Lasse Lecklin: Skeidararjokull, från serien Crossings, 2019.

Lasse Lecklin
Crossings

Mänskligheten har lämnat holocen bakom sig, den geologiska epok som varit förhärskande sedan den senaste istiden. I stället för holocen har vi stigit in i en ny tidsepok, antropocen. Under antropocen har människans inverkan på jordklotet varit oåterkallelig – så stor att det inte finns någon återvändo. 

Crossings [sv. korsningar, övergångar, överfarter] beskriver överskridandet av den tröskeln. Bilderna visar Europas största glaciär, Vatnajökull på Island. Dess glaciärtungor har dragit sig tillbaka med exceptionell hastighet sedan 1985. Efter 2000 har 15 procent av hela glaciären försvunnit. Klimatet i polartrakterna värms upp betydligt snabbare än i andra områden, och glaciärerna krymper. De vita vidderna kommer att bli allt svartare. Isen smälter till vatten. 

Verkhelheten är ett samarbete med den amerikanska ljudkonstnären Gabriel Gold. Gold har komponerat ett ljudverk och spelat in det i grottor inne i Vatnajökull. Arbetet med verket Crossings började 2016 och pågår fortfarande. För Lecklin är det viktigt att verken har en vetenskaplig grund och därför utvecklar han dem tillsammans med naturvetare.

Lasse Lecklin (f. 1982) är en fotograf som bor i Helsingfors. Lecklin vill synliggöra de förändringar som människan åstadkommit i naturen. Han är särskilt intresserad av hur de enorma och obändiga processerna i naturen påverkar landskapet, och hur naturens formgivningsarbete blandas med den miljö som människan formar.

Lecklin tog sin magisterexamen i konst inom utbildningsprogrammet för fotokonst vid Aalto-universitetet 2015. Dessutom har han studerat bildjournalistik vid Tammerfors universitet, fotografi på Konstfack i Stockholm och i School of Visual Arts i New York samt bildkonst vid Beaux-Arts de Paris. Hans tidigare verkserie ”De vackraste kärnkraftverken i Europa” (2014) har varit utställd på olika håll i Europa.

 

* holocen: det varmare klimatskedet efter den senaste istiden

* antropocen: människans epok i världens historia, då människan med sina egna gärningar på ett väsentligt sätt påverkar den omgivande naturen, såsom klimatet.

 

 

 

Finlands Fotografiska Museum
Projektrummet

Kabelfabriken, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G, 00180 Helsinki

10.6.–30.8.2020
Adress
Kämp Galleria
Mikaelsgatan 1, 00100 Helsingfors
Se på kartan Kämp Galleria
Öppettider
må–fre 11–20, lö–sön 11–18
Biljetter
16/6/0 €
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.
Adress
Kabelfabriken
Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Se på kartan Kabelfabriken
Öppettider
ti–sö 11–18, ons 11–20
Biljetter
12/6/0 €, 16/6/0 € från 1.1.2024
Museikort
Fritt inträde för barn under 18 år.