasta. Heidän jälkeläisiään asuu ympäri mannerta lähes 800 000. Sukupolvien myötä arki on amerikkalaistunut tai kanadalaistunut. Kodeissa on Suomen muistona lippuja, koriste-esineitä ja kansallispukuja. Isovanhempien työ ja tarvekalut on säilytetty. Suomalaista ruokakulttuuria vaalitaan opettelemalla leipomaan pullaa ja karjalanpiirakoita tai mummolta säilyneestä leipäjuuresta ruisleipää.

Vuodesta 2004 Vesa Oja on lukuisilla matkoillaan kuvannut satoja amerikan- ja kanadansuomalaisia ja heidän historiaansa liittyviä paikkoja. Tutuksi ovat tulleet fingelskaa tai suomea murtaen puhuvat vanhat ja nuoret sekä Suurten järvien maisemat, Finntownit, Kalevan, Toivolan ja Onnelan kylät. Oja kuuli uskomattomia tarinoita – onnellisia, traagisia ja koskettavia kertomuksia siitä, mitä elämä kaukana Suomesta on tuonut tullessaan.

Kahdeksan vuoden kuvausrupeaman päätteeksi Suomen Valokuvataiteen museossa avautuu nyt  lähes 70 kuvaa käsittävä valokuvanäyttely. Finglish tarjoaa dokumentarismin keinoin aikamatkan, jossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat lämpimällä huumorilla ja haikeastikin.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan 240-sivuinen valokuvateos Vesa Oja: Finglish. Finns in North America / Pohjois-Amerikan suomalaisia. Kirjan tekstit ovat  kirjoittaneet Vesa Oja ja Päivi Oja.

Teoksen on kustantanut MUSTA TAIDE / Aalto PHOTO Books. Kirjan on tuottanut Tuomo-Juhani Vuorenmaa ja vastaavana toimittajana toiminut Hannamari Shakya.

Näyttelyssä saa ensiesityksensä myös Vesa Ojan kuvausmatkoista kertova lyhytelokuva Rauntrippi Piutista Suppuriin, jonka on ohjannut Jenni Stammeier.

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

8.5.–28.7.2013
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
12/6/0 €, 16/6/0 € 1.1.2024 alkaen
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy