Kati Leinonen:

Äimärautio

Kati Leinonen, sarjasta Äimärautio

Kati Leinonen:

Äimärautio

Valokuvataiteen museo, Projekti-tila

7.9.–11.11.2018
Äimärautio on yhteisö, jonka ihmisiä yhdistää valtava intohimo ja totaalinen sitoutuminen hevosiin. Heille hevoset ovat elämäntapa. Kati Leinonen on kuvannut Oulun Äimärautiolla vuosina 2015–2017 muotokuvia sekä detalji- ja miljöökuvia, joiden keskiössä on ihmisen ja hevosen välinen suhde.

Äimärautio on paikka, joka on täynnä ihmisen ja hevosen välisiä kohtaamisia. Tämä kohtaaminen on parhaimmillaan ihmeellinen ja perustavanlaatuinen. Hevonen tarjoaa hetkellisen mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen yhteyteen, jossa eläin on mukana koko olemuksellaan. Ihmiseltä se vaatii jatkuvaa itsensä tarkkailemista ja oman käyttäytymisen arvioimista suhteessa eläimeen, jonka mieltä hallitsee pakenemisen vietti. Toisaalta yhteys hevoseen tarjoaa tilaa luovalle ja intuitiiviselle mielelle.

Näyttelyn teokset kertovat suurelle yleisölle näkymättömistä arkisista kohtaamisista talleilla ja niiden ympäristössä. Muotokuvat kertovat harrastajien laajasta kirjosta. Niistä välittyy tallimaailman ilmapiiri ja elämäntapa. Detaljikuvat puolestaan kertovat nykypäivän hevoskulttuurista, johon liittyy kiintymys ja huolenpito, mutta toisaalta myös eläimen inhimillistäminen. Äimäraution miljöö toimii näyttämönä, joka sitoo kuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

 

Kati Leinonen (s. 1974) on Oulussa asuva valokuvataiteilija. Leinonen on opiskellut valokuvausta London College of Printingissä ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa.

 

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

Valokuvataiteen museo, Projekti-tila

7.9.–11.11.2018