SNAP – Fotofestival för barn och ungdomar

Vad är viktigt för mig och vad vill jag påverka? I Finlands fotografiska museum och de regionala fotocentrumens gemensamma projekt visas barnens och ungdomarnas drömmar och åsikter som bilder i allmänna utrymmen runtom i landet. Projektet finansieras av Finska kulturfonden.

Finlands fotografiska museum påbörjar, i samarbete med de regionala fotocentrumen, ett projekt där teman som är viktiga för barn och ungdomar kommer fram genom fotografier. Barnen fotograferar under handledning av yrkeskonstnärer och bilderna kommer sedan att visas i bland annat gatumiljön, gallerier och på festivaler, samt i fotografiska museets och de regionala fotocentrumens sociala kanaler. Projektet når sin höjdpunkt i november 2018, då det ordnas en fotofestival för barn och ungdomar.

– Genom fotografiet får barn och ungdomar sin röst hörd. Vi har alla säkert drömmar som ibland känns svåra att nå, eller tankar som ingen hör. Detta projekt ger barnen och ungdomarna redskap och olika sätt att använda fotografiet som medel för att påverka ämnen som är viktiga för en. Barn och ungdomar lägger fram diskussionsunderlaget inte enbart för sin åldersgrupp men även för oss vuxna, påpekar intendenten Erja Salo på Finlands fotografiska museum.

Projektet finansieras av Finska kulturfonden som beviljade fotografiska museet ett 150 000 euros bidrag för en fotofestival för barn och ungdomar, samt att ordna verkstäder inom fotografi.

– Tusentals barn i åldern 6-18, från Raseborg till Uleåborg kommer att delta i projektet, berättar ombudsman Juhana Lassila från Finska kulturfonden.

I projektet deltar sju regionala fotocentrum: Fotocentrum Raseborg, Raseborg; Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylä; Österbottens Fotocentrum, Lappo; Pohjoinen valokuvakeskus, Uleåborg; Valokuvakeskus Nykyaika, Tammerfors; Fotocentrum Peri, Åbo och VB-valokuvakeskus, Kuopio. Något liknande samarbete har fotocentrumen inte gjort tidigare. Nu kommer de att verkställa/ordna tre omfattande, regionala workshop helheter mellan oktober 2017 och maj 2018. Verkstäderna handleder konstpedagoger som specialiserat sig i fotokonst eller fotokonstnärer som har en stark grund i pedagogik.

– Yrkeskonstnärerna som arbetar med projektet utmanar barnen och ungdomarna till kritiskt tänkande, egna tolkningar samt att utrycka sina åsikter genom kreativitet, berättar Erja Salo.

Samarbetet mellan Finlands fotografiska museum och de regionala fotocentrumen ökar möjligheter till att sprida och dela goda verksamhetsmodeller.

­– Festivalprojektet skapar även nya lokala samarbetsmöjligheter för aktörer inom barnkulturen. Här i Uleåborg ordnar vi verkstäder, evenemang och utställningar med aktörer från Kulttuuritalo Valve. Barnens och ungdomarnas verk syns som, ljus, fotografier och film runtom staden, nämner verksamhetsledaren Alla Räisänen från Pohjoinen valokuvakeskus.

-

På andra webbplatser

Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, G-trappan, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.