Tanja Konstenius kuvasi Konfirmaatio-videoteosta varten kymmeniä rippikouluikäisiä nuoria.

Tanja Konstenius
Konfirmaatio

Konfirmaatio on muotokuvista koostuva videoinstallaatio, joka tutkii sukupuolirooleja siirtymäriitin ja muotokuvan kautta. Teos tarkastelee sitä, miten nuoren siirtymä ja muutos ilmentyy kameran edessä: muotokuvasta tulee muutoksen manifesti.

Joka kodin kuvastossa esiintyvä rippikuva saa teoksessa uuden muodon. Konfirmaatiokuvaa mukailevat videot ja kuvat muodostavat yhdessä kollektiivisen performanssin, jossa identiteettiä luodaan kuvaa varten.

Aikuistumisriitissä siirrytään symbolisesti lapsuudesta aikuisuuteen, mutta mitä se tarkoittaa? Kertovatko muotokuvat siitä, mitä aikuisuudelta odotetaan tai miten se nähdään? Liikkuvat muotokuvat tarkastelevat sitä, miten muutosta tai siirtymää todennetaan.  Myös sukupuolesta tulee tällöin performanssi.

Näyttelyn mahdollistavat Taiteen edistämiskeskus sekä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus.

Tanja Konstenius (s. 1982) on Tukholmassa syntynyt suomalais-chileläinen kuvataiteilija, joka asuu Amsterdamissa. Konstenius työskentelee valokuvan ja videon parissa. Hänen töissään toistuvat toiseuden ja identiteetin teemat.

 

su 11.6. klo 14 Tanja Konsteniuksen taiteilijatapaaminen Suomen valokuvataiteen museossa. Museon pääsymaksu.

ke 21.6. klo 18–19 Muotokuva ja sukupuoli -keskustelu. Mukana pastori Meri-Anna Hintsala, Tulva-lehden päätoimittaja Tero Kartastenpää sekä kirjailija, valokuvataiteilija, taiteen tohtori Hanna Weselius. Museon pääsymaksu.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy