Iiu Susiraja: Luuta, sarjasta Hyvä käytös, 2010

Iiu Susiraja
Arjen tyylipuhdas suoritus

Näyttelyn kuvissa arjen sääntöjä rikotaan oudoilla yhdistelmillä ja kurittomalla tavalla käyttää tuttuja esineitä. Ihmisvartalo ja luuta, henkari tai ruokailuvälineet joutuvat uusiin rooleihin suhteessa toisiinsa. Jo kuvissa omana itsenään esiintyvän taiteilijan olemus kyseenalaistaa kirjoittamattomia sääntöjä, jotka tuntuvat edellyttävän ihmisten mahtumista samaan muottiin. Näyttely on taiteilijan sanoin oodi kylähulluille, jotka eivät anna sääntöjen rajoittaa elämäänsä.

"Esiinnyn kuvissa itse. Se on käytännön seikka, olen aina paikalla, ja itseään voi alistaa. Haluan, että kuvissa näkyy oma ääneni, niissä on myös itseironiaa ja huumoria, mutta myös vakavuutta. Kroppani tuo kuviin uuden jutun. Monesti ajatellaan, että kuvissa pitäisi olla kaunis. Olen ajatellut, että taiteen tehtävä on totuus, ne eivät olisi totta, jos joku muu näyttelisi kuvissa.

Vuoden 2007 heinäkuussa sain käsiini ensimmäisen digikamerani. Kun hain kameran postista, olin jo tunnin päästä kameran edessä kylpyhuoneessa, leikkimässä suklaakastikkeella. Minun on helppo kuvata itsenäni, mutta jos kuvan ottaa joku toinen, on kameran edessä oleminen vaikeampaa.

Vuonna 2007 kuvani olivat vielä paljon synkempiä. Huumori alkoi tulla kuviini mukaan, kun aloitin opinnot Turun taideakatemiassa. Kuvaan sekä omakuvia että asetelmia. On surullista, että omakuvani saavat niin paljon huomiota, mutta ymmärrän sen. Asetelmat ovat minulle hengähdystaukoja, todistus siitä, että osaan myös teknisesti kuvata. Omakuvat puolestaan kysyvät myös sen perään, onko tekniikka niin tärkeää. Omakuvan ottaminen tapahtuu hetkessä, itselaukaisimelle. Käsittelen omakuvissani hyvin intiimejä asioita, mutta niistä en yleensä kerro. Kerran äitini toimi avustajanani, mutta se ei toiminut, koska aloin heti hymyilemään kameralle."

-Iiu Susiraja

Näyttelyssä on teoksia kahdesta sarjasta: omakuvat ovat teossarjasta Hyvä käytös ja asetelmat sarjasta Syömään, pöytä on katettu. Sukkahousu-aiheisen kuvasarjan nimi on One Size Fits All. Teokset ovat vuodelta 2010.


 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

14.1.–6.2.2011
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy