Kirjasto

Suomen valokuvataiteen museon kirjasto, lehtihylly ja lukunurkka. Kuva: Henna Helenius, Suomen valokuvataiteen museo

Etsitkö tietoa valokuvauksesta, valokuvaajista tai valokuvataiteesta? Haluatko pysyä ajan tasalla alan uusimmissa virtauksissa? Varaa aika ja tule museon kirjastoon tutkimaan valokuvakirjallisuutta tai selailemaan valokuvalehtiä.

Kirjasto

Museon kirjastossa on noin 18 000 niteen kokoelma kotimaista ja ulkomaista valokuvakirjallisuutta. Kokoelmaan sisältyy valokuvakirjallisuuden Fennica-kokoelma sekä tuhansia ulkomaisia valokuvateoksia. Kirjastoon tilataan useita kotimaisia ja kansainvälisiä valokuvalehtiä. Tutkimuskirjastoon kerätään myös alan opinnäytetöitä.

Kirjastomme on luonteeltaan käsikirjasto: voit tutustua aineistoon museossa, mutta sitä ei anneta kotilainaan.

» Katso tästä kirjaston lehtivalikoima

Kirjastoa koskevat kyselyt ja ajanvaraukset: tietopalvelu@fmp.fi

Arkisto

Asiakirja- ja leikearkistoon on koottu erityisesti yksityisten valokuvaajien ja valokuva-alan järjestöjen asiakirja-arkistoja. Lisäksi tutkijoiden käytössä on museon laaja lehtileikekokoelma, äänitteitä, kutsukortti- ja julistekokoelmat sekä Suomen valokuvataiteen museon hallinnollinen arkisto.

Arkistoa koskevat kyselyt ja ajanvaraukset: tietopalvelu@fmp.fi

Aukioloajat

Ma-to klo 10-16. Käynnistä sovittava erikseen.

 

Evenemang
Suomen valokuvataiteen museo osallistuu Sateenkaarihistoriakuukauteen marraskuussa 2019 perustamalla museon kirjastoon sateenkaarihyllyn.
På nätet

Yksi valokuvan ilmaisumuoto on valokuvakirja.

 

Info
Valokuvataiteilijoiden liitto ry ja Suomen valokuvataiteen museo ovat antaneet Vuoden valokuvataidekirja 2018 -palkinnon Filippo Zambonin kirjalle The Komi Diary. Kirjan tekijälle myönnettävän palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Från samlingen
Tout va bien -kirjassa JH Engström on palannut maailman metropoleista Värmlannin maaseudulle. Valokuvakirja on intiimi ja melankolinen kuvaruno ohikiitävästä ajasta.
Från samlingen
Ben Kailan kirjojen luonnokset kertovat suunnitteluprosessista, jossa koko, muoto ja sisältö löytävät toisensa monien vaiheiden kautta.
Från samlingen
”Kymmeniä tuhansia kilometrejä matkustettuaan he huomasivat viidakon kadonneen” Näin alkaa Merja Salon valokuvakirja Musta kasvisto
Från samlingen
Vuonna 1966 helsinkiläiset valokuvaajat Mikko Savolainen ja Ismo Hölttö tekivät kesälomallaan yhteisen kuvausmatkan heille ennestään tuntemattomille Pohjois-Karjalan syrjäseuduille.
Från samlingen
Vilho Setälä antoi kirjassaan Valokuvaus tieteenä ja taiteena (1940) mainion täsmällisiä ohjeita valokuvan sisältöön ja kuvakieleen liittyen.
Från samlingen
Vilho Setälän (1892–1985) kuvan sisältöä määrittävistä kategorioista tarkasteltavana ovat nyt: "aines ja pintavaikutus" sekä "tiet ja veräjät".
Från samlingen
Vilho Setälän (1892–1985) kuvan sisältöä määrittävistä kategorioista tarkasteltavana ovat nyt: liike ja liikunta sekä kuvan rajat.
Från samlingen
"Liikkeen ja liikunnan esitys vaatii toimintavalmiutta sekä mieheltä että kameralta." -Vilho Setälä, 1940
Från samlingen
Otso Pietisen kirjoittamassa ja kuvittamassa sadussa Silja-tyttö näkee unta, jossa seikkailee merentakaisessa Savipeikkojen maassa.
Från samlingen
Valokuvaaja Sakari Pälsi tapasi vuonna 1909 Banjangolin laaksossa shamaani Otshir-böön.
Från samlingen
Joukko nuoria kuvataiteilijoita teki uusia teoksia Suomen valokuvataiteen museon kuva-arkiston aineistoihin pohjaten.
Från samlingen
Jari Silomäen Harjoitelmia aikuisuuteen (1997–2001) on kertomus nuoruudesta ja sen vaikeuksista aikuistumisen kynnyksellä.
Images Tell Stories
Perhealbumeita ja kotivalokuvia käsittelevä kirja Images Tell Stories – Vernacular photography on syntynyt Suomen valokuvataiteen museon ja Ukrainan Odessassa toimivan NGO Art Travelin yhteistyönä, osana kansainvälistä Tandem Ukraine -projektia. Teokseen on koottu kuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista sekä ukrainalaisten perheiden valokuva-albumeista.
Info
Leena Sarasteen 2004 valmistunut väitöstutkimus käsittelee 1950-luvun suomalaisissa kameraseuroissa tuotettuja valokuvia ja niiden yhteydessä ilmeneviä taidekäsityksiä.
Info
(23.10.2017) Valokuvataiteilija Karina-Sirkku Kurzin teos Ungleichgewicht on voittanut Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Syömishäiriöisten ihmisten kanssa yhteistyössä syntynyt teos saa 10 000 euron palkinnon, jonka Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
Informationstjänst
Mitkä kuvat muodostavat sen kuvaston, joka kuuluu osaksi Suomen historiankirjoitusta? Entä mitä kuvia on jätetty pois tai unohdettu? Valokuvan luoma todellisuusilluusio voi hämätä, mutta se kätkee aina taakseen valintoja ja vallankäyttöä. 
Informationstjänst
"Mielestäni valokuvakirja on parhaimmillaan aivoissa mielihyvää tuottava, kylmiä väreitä aiheuttava, kyyneleitä pidättelemään saava kokemus." Sonja Hyytiäinen kirjoittaa valokuvakirjoista ja niiden historiasta.
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.