Ea Vasko: #11, sarjasta Reflections of the ever-changing (the short history of now), 2009. Galerie Forsblom.

Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917–2017

Abstrakti! juhlistaa valokuva-abstraktion satavuotista historiaa. Yli sadan teoksen näyttely esittelee valokuvauksen uudistajia ja kokeilijoita eri vuosikymmeniltä: suuren joukon kotimaisia taiteilijoita sekä teoksia ilmiön varhaisilta ulkomaisilta kuuluisuuksilta.

Nykyään taidevalokuvauksessa suosittu abstraktio herätti alkuvaiheessaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä – ja säännöllisesti senkin jälkeen – voimakasta vastustusta ennen kaikkea valokuvaajien keskuudessa. Sitä pidettiin hyödyttömänä ja valokuvan tallentavan ja esittävän luonteen vastaisena.

Abstraktio on jäänyt myös kotimaisessa valokuvatutkimuksessa huomiotta, vaikka sen osa välineen historiassa on olennainen. Näyttely nostaakin esiin useita vähemmän tunnettuja suomalaisia kuvaajia ja osoittaa, että suomalaisen valokuvataiteen historia on moniäänisempi kuin sen tähänastinen tulkinta.

Näyttelyssä on teoksia ilmiön varhaisilta kuuluisuuksilta: László Moholy-Nagylta, Man Rayltä ja August Strindbergiltä. Varhaisemmista suomalaiskuvaajista mukana on muun muassa Vilho Setälän, Erik Blombergin, Eino Mäkisen, Otso Pietisen ja valokuvaajaryhmä Fotograafikoiden teoksia sekä nykykuvaajista Marko Vuokolan, Timo Kelarannan, Niko Luoman, Ea Vaskon ja Nanna Hännisen kuvia.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvaaja Laura Nissinen, joka tekee Aalto-yliopistossa väitöskirjaansa aiheesta ”Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa”.

 

Näyttelyn taiteilijat: Joonas Ahlava, Erik Blomberg, Allan Grönvall, Lars von Haartman, Fredrick Hackman, Tron Hedström, Nanna Hänninen, Heini Hölttä, P.O. Jansson, Appu Jasu, Martti Jämsä, Tuukka Kaila, Keijo Kansonen, Hannu Karjalainen, Pertti Kekarainen, Timo Kelaranta, Renja Leino, Kira Leskinen, Noomi Ljungdell, Niko Luoma, Annikki Luukela, Sami Luukkanen, Jaana Maijala, Man Ray, Timo Marila, László Moholy-Nagy, Eino Mäkinen, Pekka Niittyvirta, Heikki Paaer, Ulla Paakkunainen, Otso Pietinen, Reijo Porkka, Juhani Riekkola, Noora Sandgren, Vilho Setälä, Mikko Sinervo, August Strindberg, Riitta Säkö, Matti Uusi-Honko, Ea Vasko, Aimo Vuokola, Marko Vuokola, W.W. Wilkman, Ari Yrjänä

 

Tapahtuu näyttelyssä:

sunnuntaisin klo 13–14 suomenkielinen yleisöopastus (sisältyy museon sisäänpääsymaksuun)

ke 8.11. klo 18–19 Kierros näyttelyn taiteilijoiden kanssa. Kierroksen vetävät Annikki Luukela ja Sami Luukkanen. Museon pääsymaksu.

ke 15.11. klo 18–20 Kaapelimuseoklubi: opastuksia, taiteilijatapaamisia ja musiikkia Teatterimuseossa, Hotelli- ja ravintolamuseossa ja Valokuvataiteen museossa. Vapaa pääsy Museokortilla tai tapahtuman pääsylippu 15 €.

la 18.11. klo 11–15 Perhepäivä Kaapelitehtaan museoissa. Abstraktia valomaalausta, opastuksia, käsillä tekemistä ja paljon muuta. Aikuiset 9 € tai Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

ke 10.1.2018 klo 18–19 Abstrakti! -näyttelyn kuraattori, valokuvaaja Laura Nissinen kertoo näyttelystä. Museon pääsymaksu.

Abstrakti! on esillä tänään viimeistä päivää. Museo on auki klo 18 asti, tervetuloa! #abstrakti… https://t.co/xDLlL665vx
#Abstrakti vielä tämän viikon! https://t.co/YV7ZhcNAsJ
RT @helviestinta: Suosittelemme viikonlopuksi ja vielä aikaa 21.1. asti käydä #Abstrakti-näyttelyssä @valokuva_museo,… https://t.co/EChYRNvJ82
#Abstrakti on auki vielä sunnuntaihin 21. tammikuuta, ja loppiaisena normaalisti klo 11–18. https://t.co/JmNLSG3Ku6
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy