Karoliina Paappa: Valon puhetta se varjoissa vain, 2011.

Karoliina Paappa
Tyttö ja tiikeri

Lapsuutemme kiiltokuvat heräävät henkiin Karoliina Paapan näyttelyssä Tyttö ja tiikeri.

Kiiltokuva-albumin lehdiltä on karannut tiikeri keskelle jugendhuoneistoa. Kiiltokuvista tutut hedelmä- ja kukkakorit ympäröivät runsaudellaan kahvittelijat, joille peurat ja kissat pitävät seuraa. Paapan teokset leikittelevät riemukkaasti mittasuhteilla, väreillä sekä arjen ja illuusioiden kietoutumisella toisiinsa. Katsojan valtaa halu päästä osalliseksi Paapan maagiseen ja outoon satumaailmaan.

Karoliina Paappa rakentaa valitsemiinsa tiloihin installaatioita käyttäen kiiltokuvasuurennoksista itse tekemiään lavasteita sekä ready-made-esineitä. Kiiltokuvat tuntuvat todella heräävän eloon Paapan asettaessa naamioihin puetut mallit osaksi installaatioita. Taiteilija ei käsittele teoksiaan kuvankäsittelyohjelmilla. Kuvien lumoava tunnelma syntyy kuvaustilanteessa vuorovaikutuksessa työryhmän kanssa.

Paappa rakentaa teoksiinsa pieniä kohtauksia, jotka vievät katsojan muistoihin ja tarinoiden maailmaan. Taiteilijaa kiinnostaa ihmisten tunnemaailman lopullinen samankaltaisuus ja ihmisten kaipuu perustarinoiden äärelle. Installaatioiden rakentamiseen Paappa sai kimmokkeen tutustuessaan dioraamoihin. Taiteilijaa viehättää niiden tapa jäljitellä todellisuutta ja esittää tarinoita visuaalisen keinoin. Paapan teokset ovatkin eräänlaisia dioraamoja mielenmaisemista.

Karoliina Paappa on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta 2012,  ja hän on opiskellut myös Kanadassa Ontario College of Art & Designessä. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä lähinnä Tampereella ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin, filmifestivaaleihin ja tapahtumiin sekä Suomessa että ulkomailla.

Karoliina Paapan näyttelyn kuvista tutut hahmot ja kasvit ovat esillä samanaikaisesti myös Valokuvataiteen museon näyttelyn ulkopuolella omana installaationaan. Ikkunaan rakennettuun teokseen voi tutustua Mannerheimintie 42:ssa Finnish Art Agencyn showroomissa.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

24.1.–16.3.2014
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy