Iiris Kaarlehto & Inka Kynkäänniemi:

All Connections Are Boundaries

Still-kuva teoksesta Iiris Kaarlehto & Inka Kynkäänniemi: All Connections Are Boundaries, 2018.

Iiris Kaarlehto & Inka Kynkäänniemi:

All Connections Are Boundaries

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

16.11.2018–3.3.2019

Erilaisten tarinoiden ja arjen käytäntöjen kautta syntyvät ja lujittuvat rakenteet ja vallan muodot sekä niiden purkaminen ovat keskeistä taiteilijapari Iiris Kaarlehdon ja Inka Kynkäänniemen työskentelylle. Nämä teemat saavat näkyvän muodon heidän vastavalmistuneessa videoteoksessaan All Connections Are Boundaries. Teoksessa taiteilijat esittävät erilaisia hahmoja, joista osa on heidän itsensä kaltaisia, muun muassa kankaisten nukkeolentojen muodossa.

 

Videoteoksen teemat polveilevat ajankohtaisten aiheiden, kuten yhdessä elämisen ja jakamisen, surun ja pelon, yksilön itseriittoisuuden, elämäntapa- ja hyvinvointipuheen, luonto-kulttuuri -jaon ja originellin, luomisvoimaisen taiteilijamyytin kyseenalaistamisen ympärillä.

 

Improvisoitu esiintyminen kameralle on muodostunut parille oleelliseksi työmetodiksi. Esiintymistapa mahdollistaa Kaarlehdolle ja Kynkäänniemelle sellaisten aihealueiden koskettamisen, joita muuten voisi olla vaikea sanoittaa. Huumori on teoksessa tärkeässä roolissa. ”Toivomme, että esiintymisen tahaton kömpelyys tekisi meistä ennen kaikkea samaistuttavia kanssakokijoita, mikä tuntuu työskentelymme kannalta merkitykselliseltä”, kuvailee työpari. ”Haluamme työssämme jakaa asioita ja helpottaa ahdistusta, omaamme ja muiden. Mutta jos siinä onnistummekin, emme toivo sen tuottavan toimintakykyisempiä tai tehokkaampia yksilöitä, ainakaan siinä mielessä miten nykyinen keskustelu ’taiteen terveysvaikutuksista’ sen ymmärtää, vaan synnyttävän iloa, lempeyttä ja taipumattomuutta.”

 

Videoteoksen kuvaaja: Matti Harju

Videoteoksen äänitys ja äänisuunnittelu: Roope Mantere

 

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Paulon Säätiö

 

Ote teoksesta All Connections Are Boundaries (2018). 

 

Iiris Kaarlehto (s.1987) ja Inka Kynkäänniemi (s.1992) ovat kahden helsinkiläisen kuvataiteilijan muodostama työpari, joka työskentelee veistosten, esinekoosteiden, liikkuvan kuvan, tekstin ja niistä muodostuvien installaatioiden parissa. Heidän yhteisteoksiaan on ollut aikaisemmin esillä muun muassa galleria Titanikissa Turussa, galleria Oksasenkatu11:sta Helsingissä, Porin taidemuseon Poriginal-galleriassa, Kuvataideakatemian Project Roomissa ja Kunsthal Charlottenborgin kevätnäyttelyssä Kööpenhaminassa.

 

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

16.11.2018–3.3.2019