Kurkistus – lapset valokuvaajina

Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

Kurkistus – lapset valokuvaajina

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

27.3.–23.5.2010
Teoskuvia
Kurkistus-näyttely esittelee lapsia kameran käyttäjinä, omanlaisiin ilmaisun ja kuvaamisen tapoihin oikeutettuina. Pajoissa lapset ovat kurkistelleet kameran etsimen läpi itseään, toisiaan ja ympäristöään ja tallentaneet tärkeimmiksi katsomansa asiat kuviinsa. He ovat rakentaneet mielikuvituksellisia tarinoita ja dokumentoineet arkeaan. Katsojille näyttely puolestaan tarjoaa kurkistuksen lasten maailmaan, siihen, miltä se näyttää lasten silmin.

Kurkistus-näyttely ja kesällä sekä syksyllä 2009 järjestetyt työpajat ovat VB-valokuvakeskuksen tuotantoa. Kuopiossa toimiva VB-valokuvakeskus on  Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus. Keskuksen tehtävänä on edistää valokuvakulttuuria erityisesti Pohjois-Savon ja Itä-Suomen alueella. Keskus toimii myös valtakunnallisesti yhteistyöverkostojensa kautta. Kurkistus näyttelyn esittäminen Valokuvataiteen museossa on osa alueellisten valokuvakeskusten kanssa tehtävää yhteistyötä.

Ohjaajina Kurkistus-työpajoissa olivat kuvataiteilija Ullamari Lindström, valokuvaaja Paula Pohjamo ja valokuvaaja Maria Kärkkäinen sekä koordinaattorina Riitta Repo. Mukana on ollut myös opettajia ja lukuisa joukko muita yhteistyökumppaneita, heille kaikille suuri kiitos!

Kurkistus-työpajat järjestettiin yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Tärkeimpiä ovat Lastenkulttuurikeskus Lastu, Pohjois-Savon taidetoimikunta, Elokuvakeskus ISAK ry ja Savon Sanomat. Projekti on saanut Taiteen keskustoimikunnan lastenkulttuurijaoston ja Suomen kulttuurirahaston tukea. Yhteistyössä mukana ovat myös Olympus ja Tunnin kuva.

Oman pienen lisän näyttelyyn tuo Valokuvataiteen museon oma Mielikuvia-työpajakokonaisuus, jossa pohdittiin miten luoda tunnelma ja kertoa yhden kuvan tarina. Työpaja on taidekasvatuksen opiskelija Elsa Hesslen sekä valokuvauksen opiskelija Anne Yli-Ikkelän yhteistyönä suunnittelema ja ohjaama työpajakokonaisuus Valokuvataiteen museolle. Esillä on yli 100 helsinkiläisen lapsen ja nuoren ottamaa kuvaa.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Prosessi-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

27.3.–23.5.2010
Teoskuvia