Daniela Friebel, sarjasta Auspicia

Daniela Friebel
AUSPICIA

Joka talvi Rooman taivas täyttyy miljoonista kottaraisista. Lintuparvet ovat kuin jatkuvasti muotoaan muuttavia pyörteileviä pilviä, jotka koostuvat loputtomista pienistä mustista pisteistä. Ne liikkuvat taivaalla kuin yhtenä olentona, ennalta-arvaamattomasti ja uskomattoman vikkelästi.

Joka talvi Rooman suurin hautausmaa Campo Verano täyttyy korviasärkevästä kakofoniasta, kun kottaraisparvet kerääntyvät auringonlaskun aikaan hautausmaan puiden suojaan. Niiden jätökset peittävät hautausmaan tiiviinä mattona.

Roomassa ei ole aina ollut kottaraisia. Ensimmäiset havainnot niiden talvehtimisesta alueella ovat vuodelta 1926 ja vasta vuodesta 1970 eteenpäin kottaraisparvet ovat talvehtineet alueella vakituisesti. Viimeisten kahden vuosikymmen aikana kaupunki on joutunut tarjoamaan kodin miljoonille Pohjois-Euroopasta saapuville kottaraisille, ja lintujen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Aiemmin kottaraiset jatkoivat matkaansa Afrikkaan, mutta Roomaa ympäröivät oliiviviljelmät ja kaupungin suojaisa keskusta täyttävät täydellisesti niiden ravinnon ja yösijan tarpeen.

Nimi AUSPICIA tarkoittaa lintujen tarkkailua ja viittaa muinaisten roomalaisten tapaan päätellä lintujen liikkeistä jumalten suostumus suuriin hankkeisiin. Jopa Rooman tarkka sijainti määriteltiin lintujen lennosta. Teoskokonaisuus esittää rinnakkain kottaraisten parvet ja muovin sisälle suojatut haudat. Sen teemoja ovat yhtä lailla muotojen ja kuvioiden vapaus kuin suojelunhalu ja torjuntakin. Viime kädessä se kuvastaa ihmisten väsymätöntä pyrkimystä hallinta tilanteita, sekä kontrollin säilyttämisen perimmäistä mahdottomuutta.

Kaikki näyttelyn teokset on kuvattu Roomassa Campo Veranon hautausmaalla joulukuussa 2016 ja marraskuussa 2017.

 

Daniela Friebel (s. 1975) on Berliinissä työskentelevä valokuvaaja ja taiteilija. Hän on opiskellut kuvataiteilijaksi Leipzigin Hochschule für Grafik und Buchkunstissa sekä kirjallisuutta ja kielitieteitä Humboldtin yliopistossa Berliinissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa saksalaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä kuten Grassi Museumissa Leipzigissä, Braunschweigin valokuvamuseossa, Kölnin Simultanhallessa, Photogalleri Vasli Souzassa Malmössa ja Musée de l’Elysée’n kansainvälisessä ”reGeneration2” kiertonäyttelyssä.

 

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

8.6.–2.9.2018
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy